Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σφήνα” ΓΕΝΟΠ στα επιχειρησιακά της ΔΕΗ

Την αντίθεσή της στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένονται μειωμένα έως και 18% σε ετήσια βάση.

”Σφήνα” ΓΕΝΟΠ στα επιχειρησιακά της ΔΕΗ
της Χρύσας Λιάγγου

Την αντίθεσή της στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Εξάλλου αυτή την ώρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που αναμένεται να εγκρίνει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2005 της εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγέθη αναμένονται μειωμένα έως και 18% από το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Πυλαλίδης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ, δεν βοηθάει την απελευθέρωση της αγοράς και τη ΔΕΗ. Απαίτησε τη συμμετοχή της ΔΕΗ στους διαγωνισμούς των 900 MW που ο νόμος προβλέπει να γίνουν από ιδιώτες και δεν απέκλεισε την περίπτωση συμπράξεων όπου θα κρίνεται απαραίτητο από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα ζήτησε η διαχείριση του συστήματος διανομής και μεταφοράς να αποτελέσει μια θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ και τάχθηκε κατά της ρύθμισης που δίνει το δικαίωμα στη ΡΑΕ να ελέγχει τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, αναφέρθηκε στα βάρη της επιχείρησης από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Τόνισε ότι 300 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζει στη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση των νησιών, συνολικά οι ανενεργές επενδύσεις ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των διαφόρων υπουργείων προς την εταιρία.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ όλα τα παραπάνω πρέπει να ρυθμιστούν ώστε ο ανταγωνισμός που θα επέλθει να μην είναι εις βάρος της ΔΕΗ.

Αναφορά έκανε και στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ ενός ισχυρού και καταξιωμένου διοικητικού συμβουλίου και σημείωσε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα γύρω από μια επιχείρηση με υψηλό τζίρο προμηθειών. Ωστόσο συμπλήρωσε πως φαινόμενα κακοδιαχείρισης θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v