Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Δεν είναι επιθετική η κίνηση στην Εγνατία

Τη διαβεβαίωση ότι η στρατηγική επένδυση στην Εγνατία Τράπεζα δεν είναι επιθετική παρείχε σήμερα με ανακοίνωσή της η Marfin FG. Παρά το ότι μέσω αυτής η Marfin καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος, τονίζει πως δεν τίθεται θέμα απόκτησης του ελέγχου της τράπεζας μέσα από αντιδικία με τους άλλους μεγάλους μετόχους. Εξάλλου, πέρασε σε πακέτα ποσοστό 2,4% των κοινών μετοχών (2,1% του συνόλου) της Εγνατίας.

Marfin: Δεν είναι επιθετική η κίνηση στην Εγνατία
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη ”στρατηγική επένδυσή της στην Εγνατία Τράπεζα προχώρησε η Marfin Financial Group, με αφορμή τα ποικίλα δημοσιεύματα του Τύπου.

Ειδικότερα, η Marfin Financial Group σημειώνει πως η ανακοινωθείσα συμφωνία που θα καταστήσει τη Marfin Financial Group τον μεγαλύτερο μέτοχο της Εγνατίας Τράπεζας, έγινε με πρόθεση να προαχθούν τα συμφέροντα όλων των μετόχων και των δύο εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

”Η κίνησή μας δεν ήταν ”επιθετική”. Το γεγονός ότι ήταν σε γνώση μόνον των άμεσα συναλλαχθέντων αποτελεί επιταγή της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, την οποία και τηρήσαμε”, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Συμπληρώνει δε πως τα αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και επιθυμίας συνεργασίας με τον πρόεδρο της Εγνατίας Τράπεζας κ. Βασ. Θεοχαράκη και τον αντιπρόεδρο κ. Αλέξ. Μπακατσέλο, καταξιωμένους επιχειρηματίες και ”ιστορικούς” μετόχους της Τράπεζας, είναι δεδομένα.

Στην προκειμένη επένδυση, όπως επισημαίνεται, δεν τίθεται θέμα αποκτήσεως του ”ελέγχου” της Εγνατίας Τράπεζας μέσα από αντιδικία με άλλους μεγάλους μετόχους, όπου θα επικρατήσει αυτός που θα διαθέτει περισσότερες μετοχές, αλλά συνεργασίας και συνδρομής για την καλύτερη δυνατή πορεία της Τράπεζας προς το συμφέρον όλων των μετόχων.

Παράλληλα, η διοίκηση της Marfin Financial Group τονίζει πως η επένδυσή της αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της για τις προοπτικές της Εγνατίας Τράπεζας, αφού γίνεται σε τιμή 3,56 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει συνολική αξία της Τράπεζας 340,15 εκατ. ευρώ και ”προεξοφλεί” για το 2005 καθαρά κέρδη μετά από φόρους 28,66 εκατ. ευρώ, ώστε με τον μέσο όρο Ρ/Ε (τιμής/κέρδη) που ισχύει για τις άλλες ελληνικές τράπεζες να μπορεί να δικαιολογηθεί (κατά την άποψή μας) το εύλογο της αποτίμησης αυτής για το τρέχον τουλάχιστον έτος.

Επίσης η ανωτέρω αποτίμηση ”μεταφράζεται” σε 1,55 P/BV (λόγος τιμής προς λογιστική αξία) και όχι σε 0,90 Ρ/BV όπως ανέγραψε μερίδα του Τύπου, αφού η καθαρή θέση της Τράπεζας σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της 31/3/2005 ήταν 227.102.044 ευρώ, ενώ σε ενοποιημένη βάση και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 219.263.731 ευρώ.

”Τα προαναφερθέντα δεν υπονοούν διαφωνία με την πρόσφατη δήλωση της διοίκησης της Εγνατίας Τράπεζας περί ”καλής πορείας” της Τράπεζας, απλώς επισημαίνουν ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πεποίθηση της Marfin Financial Group είναι ότι αυτό το ”καλύτερο” περνάει κυρίως μέσα από τη συγκέντρωση δυνάμεων στο μεσαίο τραπεζικό χώρο, με την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακος που θα έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αποτελέσματα και δείκτες εφάμιλλα των 4 μεγάλων τραπεζών και ευχαριστημένους μετόχους.

”Σ΄ αυτή τη συγκέντρωση όμως επιθυμούμε να συμβάλουμε μόνον μέσα από φιλικές συνεργασίες και πραγματοποιώντας επενδύσεις μόνον σε απόλυτα λογικές τιμές”, σημειώνει η διοίκηση της Marfin Financial Group.

Τέλος και σχετικά με τις αναφορές μερίδας του Τύπου για αντιπαραθέσεις με τον κ. Β. Θεοχαράκη ή συμφωνίες με τον κ. Α. Μπακατσέλο, η διοίκηση της Marfin Financial Group τις διαψεύδει κατηγορηματικά και τις θεωρεί αποπροσανατολιστικές για την εξυπηρέτηση των μετοχικών συμφερόντων όλων μας.

Εξάλλου, ποσοστό 2,4% των κοινών μετοχών (2,1% του συνόλου) της Εγνατίας Τράπεζας ”πέρασε” με τη μορφή πακέτων κατά τη προσυνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο πακέτα 440.000 και 1.600.000 τεμαχίων έκαστο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην τιμή των 3,56 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Marfin Financial Group ανακοίνωσε την Παρασκευή 2/9/2005 ότι συμφώνησε να αποκτήσει συνολικώς 8.600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εγνατίας Τράπεζας (δηλαδή ποσοστό 10,07% των κοινών ονομαστικών μετοχών της) έναντι τιμήματος 3,56 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικού τιμήματος 30.616.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v