Εγκαινιάσθηκε το νέο Car Terminal στον ΟΛΠ

Εγκαινιάσθηκε σήμερα από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιο Βλάχο ο νέος Σταθμός Διακίνησης Αυτοκινήτων ως εμπορευμάτων (νέο Car Terminal) του ΟΛΠ Α.Ε. στην περιοχή λιμένος Ηρακλέους στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου.

Εγκαινιάσθηκε το νέο Car Terminal στον ΟΛΠ
Εγκαινιάσθηκε σήμερα από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιο Βλάχο ο νέος Σταθμός Διακίνησης Αυτοκινήτων ως εμπορευμάτων (νέο Car Terminal) του ΟΛΠ Α.Ε. στην περιοχή λιμένος Ηρακλέους στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Τραγάκη, του Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, του Βουλευτή κ. Κουράκου και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτριος Σαμόλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Αναστασόπουλος και όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ Α.Ε., καθώς επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των χρηστών και των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά.

Το έργο του Car Terminal κατασκευάσθηκε την περίοδο 2002 – 2004 με ίδια κεφάλαια του ΟΛΠ Α.Ε. δαπάνης 7,5 εκατ. € και παρέμενε αναξιοποίητο μέχρι σήμερα. Εκτείνεται σε χερσαίο χώρο συνολικής επιφανείας 95 στρεμμάτων, ο οποίος αποτελείται από προσχώσεις με διάστρωση δαπέδων από σκυρόδεμα και εγκατάσταση δικτύων απορροής όμβριων, ύδρευσης και φωτισμού, σε κρηπιδότοιχο μήκους 160 μ. και ωφέλιμου βάθους 10,00 μ.

Ο χώρος αξιοποιήθηκε με κατάλληλες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις, αφού με δραστικές ενέργειες απομακρύνθηκε η εγκατάσταση της Καρβουνόσκαλας, της οποίας η ρυπογόνος λειτουργία επιβάρυνε περιβαλλοντικά τη λιμενική, αλλά και την γειτνιάζουσα αστική περιοχή. Για την πλήρη δε κάλυψη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας του χώρου κατασκευάσθηκε ολοκληρωμένο δίκτυο πυροπροστασίας.

Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε διπλασίασε τη χωρητικότητα του λιμανιού του Πειραιά σε δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης αυτοκινήτων (εισαγωγής και in transit). Εκτιμάται ότι το νέο Car Terminal μπορεί να εξυπηρετήσει φορτίο 200.000 - 240.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου Car Terminal είναι ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τη φορτοεκφόρτωση αυτοκινήτων από τρεις διαφορετικούς προβλήτες ταυτόχρονα. Δηλαδή μπορούν τρία ή τέσσερα πλοία να εκτελούν ταυτόχρονα εργασίες φορτοεκφόρτωσης αυτοκινήτων.

Οι δυνατότητες του νέου Car Terminal προσδίδουν στον ΟΛΠ Α.Ε. επιπλέον εφόδια για προσέλκυση φορτίων μεταφόρτωσης αυτοκινήτων και καθιστούν τον Πειραιά ιδιαίτερα ελκυστικό λιμάνι στην εξυπηρέτηση των εμπορευματικών ροών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το λιμάνι του Πειραιά, μετά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (containers), εισέρχεται πλέον στο διεθνή ανταγωνισμό και στην αγορά της μεταφοράς αυτοκινήτων με σκοπό να εξυπηρετεί τη διακίνηση in transit φορτίου αυτοκινήτων τόσο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στις χώρες της Μαύρης θάλασσας και των Βαλκανίων.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. στα πλαίσια άσκησης της νέας εμπορικής πολιτικής του διαμόρφωσε ειδικό τιμολόγιο για την προσέλκυση μεγάλου όγκου φορτίων διακίνησης αυτοκινήτων ως εμπορευμάτων.

Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μεγάλες μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες προτίθενται να εντάξουν το λιμάνι του Πειραιά στον προγραμματισμό των δρομολογίων τους και να το καταστήσουν λιμάνι – κόμβος (hub port) στη διακίνηση των φορτίων τους.

Με τη λειτουργία του νέου Car Terminal το λιμάνι του Πειραιά επανέρχεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενισχύει το στρατηγικό του ρόλο στο διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την Εθνική Οικονομία γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v