Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ανακοινώνει τρίτη ανοδική αναθεώρηση

Προς τρίτη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψέων της για φέτος θα προχωρήσει η διοίκηση της Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τους αναλυτές.

Μυτιληναίος: Ανακοινώνει τρίτη ανοδική αναθεώρηση
Προς τρίτη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψέων της για φέτος θα προχωρήσει η διοίκηση της Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τους αναλυτές.

Η εν λόγω αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα σε συνέχεια της θεαματικής αύξησης που παρουσίασαν οι εταιρίες του ομίλου στο εννεάμηνο του 2005, αλλά και εν όψει των νέων δεδομένων στις διεθνείς αγορές μετάλλων, πετρελαίου και συναλλάγματος.

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα μεγέθη της ΜΕΤΚΑ αλλά και της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τελευταία, οι αναλυτές προβλέπουν ένα ”ισχυρό” τέταρτο τρίμηνο λόγω της ανάκαμψης στις τιμές της αλουμίνας, αλλά και του πετρελαίου.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε αύξηση 154,6% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών για το εννεάμηνο του 2005, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 541,77 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 212,78 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση 975,46%, καθώς ανήλθαν στα 167,36 εκατ. ευρώ έναντι 15,56 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2004.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του oμίλου προστίθεται και το ποσό των 137,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ, αυξάνοντας το συνολικό αποτέλεσμα του εννεαμήνου σε 237,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων, που ανέρχονται σε 107,3 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ σημειώνεται ότι με πετυχημένο placement του 10% και την ολοκλήρωση της επιστροφής κεφαλαίου της ΜΕΤΚΑ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις σχεδόν μηδενίστηκαν.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου για το εννεάμηνο του 2005 ανέρχονται πλέον σε 143,5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ έναντι 564 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 634,1 εκατ. ευρώ έναντι 250,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Σημειώνεται ότι οι ενοποιημένες καταστάσεις της Μυτιληναίος περιλαμβάνουν την Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ ”ΕΛΒΟ” με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

- ΜΕΤΚΑ

Την ίδια περίοδο η ΜΕΤΚΑ εμφανίζει σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση 69,7% στον κύκλο εργασιών (στα 173,67 εκατ. ευρώ, έναντι 102,34 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να παρουσιάζουν άνοδο 186,07%, διαμορφούμενα στα 27,04 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 9,45 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2004.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 490 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 320 MW και προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ για την Αλουμίνιον της Ελλάδος (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ήδη), ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

- Αλουμίνιον της Ελλάδος

Σε ό,τι αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 3,9%, καθώς έφτασε στα 271,2 εκατ. ευρώ έναντι 260,95 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να παρουσιάζουν άνοδο 36,18%, στα 30,68 εκατ. ευρώ, έναντι 22,53 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2004.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός της Αλουμίνιον παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του εννεαμήνου 2005 ανέρχονταν σε 55,1 εκατ. ευρώ.

- Οι προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ομαλή ένταξή της στον μεταλλουργικό κλάδο του ομίλου έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως του ισχυρότερου καθετοποιημένου παραγωγού βασικών μετάλλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή.

- Ενέργεια

Στο τομέα της ενέργειας άμεση προτεραιότητα του ομίλου Μυτιληναίου είναι η διπλή επένδυση για την κατασκευή ενεργειακού κέντρου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου συµπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος και ατµού 330 MW στον Άγ. Νικόλαο Βοιωτίας, την οποία έχει αναλάβει η θυγατρική του οµίλου ΜΕΤΚΑ.

Ο νέος αυτός σταθµός θα εξασφαλίσει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα ενισχύει µε ενέργεια το εθνικό σύστηµα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το επενδυτικό του πρόγραμμα, ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος την πλεονεκτική θέση που εξασφαλίζουν οι εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, τόσο σε επίπεδο χωροταξίας όσο και ηλεκτρικού φορτίου, προχώρησε στην εξασφάλιση Άδειας Παραγωγής για ένα νέο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, ονομαστικής ισχύος 412MW, για τοn οποίο έχει ήδη λάβει και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο όμιλος προγραμματίζει και εφαρμόζει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 100 MW περίπου.

Το πρώτο από αυτά, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης (παραδίδεται τον Δεκέμβριο 2005).

- Άμυνα

Τέλος, στον τομέα της άμυνας ο όμιλος Μυτιληναίου έχει επεξεργαστεί και προωθεί τις διαδικασίες έγκρισης ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τη διασφάλιση μιας μακρόχρονης κερδοφόρου λειτουργίας της ΕΛΒΟ, αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών με άλλες εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v