Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση από Aramco

Ολοκληρώθηκε η διάθεση / απόκτηση του ποσοστού συμμετοχής της AOC στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil, γνωστοποίησαν σήμερα η Aramco Overseas Company (AOC) και η Motor Oil Holdings S.A (MOHH), μέλος του ελληνικού ομίλου Βαρδινογιάννη.

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση από Aramco
Ολοκληρώθηκε η διάθεση / απόκτηση του ποσοστού συμμετοχής της AOC στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil, γνωστοποίησαν σήμερα η Aramco Overseas Company (AOC) και η Motor Oil Holdings S.A (MOHH), μέλος του ελληνικού ομίλου Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Μότορ Οιλ (Ελλάς) Διϋλιστήρια Κορίνθου Α.Ε (ΜΟΗ) ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1972 με την παραγωγή τόσο λιπαντικών όσο και βιομηχανικών καυσίμων.

Παράλληλα η ΜΟΗ προέβη σε σειρά επενδύσεων στο διυλιστήριο και το 1975 ξεκίνησε την παραγωγή όλου του εύρους των προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Το Μάρτιο του 1996, η AOC απέκτησε ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΟΗ το οποίο περιορίστηκε κατά 8,1% μετά την Αρχική Δημόσια Εγγραφή το 2001.

Από το 1996 πραγματοποιήθηκαν τέσσερα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα αναβάθμισης του διυλιστηρίου με απώτερο σκοπό την εναρμόνισή του στις πλέον αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ”καθαρών” καυσίμων και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των καυσίμων κίνησης υψηλής αξίας.

Σήμερα η ΜΟΗ διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της περιοχής της Μεσογείου με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας, το οποίο έχει τη δυνατότητα παραγωγής καυσίμων κίνησης υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη μια μεγάλη ποικιλία αργών χαμηλού κόστους υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Αναφερόμενος στη συναλλαγή, ο κ. Α. Α. Al-Gouhi, διορισμένος από την AOC πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΗ, σχολίασε ότι μετά την επένδυσή της στη ΜΟΗ το 1996, η AOC και η μητρική αυτής Saudi Aramco, εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είχαν μία επικερδή και με αμοιβαίο όφελος σχέση με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη ως από κοινού μέτοχοι πλειοψηφίας της ΜΟΗ. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι κατά το μεσοδιάστημα των 9,5 ετών, η Εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον σύγχρονους και αποτελεσματικούς παίκτες του κλάδου της διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι μελλοντικές προοπτικές της εταιρίας είναι θετικές λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της επένδυσης αναβάθμισης του διυλιστηρίου ύψους 350 εκατομμυρίων περίπου.

Ο κ. Al-Gouhi διευκρινίζοντας την απόφαση της AOC να αποεπενδυθεί από τη ΜΟΗ, αναφέρθηκε στη μακροχρόνια επενδυτική στρατηγική της Saudi Aramco στον τομέα της διύλισης, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία αυξημένης εξαγωγικής παραγωγικής δυναμικότητας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και στη στροφή των διεθνών της επενδύσεων προς τις αγορές της Ασίας που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ευχήθηκε στη ΜΟΗ, στη διοίκηση, και στο άρτια καταρτισμένο από τεχνικής και εμπορικής άποψης προσωπικό της, ότι καλύτερο για μελλοντική επιτυχία.

Σχολιάζοντας με τη σειρά του τη μακροχρόνια συνεργασία μέσω του joint-venture, ο πρόεδρος της ΜΟΗ κ. Β. Ι. Βαρδινογιάννης ευχαρίστησε την AOC και τη Saudi Aramco για τη σημαντική συνδρομή τους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΜΟΗ κατά την τελευταία 10ετία και σημείωσε ότι προσβλέπει σε συνέχεια της εμπορικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία ως ένα βασικό προμηθευτή αργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v