Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CosmΟΤΕ: Αύξηση 9% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Κατά 9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2005 της CosmOTE, καθώς ανήλθαν στα 255,3 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 7,5%, κυρίως λόγω της ενοποίησης των Globul και Cosmofon, αλλά και λόγω της ανάπτυξης στην Αλβανία. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 8,4% στα κέρδη (253,7 εκατ. ευρώ).

CosmΟΤΕ: Αύξηση 9% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου
Κατά 9% αυξήθηκαν τα κέρδη εννεαμήνου 2005 της CosmOTE, καθώς ανήλθαν στα 255,3 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 234,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 8,4% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του ομίλου της CosmΟΤΕ, καθώς τα τοποθετούσαν στα 253,7 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της CosmOTE ενισχύθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 7,5%, διαμορφούμενος στα 1,29 δισ. ευρώ, από 1,20 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται στην ενοποίηση των μεγεθών των εταιριών Globul και Cosmofon, για δύο και ενάμιση μήνες αντίστοιχα (συμμετοχή περίπου 5%), αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη στην Αλβανία (ενισχυμένη κατά 15,8%), παρά την επίδραση από την απουσία εσόδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, στα 1,29 δισ. ευρώ, από 1,20 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2004, με το αντίστοιχο περιθώριο να υπερβαίνει το 44%, ενισχυμένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η CosmOTE διατήρησε την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας στη διάρκεια του εννεαμήνου.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου η CosmOTE (Ελλάδα) πραγματοποίησε 14.973 καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου και 114.302 καθαρές νέες συνδέσεις καρτοκινητής, με αποτέλεσμα η πελατειακή βάση της στο τέλος του εννεαμήνου του 2005 να ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,2% από το 2004.

Το μερίδιο αγοράς της εταιρίας υπολογίζεται σε περίπου 37,5%, ενώ ο αριθμός πελατών συμβολαίου στα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 1.707.267 και ο αριθμός των πελατών καρτοκινητής σε 2.801.526.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική της CosmOTE στην Αλβανία, AMC, διατηρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία της, βελτίωσε περαιτέρω την κερδοφορία της και ενίσχυσε την ηγετική θέση της στην αγορά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, στο τέλος Σεπτεμβρίου η AMC συμμετείχε στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της CosmOTE κατά περίπου 8% και στα EBITDA κατά 11%.

Ο κύκλος εργασιών της αλβανικής θυγατρικής ενισχύθηκε στο εννεάμηνο κατά 15,8%, στα 102,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σημαντικής υψηλότερης κατά 18,1% αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες.

Σχετικά με την Globul αναφέρεται ότι αναδεικνύεται σε μια σημαντική πηγή ανάπτυξης για τον όμιλο, ενώ υπενθυμίζεται ότι η CosmOTE ενοποιεί τα οικονομικά μεγέθη της βουλγαρικής θυγατρικής από την 1η Αυγούστου 2005, με τον κύκλο εργασιών της που συμμετέχει στην ενοποίηση να ανέρχεται στα 53,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 22,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 10,3 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, την αλματώδη πορεία της συνεχίζει και η Cosmofon, η οποία στο εννεάμηνο ενίσχυσε τα έσοδά της κατά περίπου 66,3%.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της CosmOTE Romania (70%) από τον περασμένο Ιούλιο, η CosmOTE σχεδιάζει εντατικά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τρίτου παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.

Στο εννεάμηνο οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου της CosmOTE ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην Ελλάδα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου και των τεσσάρων θυγατρικών του για όλο το εννεάμηνο ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων των 311 εκατ. μικτού δανεισμού των θυγατρικών της CosmOTE στο εξωτερικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CosmOTE, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε: ”Τα αποτελέσματα εννεαμήνου σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την εξέλιξη της CosmOTE, καθώς για πρώτη φορά γίνεται ενοποίηση των οικονομικών μεγεθών πέντε εταιριών κινητής τηλεφωνίας, μεταξύ των οποίων τρεις νέες επενδύσεις.

Εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα φάση ανάπτυξης με στόχο να καταστούμε κυρίαρχος πάροχος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιτυγχάνοντας ισχυρές επιδόσεις και δημιουργώντας, ως αποτέλεσμα, αξία για τους μετόχους μας, αλλάζουμε με επιτυχία την τροχιά των νέων μας επενδύσεων.

Παράλληλα, με την κερδοφορία μας σε Ελλάδα και Αλβανία να σημειώνει νέα υψηλά, συνεχίζουμε τις δυνατές επιδόσεις και στις δύο αυτές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός σε όλες τις αγορές όπου πλέον δραστηριοποιούμαστε παραμένει υψηλός, είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχημένη μας πορεία θα συνεχισθεί με την ενίσχυση της παρουσίας μας και στις υπόλοιπες αγορές.

Σχεδιάζουμε το μέλλον με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη όλων των δραστηριοτήτων μας. Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, και με τον συντονισμό όλων των εταιριών μας εστιάζουμε τις δυνάμεις μας σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη”.

----- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

”Καλά” χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η CosmOTE, σημειώνοντας ότι κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεών της σε επίπεδο εσόδων, EBITDA, αλλά και καθαρών κερδών.

Ο οίκος επισημαίνει πάντως πως τα μεγέθη τρίτου τριμήνου του 2005 δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περυσινά λόγω της ενοποίησης των Globul, Cosmofon και Cosmorom, ενώ υπενθυμίζει πως στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα η εταιρία είχε εμφανίσει και τα έσοδα, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που συσχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η HSBC, επισημαίνει ότι η CosmOTE κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο στα έσοδα όσο και στα EBITDA του τρίτου τριμήνου, κυρίως λόγω ανόργανων παραγόντων (όπως είναι η ενοποίηση των βαλκανικών θυγατρικών).

Εξαιρουμένης της ενοποίησης, ο όμιλος και πάλι εμφανίζει ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις με σημαντική βελτίωση στα επίπεδα των EBITDA.

Εξάλλου, η HSBC επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”overweight” και την τιμή-στόχο των 18,50 ευρώ για τη μετοχή της CosmOTE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v