Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πουλά θυγατρική-εξαγορά στη Ρουμανία (upd)

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της National Bank of Greece (Canada) στη Scotiabank. Επίσης, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του 70% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ρουμανικής εταιρίας Leasing ”EURIAL Leasing”.

Εθνική: Πουλά θυγατρική-εξαγορά στη Ρουμανία (upd)
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της National Bank of Greece (Canada) στη Scotiabank.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη της πώλησης της Atlantic Bank of New York, εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής του Ομίλου, η οποία συνίσταται στην απόσυρση από ώριμες αγορές όπου οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης είναι περιορισμένες και παράλληλα στη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας του σε αγορές με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όπου διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

H NBG Canada διαθέτει δίκτυο 10 καταστημάτων στις περιοχές του Κεμπέκ και του Οντάριο. Κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία.

Η αποδοτικότητα όμως των ιδίων κεφαλαίων και του ενεργητικού της είναι σημαντικά κατώτερη του Ομίλου της ΕΤΕ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έλλειψη ικανού μεγέθους σε μία τραπεζική αγορά που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση.

Η απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πιο πάνω συναλλαγή εξασφαλίζει τα συμφέροντα των πελατών και των εργαζομένων της Θυγατρικής της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντάσσοντας το δίκτυό της στους κόλπους ενός ηγετικού πιστωτικού ιδρύματος του Καναδά.

Στην πελατεία της Τράπεζας θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στην πλήρη γκάμα σύγχρονων και υψηλού επιπέδου τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών μιας από τις κορυφαίες τράπεζες της χώρας.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην εν λόγω πώληση ήταν η εταιρεία Keefe, Bruyette & Woods, Inc. Η Scotiabank αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βορείου Αμερικής και διαθέτει τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία μεταξύ των Καναδικών Τραπεζών.

Με 48 χιλιάδες υπαλλήλους εξυπηρετεί περίπου 10 εκατομμύρια πελάτες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το ενεργητικό της ανέρχεται σε 309 δις. δολάρια και η μετοχή της διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

--- Εξαγορά στη Ρουμανία

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής (70%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ρουμανικής εταιρίας Leasing ”EURIAL Leasing”.

Η ”EURIAL Leasing” είναι εταιρία χρηματοδοτικών μισθώσεων μεσαίου μεγέθους, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του leasing αυτοκινήτων. Η εταιρία είναι ο κύριος εκμισθωτής αυτοκινήτων Peugeot στη Ρουμανία, με σύνολο ενεργητικού άνω των 50 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να παρουσιάσει το 2005 προ φόρων κέρδη άνω των 1 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ σχεδιάζει να ενισχύσει τη δομή της εταιρίας και να διευρύνει τις δραστηριότητές της, ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών leasing στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού, στόλου αυτοκινήτων, καθώς και ακινήτων.

Οι δυνατότητες διανομής του δικτύου καταστημάτων της θυγατρικής τράπεζας της ΕΤΕ Banca Romaneasca, το οποίο αριθμεί ήδη 38 Μονάδες σε όλη τη χώρα και θα φθάσει τις 45 μέχρι το τέλος του έτους, πρόκειται να αξιοποιηθούν πλήρως στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Όμιλος ΕΤΕ θεωρεί ότι οι εναλλακτικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως το leasing, που προσφέρει σε επιχειρήσεις στη Ν.Α. Ευρώπη, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης της επιχειρηματικής μεγέθυνσής τους, καθώς και μία σύγχρονη μέθοδος εξυπηρέτησης πιστωτικών αναγκών ιδιωτών πελατών.

Υλοποιώντας την πολιτική του Ομίλου να προσφέρει στους πελάτες του, στην περιοχή, ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η ΕΤΕ ελέγχει ήδη τη μεγαλύτερη εταιρεία leasing στη Βουλγαρία, την ”Interlease AD” της οποίας το σύνολο του ενεργητικού ξεπερνά ήδη τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ίδρυσης εταιρίας leasing και στη Σερβία - Μαυροβούνιο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας του στη Ρουμανία, ο Όμιλος της ΕΤΕ, προχώρησε επίσης στην εξαγορά της Alpha Insurance Romania από τον Όμιλο της Alpha Bank. Η εν λόγω εταιρία πρόκειται να συγχωνευθεί με την θυγατρική της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Ρουμανία GARANTA. Η νέα εταιρία που δημιουργείται εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί ραγδαία μέσα από σειρά στρατηγικών συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με σημαντικό αριθμό τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η παρουσία του Ομίλου της ΕΤΕ στη Ρουμανία έχει ως κύριο άξονα τη Banca Romaneasca, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς παρέχοντας πλήρες φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στο Βουκουρέστι τέλος, λειτουργεί και η εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ΕΤΕΒΑ Romania.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v