Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αύξηση 54% στα κέρδη εννεαμήνου

Αύξηση της τάξεως του 54% κατέγραψαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank στο εννεάμηνο, διαμορφούμενα στα 385 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (37%). Εως το τέλος του 2006 ανοίγουν 65 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και 150 στη Νέα Ευρώπη, εκ των οποίων τα 50 στην Πολωνία. Δείτε τα πλήρη αρχεία.

Eurobank: Αύξηση 54% στα κέρδη εννεαμήνου
Αύξηση της τάξεως του 54% κατέγραψαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank στο εννεάμηνο, διαμορφούμενα στα 385 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 10 χρηματιστηριακών (Reuters) εκτιμούσαν αύξηση των ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 37% (έως τα 344,1 εκατ. ευρώ), σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 25,5%, στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 25,5%, διαμορφούμενες στα 25,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε στο 46,3%.

Τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου ανήλθαν σε 160,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 38% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, που αποτελεί την υψηλότερη τριμηνιαία επίδοση για την Τράπεζα.

Τα κέρδη ανά μετοχή (ετησιοποιημένα) ανήλθαν στα 1,61 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 49,1%, ενώ η αποδοτικότητα ενεργητικού της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 1,38%.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της Eurobank στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 630 μονάδες βάσης, ήτοι στα 23%, από 16,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άγγιξε το 3,5%, από 3,3% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σηµαντικά καλύτερα από την αγορά. Ο συνολικός δείκτης των µη εξυπηρετουµένων δανείων διαµορφώθηκε σε 3,1% το εννεάµηνο 2005, ενώ το 90,5% των επισφαλών απαιτήσεων καλύπτονται από συσσωρευµένες προβλέψεις.

Οι προβλέψεις του εννεαµήνου 2005 αντιστοιχούν σε 1,32% του µέσου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, κυρίως ως αποτέλεσµα της συνεχιζόµενης µεταβολής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας υπέρ του χαρτοφυλακίου ιδιωτών πελατών.

Η κερδοφορία της Eurobank στηρίζεται σε πολύ υψηλό βαθμό σε οργανικές και συνεπώς διατηρήσιμες πηγές, γεγονός που αναδεικνύει τη δυνατότητα μελλοντικής αύξησής της.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, καθώς και στις χώρες της Νέας Ευρώπης (Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη), η Τράπεζα ήδη υλοποιεί πρόγραμμα επέκτασης του αριθμού καταστημάτων της κατά 65 στην Ελλάδα και κατά 150 στη Νέα Ευρώπη έως το τέλος του 2006.

Από αυτά, τα 50 πρόκειται να ανοίξουν στην Πολωνία, όπου η Τράπεζα θα παρέχει υπηρεσίες Τραπεζικής Ιδιωτών Πελατών μέσω της θυγατρικής Polbank EFG από τις αρχές του 2006.

Οι κινήσεις αυτές ενδυναμώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας του ομίλου, χωρίς να αλλοιώνουν τους οικονομικούς στόχους κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας που έχει ανακοινώσει η διοίκηση.

Όσον αφορά στις διεθνείς δραστηριότητες αναμένεται να συνεισφέρουν το 30% των ενοποιημένων εσόδων και το 20% των ενοποιημένων κερδών στο τέλος του 2009.

Παράλληλα µε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2005, ο όμιλος της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias τροποποιεί το διεθνές εταιρικό του σήμα σε ”Eurobank EFG”.

Ο όμιλος θα υιοθετήσει διεθνώς µία νέα ομογενοποιημένη αρχιτεκτονική των εταιρικών του σημάτων, που υποστηρίζει τη ραγδαία ανάπτυξή του στην περιοχή της Νέας Ευρώπης.

Τονίζεται ότι η νομική επωνυμία του Ομίλου παραμένει ”Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias”.

Παράλληλα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank παραµένει ισχυρή. Ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στο τέλος Σεπτεµβρίου 2005 διαµορφώθηκε σε 11%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα εποπτικά κεφάλαια πρώτης διαβάθµισης Tier Ι διαµορφώθηκε σε 8,6%.

Σηµειώνεται, ότι µετά την ολοκλήρωση των δύο εκδόσεων υβριδικών τίτλων (Lower Tier I) ύψους 400 εκ. ευρώ και 150 εκ. ευρώ αντίστοιχα στα τέλη Οκτωβρίου, οι δείκτες αυτοί ανέρχονται σε 13,2% και 10,8% αντίστοιχα.

--- Eπέκταση του δικτύου καταστημάτων στην ελληνική αγορά

Το τραπεζικό σύστημα παραμένει το κυριότερο σημείο επαφής των πελατών με την τράπεζα. Στοχεύοντας στην ικανοποίηση των αναγκών της πελατείας, η Τράπεζα σχεδιάζει να ανοίξει 65 νέα καταστήματα έως το τέλος του 2006 (εκ των οποίων 30 έως το τέλος 2005), βελτιστοποιώντας τη γεωγραφική της κάλυψη με δίκτυο 370 καταστημάτων.

Επίσης, στο πλαίσιο της περιστολής των λειτουργικών εξόδων, ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και εξορθολογισμού των στεγαστικών αναγκών η Τράπεζα θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος συγκέντρωσης των κτιριακών μονάδων της από το 2006.

Η εξοικονόμηση κόστους, μετά την αρχική επιβάρυνση, αναμένεται να ανέλθει σε 4-5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το έτος 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v