Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Νέα αναθεώρηση μεγεθών 2005 (upd 2)

Κέρδη (EBIT) της τάξεως των 281,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας από το Αλουμίνιο της Ελλάδος) αναμένει ο όμιλος Μυτιληναίος για το σύνολο της χρήσης του 2005, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρίας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Οι πωλήσεις εκτιμώνται στα 750 εκατ. ευρώ. Τι ειπώθηκε για μερίσματα, υπόλοιπο μερίδιο της Alcan στο Αλουμίνιο.

Μυτιληναίος: Νέα αναθεώρηση μεγεθών 2005 (upd 2)
του Αρ. Δαμουλάκη

Κέρδη (EBIT) της τάξεως των 281,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας από το Αλουμίνιο της Ελλάδος) αναμένει ο όμιλος Μυτιληναίος για το σύνολο της χρήσης του 2005, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρίας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Πρόκειται για την τρίτη ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών του ομίλου εντός του 2005.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ανέλθουν στα 750 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πωλήσεις 740 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το Αλουμίνιον της Ελλάδος ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως τα κέρδη του 2005 θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 74 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 382 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδος εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης εξόδων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περικοπές προσωπικού, επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με προμηθευτές πρώτων υλών και θέτει ως στόχο την μείωση κατά 30 – 50 εκατ. ευρώ στα κόστη ανά έτος.

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει πλήρως καρπούς στο β΄ εξάμηνο του 2006, υπογράμμισε ο Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου, Ιωάννης Δήμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση τoυ ομίλου η αξία του real estate του Αλουμινίου της Ελλάδος αποτιμάται μεταξύ 100 – 150 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου η μητρική εταιρία, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα καταγράψει κέρδη 40 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, ενω σε ό,τι αφορά το μέρισμα ο ίδιος τόνισε ότι ”δεν έχουν καταλήξει στο τελικό μέγεθος”, πρόσθεσε όμως, πως τα ”αποτελέσματα αφήνουν χώρο ώστε να ευχαριστηθούν οι μέτοχοι”.

Ο κ. Μυτιληναίος αν και απέκλεισε το 2006 μια νέα επιστροφή κεφαλαίου από την ΜΕΤΚΑ, τόνισε ότι θα διανεμηθεί ένα γενναίο μέρισμα, ενώ προέβλεψε την ενεργό συμμετοχή της εταιρίας σε πολλά projects που αφορούν το νέο δεκαετές ΕΜΠΑΕ, που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του 2006.

Εξάλλου, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει την πρόσκληση για τον διαγωνισμό ενεργειακών μονάδων παραγωγικής δυνατότητας 900 MW τον Ιανουάριο του 2006, για την πρώτη άδεια και σε διάστημα μεταξύ 6 – 12 μηνών για τη δεύτερη.

Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και το υπόλοιπο ποσοστό που κατέχει η Alcan στον Αλουμίνιον της Ελλάδος, ύψους 7,18%. Όπως διευκρινίσθηκε σχετικά με βάση τη δεσμευτική συμφωνία δεν μπορεί να ασκήθεί η option εξαγοράς του ποσοστού πριν το Μάρτιο του 2006, ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για το εναπομείναν ποσοστό της Alcan.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του συμβολαίου αλουμίνας το τρέχον έτος ο Πρόεδρος του Ομίλου, εκτίμησε συνολικές πωλήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη της τάξεως των 36,5 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εταιριών το 2006, παρά την υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v