Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός: Απάντηση για τις επιφυλάξεις του ορκωτού

Διευκρινίσεις για τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ορκωτός ελεγκτής της Ernst & Young κ. Ν. Μουστάκης παρέχει η Μοχλός σε απάντησή της προς το ΧΑ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες ως προς τη δυνατότητα της να συνεχίσει ομαλά την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Μοχλός: Απάντηση για τις επιφυλάξεις του ορκωτού
Διευκρινίσεις για τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ορκωτός ελεγκτής της Ernst & Young κ. Ν. Μουστάκης παρέχει η Μοχλός σε απάντησή της προς το ΧΑ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες ως προς τη δυνατότητα της να συνεχίσει ομαλά την επιχειρηματική της δραστηριότητα ”από παρατηρήσεις ορκωτού ελεγκτή που αντιπροσωπεύουν το 4,34% του συνόλου του ενεργητικού της”.

Όπως επισημαίνει, οι λογιστικές καταστάσεις της 30/06/2005 απεικονίζουν με ακρίβεια και πληρότητα την οικονομική θέση και περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας, ενώ έχουν συνταχθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα ΔΛΠ και εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει καμία δυσμενής επίδραση από τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο ορκωτός ελεγκτής για τα κονδύλια τους.

-----Η απάντηση της Μοχλός προς το ΧΑ

1. Οι οικονομικές καταστάσεις, τόσο της εταιρίας μας όσο και των υπολοίπων εταιριών του Ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, μέλος του οποίου είναι και η εταιρία μας, καταρτίστηκαν από τα λογιστήρια των εταιριών με την συμβουλευτική συνδρομή της ελεγκτικής εταιρίας GRANT THORNTON.

2. Οι λογιστικές αρχές που ακολουθήθηκαν κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων, είναι απόλυτα σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Η εταιρία μας προέβη στη διαγραφή όλων των επισφαλών απαιτήσεων και προβλέψεων εις βάρος της καθαρής της θέσης κατά την 31/12/2003.

3. Επειδή το έργο της μετάβασης από τα Ελληνικά στα Διεθνή Πρότυπα είναι τεράστιο και ιδιαίτερα ως προς την αναγνώριση των εσόδων, δαπανών και κερδών από τα κατασκευαστικά συμβόλαια, δεν υπήρξε επαρκής χρόνος ελέγχου στη διάθεση των ορκωτών ελεγκτών της ERNST & YOUNG. Αυτός είναι, κατά την άποψη μας, ο κύριος λόγος της διατύπωσης της επιφύλαξης του ορκωτού ελεγκτή της ERNST & YOUNG κ. Ν. Μουστάκη ως προς την αποτίμηση των έργων σε εξέλιξη σύμφωνα με το ΔΛΠ 11.

4. Αναλυτικότερα σχετικά με τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή σας γνωρίζουμε τα εξής:

4.1. Το κυριότερο ποσό των εσόδων από κοινοπραξίες προέρχεται από την Κ/ξία ΜΟΧΛΟΣ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ για το έργο του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης (ΟΑΚΑ). Το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο του 2004 και έχει παραδοθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, η συγκεκριμένη κ/ξία δεν έχει πλέον κατασκευαστική λειτουργία και τέλος δεν υπάρχει υποχρέωσή μας από το νόμο για έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή. Παρά ταύτα αναθέσαμε τον έλεγχο της στην ελεγκτική εταιρία ERNST & YOUNG, με σκοπό την άρση της παρατήρησης.

4.2. Η αποτίμηση της θυγατρικής μας εταιρίας με έδρα τη Ρουμανία, EUROROM CONSTRUCTII Srl. έχει ήδη ανατεθεί στην εταιρία GRANT THORNTON και εντός των επομένων ημερών αναμένουμε το αποτέλεσμα της. Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι η αξία της εταιρίας δεν υπολείπεται από την αξία κτήσης που περιλαμβάνεται στα βιβλία μας και αναλύεται ως εξής:



α) Συμμετοχή στην εταιρία LAMDA OLYMPIC Srl. ευρώ 2.098.997

β) Συμμετοχή στην εταιρία ALSOP INVESTMENTS Ltd ευρώ 2.814.912

γ) Απαίτηση από LAMDA OLYMPIC για μείωση μετοχικού κεφαλαίου (Εισπράχθηκε στις 19/09/2005) ευρώ 1.594.982 Σύνολο ευρώ 6.508.891

4.3. Η αποτίμηση των έργων σε εξέλιξη έγινε με κάθε επιμέλεια από το λογιστήριο μας, με την εξειδικευμένη λογιστική βοήθεια της GRANT THORNTON. Λόγω της μη ύπαρξης επαρκούς χρόνου ελέγχου από τον ορκωτό ελεγκτή κ. Ν. Μουστάκη και την ελεγκτική του ομάδα διατυπώθηκε η εν λόγω παρατήρηση. Ήδη συνεχίζεται ο έλεγχος και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος θα έχουμε το αποτέλεσμά του, το οποίο πιστεύουμε θα οδηγήσει στην άρση της επιφύλαξης από τον ορκωτό ελεγκτή.

Σχετικά με τις ερωτήσεις που θέτετε στην παραπάνω σχετική επιστολή σας, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Το ποσοστό του ενεργητικού και παθητικού που αντιπροσωπεύουν τα κονδύλια για τα οποία αδυνατεί να εκφέρει γνώμη ο ορκωτός ελεγκτής ανέρχεται σε 4,34% του ενοποιημένου ισολογισμού και 4,39% του απλού.

2. Στην υποθετική περίπτωση μηδενισμού των ποσών και των τριών παρατηρήσεων του ορκωτού ελεγκτή τα αποτελέσματα της περιόδου θα μειωνόταν κατά ευρώ 2.383 χιλ., ενώ η καθαρή θέση της 30/06/2005 θα μειωνόταν κατά ευρώ 8.403 χιλ. Δεν τίθεται όμως τέτοιο θέμα όπως έχουμε αναλυτικά αναφέρει παραπάνω. Δεν τίθεται επίσης θέμα μη απεικόνισης των εν λόγω μεγεθών στις λογιστικές καταστάσεις, καθότι αυτά απεικονίσθηκαν κατά τρόπο που να εμφανίζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρίας μας. Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι η επιβεβαίωσή τους από τον ορκωτό ελεγκτή κ. Ν. Μουστάκη. Κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να δημιουργούνται αμφιβολίες ή αβεβαιότητες ως προς τη δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει ομαλά την επιχειρηματική της δραστηριότητα από παρατηρήσεις ορκωτού ελεγκτή που αντιπροσωπεύουν το 4,34% του συνόλου του ενεργητικού της!!! Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους αβεβαιότητες σε περίπτωση που η εταιρία μας είχε π.χ. υπέρογκο δανεισμό, όπως συμβαίνει με πολλές εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, είτε του κατασκευαστικού είτε άλλων κλάδων. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο και η εταιρία μας εξυπηρετεί κανονικότατα τις υποχρεώσεις τις, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις είσπραξης των απαιτήσεων της από το Δημόσιο, για έργα που έχει ολοκληρώσει και παραδώσει για χρήση προ πολλού, όπως ενδεικτικά αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ανισόπεδου Κόμβου Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, κ.α.

3. Κατά την άποψή μας οι λογιστικές καταστάσεις της 30/06/2005 απεικονίζουν με ακρίβεια και πληρότητα την οικονομική θέση και περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα πιστοποιήσει και ο ορκωτός μας ελεγκτής κ. Ν. Μουστάκη, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχός του (βλ. το από 5/10/05 έγγραφο της ERNST & YOUNG).



4. Τέλος, σας αναφέρουμε, ότι κατά την άποψη μας οι λογιστικές καταστάσεις της 30/06/2005, έχουν συνταχθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα ΔΠΧΠ και δεν θα υπάρξει καμία δυσμενής επίδραση από τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο ορκωτός ελεγκτής για τα κονδύλιά τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας κοινοποιήσουμε και τη σύμφωνη γνώμη του ορκωτού ελεγκτή κ. Ν. Μουστάκη για την άρση των επιφυλάξεών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v