Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CosmΟΤΕ: Στο εννεάμηνο η ενοποίηση Globul και MTS

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εξαγορά των εταιριών Cosmobulgaria Mobile EAD (Globul-Βουλγαρία) και OTE MTS Holding BV (MTS-Σκόπια) από την CosmΟΤΕ αναμένεται να γίνουν εμφανή στον ισολογισμό εννεαμήνου της εταιρίας.

CosmΟΤΕ: Στο εννεάμηνο η ενοποίηση Globul και MTS
του Σταμάτη Ζαχαρού

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εξαγορά των εταιριών Cosmobulgaria Mobile EAD (Globul-Βουλγαρία) και OTE MTS Holding BV (MTS-Σκόπια) από την CosmΟΤΕ αναμένεται να γίνουν εμφανή στον ισολογισμό εννεαμήνου της εταιρίας.

Όπως είναι ήδη γνωστό οι διαδικασίες ενοποίησης έχουν ξεκινήσει και θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα των δύο εταιριών στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cosmote.

Η βουλγαρική εταιρία που είναι και μεγαλύτερη σε μέγεθος πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο τους 2005 έσοδα 117,5 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ και περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 32,6%, σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με το εξάμηνο του 2004, οπότε και ήταν 19,8%.

Επιπλέον η εταιρία ”έχει πάρει κεφάλι” στις νέες συνδέσεις με ποσοστό που ξεπερνά το 60%.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Globul, σε παρουσίαση που έκανε το Σάββατο η διοίκηση της εταιρίας στη Σόφια, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θανάσης Κατσιρούμπας δήλωσε ότι στόχος είναι να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς ”χτυπώντας” αγορές-στόχους με εξειδικευμένα προγράμματα χρήσης και επιθετική εμπορική πολιτική.

Επιπλέον τους επόμενους μήνες αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και η τρίτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας με την επωνυμία Vivacel, η οποία ανήκει στον πρώην κρατικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο BTC, που έχει εξαγορασθεί (σε ποσοστό 65%) από την αμερικανική εταιρία Viva Ventures.

Για το σκοπό αυτόν η Globul ήδη λανσάρισε προϊόντα που αφορούν οικογένειες, αγορά που αποτελεί όπως φαίνεται βασικό στόχο για τη νέα εταιρία λόγω της παραδοσιακής σχέσης που έχουν με την BTC οι καταναλωτές.

Παράλληλα η Globul έχει ολοκληρώσει την κατασκευή ενός δίκτυου οπτικών ινών που εκτείνεται σε όλη τη χώρα με στόχο τόσο να παράσχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αρχικά σε εταιρικούς πελάτες όσο και να μειώσει σημαντικά το κόστος της, καθώς δεν θα εξαρτάται από το υπάρχον δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στον πληθυσμό είναι υψηλή και φθάνει το 72%, αλλά υπάρχουν όπως τόνισε η διοίκηση της Globul μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τόσο από πλευράς διείσδυσης όσο και από πλευράς χρήσης.

Τα έσοδα άλλωστε από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ξεπερνούν ήδη τα αντίστοιχα της σταθερής και η τάση τους θα συνεχίσει να είναι αυξητική.

Οι συνδρομητές της Globul ξεπερνούν το 1,9 εκατομμύριο με χαμηλό μέσο έσοδο ανά πελάτη που αγγίζει τα 11 ευρώ και θεωρείται ότι μπορεί να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν είναι ακόμη διαδεδομένη η χρήση υπηρεσιών όπως τα MMS, αλλά και γενικότερα οι υπηρεσίες δεδομένων που εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν το επόμενο διάστημα.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι άλλωστε και η δημιουργία δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2006.

Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η διάθεση υπηρεσιών i-mode, ενώ επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται τόσο για φέτος (8,4%) όσο και για τα επόμενα χρόνια (σταθερά πάνω από 9% για τα επόμενα δύο έτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v