Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Δήλωση Κ. Κωστούλα για λυματολάσπη

Η μεταφορά της λάσπης και η εδαφοποίησή της στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, αποτελεί μονόδρομο αυτή τη στιγμή και γίνεται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας με αφορμή την απεργία των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ στον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων.

ΕΥΔΑΠ: Δήλωση Κ. Κωστούλα για λυματολάσπη
Η μεταφορά της λάσπης και η εδαφοποίησή της στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, αποτελεί μονόδρομο αυτή τη στιγμή και γίνεται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κ. Κωστούλας με αφορμή την απεργία των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ στον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων.

Σε εκτενή του δήλωση ο κ. Κωστούλας, αναφέρει: ”Υπενθυμίζω, μάλιστα, κάτι που όλοι γνωρίζουν, τη δέσμευση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά ότι η λάσπη θα εδαφοποιείται στα Λιόσια το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί άλλη λύση, εκτός Λιοσίων. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, δηλώνω υπεύθυνα ότι μελετώνται σε πολύ προχωρημένο στάδιο δύο εναλλακτικές λύσεις.

Δεύτερον. Επισήμως, η αιτία της απεργίας των εργαζομένων είναι η λυματολάσπη. Λυπούμαι, αλλά είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι η ”δικαιολογία” αυτή είναι απολύτως προσχηματική και άρα η απεργία είναι αδικαιολόγητη και καταχρηστική, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Σέβομαι τον ιδρώτα των εργαζομένων, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Η απεργία αυτή υπηρετεί σκοπιμότητες και οι υποκινητές της δεν έχουν πρόβλημα με τη λυματολάσπη, άλλα είναι τα ”προβλήματά” τους. Τονίζω ότι σήμερα περιορίζομαι μόνο σε αυτές τις διαπιστώσεις...

Τρίτον. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν χύνεται ούτε γραμμάριο λάσπης στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, αλλά το σύνολο της μεταφερόμενης λάσπης εδαφοποιείται. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουλίου έπεφταν χύδην 750 τόνοι ημερησίως. Εν συνεχεία, μειωνόταν σταδιακά και την 1η Σεπτεμβρίου, η λάσπη σταμάτησε να πέφτει χύδην στο ΧΥΤΑ και όση μεταφέρεται εδαφοποιείται. Η εδαφοποίηση είναι μία διεθνώς αποδεκτή επιστημονική διαδικασία και όλοι γνωρίζουν ότι το παραγόμενο προϊόν δεν είναι δύσοσμο και η οποιαδήποτε δυσοσμία προέρχεται από τα σκουπίδια. Είναι, επομένως, απορίας άξιον γιατί οι διάφοροι παράγοντες και οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη λάσπη –και μάλιστα μόνο για αυτήν!

Ιδίως όταν όλο το καλοκαίρι, που αναπτύσσονταν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπήρχε χύδην απόθεση λάσπης, δεν υπήρξε διαμαρτυρία. Αλλά και τόσα χρόνια που η λάσπη έπεφτε χύδην στα Άνω Λιόσια, όλοι οι ανωτέρω δεν είχαν διαμαρτυρηθεί. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρονται σήμερα που δεν πέφτει χύδην λάσπη; Διότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες.

Τέταρτον. Σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση του ΕΣΔΚΝΑ και ιδίως στο απαράδεκτο σημείο που λέει ότι ”αποκλειστικά και διαχρονικά υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λυματολάσπης είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ”, το μόνο που έχω να πω είναι ότι τέτοια λόγια μπορούν να λέγονται μόνο από όσους δεν τιμούν την υπογραφή τους.

Γιατί με επείγουσα επιστολή προς την ΕΥΔΑΠ στις 26/01/2005, ο ΕΣΔΚΝΑ ζητάει 300 τόνους λυματολάσπης ημερησίως, για το εργοστάσιο κομποστοποίησης. Εκεί αναφέρει ότι η παροχή αυτής της ποσότητας είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εργοστασίου. Αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το εργοστάσιο θα άρχιζε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2005. Σήμερα, όμως, το εργοστάσιο κομποστοποίησης δεν απορροφά παραπάνω από μόλις 10 τόνους ημερησίως κατά μέσο όρο, με ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ.

Αν –όπως είχε δεσμευτεί ο ΕΣΔΚΝΑ με το εν λόγω έγγραφό του- έπαιρνε εδώ και 7 μήνες 300 τόνους λάσπης ημερησίως, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τη λυματολάσπη. Πολύ περισσότερο δε, αν το εργοστάσιο κομποστοποίησης λειτουργούσε εδώ και 2 χρόνια, όπως ήταν ο προγραμματισμός του. Είναι ή δεν είναι, συνεπώς, ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ η σημερινή κατάσταση;

Τέλος, με δεδομένο ότι θα τηρηθεί -και μάλιστα νωρίτερα- η δέσμευση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και ότι μέχρι τότε αποτελεί μονόδρομο ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής, είναι ανάγκη όλοι να αφήσουν κατά μέρος τις σκοπιμότητες, για να μην ταλαιπωρείται το κοινωνικό σύνολο.

Αύριο το μεσημέρι, αν συνεχίζεται η απεργία, θα δώσω συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα κάνω αναλυτικές δηλώσεις και συγκεκριμένες αναφορές στις σκοπιμότητες, καταλήγει ο Κωστούλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v