Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Εχουμε τη μεγαλύτερη ρευστότητα

Σε πολύ προσεκτικές στρατηγικές εξαγορές που θα προσθέσουν αξία στο μέτοχο μέσα στα διεθνώς αποδεκτά χρονικά περιθώρια, θα χρησιμοποιήσει η Εθνική τα υψηλά κεφάλαια που διαθέτει, αναφέρει ο κ. Τ. Αράπογλου σε συνέντευξή του στην Εξπρές.

Αράπογλου: Εχουμε τη μεγαλύτερη ρευστότητα
Η δημιουργία ισχυρότατης παρουσίας σε όλο το φάσμα των δανείων, εταιρικών μέχρι και καταναλωτικών, με παράλληλη διατήρηση ενός ζυγισμένου χαρτοφυλακίου με αυστηρά ελεγχόμενους κινδύνους, παραμένει βασική επιλογή της Εθνικής, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην ”Εξπρές” ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.

Όπως επισημαίνει, η σχετικά χαμηλή ”μόχλευση” της Εθνικής, που αντικατοπτρίζεται στη χαμηλότερη σε όλη την ευρωζώνη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις, σημαίνει ότι η Τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της με χαμηλό κόστος και εγγυάται τη συνεχιζόμενη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών στην ΕΤΕ, αναφέρει ότι μετά την πρόσφατη διάθεση ιδίων μετοχών το ποσοστό τους υπερβαίνει το 38% από 34,6% πριν, τονίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη τους αναφορικά με τις προοπτικές του Ομίλου.

Παράλληλα, εκτιμά πως η σημαντική διασπορά των μετοχών στα θεσμικά χαρτοφυλάκια καθιστά εξαιρετικά δύσκολη στην παρούσα συγκυρία την άσκηση ελέγχου από έναν ή περισσότερους θεσμικούς επενδυτές. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 11% των μετοχών ελέγχεται από τους 19 μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τον τρόπο που η Τράπεζα θα αξιοποιήσει τα υψηλά κεφάλαια που διαθέτει, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου θα χρησιμοποιηθούν ”σε πολύ προσεκτικές στρατηγικές εξαγορές, που θα προσθέσουν αξία στο μέτοχο μέσα στα διεθνώς αποδεκτά χρονικά περιθώρια”.

Σημειώνει δε τη διάκριση που υπάρχει μεταξύ των εννοιών της ρευστότητας και επάρκειας εποπτικών κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής σημειώνει την εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα, η οποία μάλιστα, όπως επισημαίνει, είναι το σημείο που κάνει την ΕΤΕ να ξεχωρίζει ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η σχέση δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2005 μόλις στο 70%, ήτοι το 30% των συνολικών καταθέσεων είναι διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί δυνητικά στην περαιτέρω επέκταση των εργασιών της Εθνικής.

Παράλληλα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, σημαντικά παραπάνω από τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, είναι, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ακόμη ένα στοιχείο που ενισχύει την πλεονεκτική θέση της ΕΤΕ.

Τέλος, σχετικά με τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, τονίζει πως η υπερεπάρκεια εποπτικών κεφαλαίων μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v