Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Αύξηση εσόδων, οριακή μείωση κερδών

Αύξηση 39,27% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και μείωση 1,1% στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισε ο όμιλος της Motor Oil στο εννεάμηνο του 2005. Βελτίωση 43,65% στα έσοδα και κάμψη 2,25% στα κέρδη μετά από φόρους για τη μητρική.

Motor Oil: Αύξηση εσόδων, οριακή μείωση κερδών
Με αύξηση των εσόδων και κάμψη των κερδών έκλεισε το εννεάμηνο του 2005 για τη Motor Oil τόσο σε επίπεδο ομίλου, όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, σε επενδυτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο διεύθυνων σύμβουλος είχε επισημάνει ότι η κερδοφορία του εννεαμήνου θα έχει οριακή πτώση, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα στο σύνολο του έτους θα είναι υψηλότερα έναντι του προηγούμενου.

Για το εννεάμηνο, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Motor Oil εμφανίζει στο εξεταζόμενο διάστημα αύξηση 39,27%, καθώς ανήλθε στα 2,23 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 1,6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2004.

Τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου παρουσιάζουν την ίδια στιγμή υποχώρηση 1,1%, καθώς κατήλθαν στα 102,85 εκατ. ευρώ, έναντι 104 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η μητρική, τα έσοδα της οποίας ενισχύθηκαν κατά 43,65%, διαμορφούμενα στα 2 δισ. ευρώ, από 1,39 δισ. ευρώ του εννεαμήνου της απελθούσας χρήσης, με τα κέρδη μετά από φόρους να υποχωρούν κατά 2,25%, στα 103,15 εκατ. ευρώ, από 105,54 εκατ. ευρώ πέρυσι.

----Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Συνολικά θετικά χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα της Motor Oil, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι τα διυλιστήρια της εταιρίας λειτούργησαν μόνο δύο μήνες στο β΄ τρίμηνο του 2005. Ωστόσο, πριν προχωρήσει σε αναθεωρήσεις, η χρηματιστηριακή περιμένει την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση και την παραγωγή.

Εξάλλου, υπεράνω των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της εταιρίας η Εγνατία Finance στο πρωινό της report, ενώ την ίδια άποψη έχει και η Σίγμα.

Υπεράνω των προβλέψεών της σε ό,τι αφορά τα κέρδη χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και η Alpha Finance. Η ίδια προσθέτει ωστόσο ότι το κρίσιμο τρίμηνο για τη Motor Oil είναι το πρώτο του 2006, οπότε η νέα μονάδα θα είναι πλήρως λειτουργική.

Από την πλευρά της, η Π&Κ επισημαίνει την υπεράνω των προβλέψεων επίδοση των μεγεθών της εταιρίας και αποδίδει τη βελτιωμένη εικόνα στα υψηλά περιθώρια κέρδους από διύλιση και στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου. Η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να αρέσκεται στις θεμελιώδεις μακροχρόνιες προοπτικές της εταιρίας.

Επιπλέον, προσθέτει, η μετοχή προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση και αποδόσεις ταμειακών ροών σε συνδυασμό με υγιείς αποδόσεις επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ωστόσο, τονίζει πως ο τίτλος έχει κερδίσει περίπου 74% από την αρχή του χρόνου και άρα οι τρέχουσες τιμές της μετοχής ήδη προεξοφλούν τα παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v