Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη γ.σ.

Η συγχώνευση µε απορρόφηση της Πρόοδος, καθώς και η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης, πρόκειται να συζητηθεί στην έκτακτη γ.σ. της Eurobank στις 18 Οκτωβρίου. Προτεινόµενη σχέση ανταλλαγής είναι 7,9 µετοχές της Πρόοδος προς 1 µετοχή της Eurobank, ενώ ηµεροµηνία του ισολογισµού µετασχηµατισµού είναι η 13η Ιουλίου 2005.

Eurobank: Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη γ.σ.
Η συγχώνευση µε απορρόφηση της Πρόοδος, καθώς και η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης, πρόκειται να συζητηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank στις 18 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο συγχώνευσης με απορρόφηση από την τράπεζα EFG Eurobank Ergasias της Πρόοδος με βάση ισολογισμούς μετασχηματισμού της 13ης Ιουλίου 2005. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 7,9 μετοχές Προόδου προς 1 μετοχή Eurobank.

Η απαιτούμενη απαρτία για την επίτευξη της γ.σ. είναι τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου (66,7%).

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank προτείνει τη συγχώνευση της Τράπεζας με την Πρόοδος - Ελληνικές Επενδύσεις, αφού έλαβε υπόψη:

* Τις τρέχουσες συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς και συγκεκριμένα το σημαντικό discount στο οποίο διαπραγματεύονται οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, περιλαμβανομένης της Προόδου, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις της.

* Τις οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν με το νέο σχήμα, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση.

* Την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.

Η Πρόοδος είναι εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.). Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται κατά κύριο λόγο από μετοχές εταιριών εισηγμένων στο Χ.Α. και δευτερευόντως από ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και μη εισηγμένες μετοχές.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ότι τον τελευταίο καιρό, σχεδόν το σύνολο των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου διαπραγματεύεται σε σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Πρόοδο, παρά την ιδιαιτέρως καλή απόδοση των επενδύσεών της, που την έφερε μάλιστα πρώτη στην κατάταξη αποδόσεων εσωτερικής αξίας το 2004, μεταξύ των περίπου 20 εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, και παρά την στήριξη της Eurobank, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει την συμμετοχή της στην Πρόοδο μέσα στο 2005 και σήμερα κατέχει το 48,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με τη συγχώνευση αυτή, το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και η επιτυχής, μέχρι σήμερα, επενδυτική στρατηγική που ακολουθήθηκε από την διοίκηση της Προόδου ενσωματώνονται στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στο σύστημα διαχείρισης κινδύνων της Eurobank, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Eurobank θα συνεχίσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου μετοχών της Προόδου, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο μετοχών που διαχειρίζεται για ίδιο λογαριασμό.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής ανακοινώθηκε την 10.6.2005. Mε βάση τη μέση τιμή κλεισίματος του προηγούμενου μήνα (10.5.05 έως 9.6.05) της μετοχής της Eurobank, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτιμούσε τη μετοχή της Προόδου σε premium 13% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Προόδου κατά τον προηγούμενο μήνα και σε discount 9% επί της μέσης εσωτερικής αξίας της κατά την ίδια περίοδο.

Χρησιμοποιώντας δε την τιμή κλεισίματος της 9.6.05 της μετοχής της Eurobank, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτιμούσε τη μετοχή της Προόδου σε premium 15% επί της 9.6.05 χρηματιστηριακής της τιμής και discount 6% επί της εσωτερικής της αξίας.

Με βάση τις τιμές της μετοχής της Eurobank της 26.9.05 και του μήνα 29.8 - 26.9.05, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτιμά τη μετοχή της Προόδου αφ’ ενός σε premium 5% επί της 26.9.05 χρηματιστηριακής της τιμής και discount 5% επί της εσωτερικής της αξίας, και αφ’ ετέρου σε premium 5% επί της 29.8 - 26.9.05 τιμής της και 8% discount επί της εσωτερικής της αξίας για την ίδια περίοδο.

Επίσης, η γ.σ καλείται να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της συγχωνεύσεως, περιλαμβανομένης αυξήσεως με κεφαλαιοποίηση για λόγους στρογγυλοποίησης και μεταβολής της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Ακόμα, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής δια κεφαλαιοποιήσεως υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της Τράπεζας, βάσει του ν. 2065/1992 και αντίστοιχη τροποποίηση του καταστατικού.

Τέλος, την τροποποίηση του καταστατικού, με σκοπό την προσαρμογή του στις διατάξεις του ν. 3156/2003 και την παροχή στο Διοικητικό Συμβούλιο αρμοδιότητας για έκδοση ομολογιακών δανείων.

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 31/10/2005.

* Η αναλυτική ανακοίνωση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v