Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Μικτή εικόνα στα μεγέθη εξαμήνου (upd)

Πτώση 24,4% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2005 της Intracom, διαμορφούμενα στα 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 12,9 εκατ. ευρώ που κατέγραψε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις.

Intracom: Μικτή εικόνα στα μεγέθη εξαμήνου (upd)
Οριακή αύξηση στα κέρδη της μητρικής, υποχώρηση στα αποτελέματα του ομίλου και μείωση στον κύκλο εργασιών χαρακτηρίζουν τα μεγέθη της Intracom στο εξάμηνο του 2005.

Ειδικότερα, πτώση 24,4% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2005 της Intracom, διαμορφούμενα στα 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 12,9 εκατ. ευρώ που κατέγραψε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις.

Τα καθαρά κέρδη της μητρικής εταιρίας ενισχύθηκαν κατά 4,9%, διαμορφούμενα στα 14,33 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 13,66 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου 2004.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 12,4%, διαμορφούμενος στα 258,1 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανήλθε στα 294,7 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε στα 182,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 23,6% έναντι των 239,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Στο μεταξύ η εταιρία ανακοινώνει ότι το ΔΣ αποφάσισε την απόσχιση των κλάδων των Τηλεπικοινωνιακών λύσεων (Telecom Solutions) και των Αμυντικών Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Defense Electronic Systems) και την εισφορά τους σε δύο εταιρείες του Ομίλου. Η εισφορά των κλάδων θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993, με ημερομηνία Ισολογισμού μετασχηματισμού την 30.09.2005.

----- Τα σχόλια των αναλυτών

H ΗSBC σε ξεχωριστή της έκθεση χαρακτηρίζει τα ενοποιημένα μεγέθη α΄ εξαμήνου της Intracom απογοητευτικά και χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι πωλήσεις, που όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής ήταν ισχυρές.

Παράλληλα η HSBC αποδίδει μεταξύ άλλων την υποχώρηση του μικτού περιθωρίου στην φτωχή συνεισφορά των θυγατρικών του εξωτερικού.

Η µικρότερη µείωση σε επίπεδο κερδών µετά από φόρους οφείλεται στις χαµηλότερες προβλέψεις σχετικά µε την επιβολή φόρου (17,7% εν συγκρίσει µε 43,7% το α΄ εξάµηνο του 2004), και τα αρνητικά δικαιώµατα µειοψηφίας καθώς οι θυγατρικές κατά µέσο όρο παρουσιάζουν ζηµίες, επισημαίνει η Alpha Finance.

Το µεικτό περιθώριο κέρδους µειώθηκε κατά 280 µονάδες βάσης στο 32,8% λόγω της αδύναµης εικόνας που παρουσίασαν οι θυγατρικές, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤDA µειώθηκε κατά 520 µονάδες βάσης στο 11,3%.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή η µητρική εταιρία παρουσίασε ελαφρά βελτίωση όσον αφορά το µεικτό περιθώριο κέρδους (από 34,5% σε 34,9%) λόγω της πρόσφατης προσπάθειας των µέτρων περιορισµού του κόστους.

Η Π&Κ Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι αν και οι λεπτοµέρειες για τις λειτουργικές ζηµίες του β΄ τριµήνου δεν έχουν γίνει γνωστές, διαφαίνεται σχετική πίεση στην κερδοφορία από εντεινόµενο ανταγωνισµό και έλλειψη περικοπής δαπανών παρά την αντίσταση των εσόδων (που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από καθυστερήσεις στα έργα εσωτερικού).

Σηµειώνουµε επίσης ότι οι λειτουργικές εκροές κατά το β’ τρίµηνο ανήλθαν σε 21,4 εκ. ευρώ, υποδηλώνοντας επιδεινούµενες τάσης στην εξέλιξη του κεφαλαίου κίνησης, τονίζει η Π&Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v