Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 107% στο 6μηνο

Ανοδο των ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 107,7% έως τα 212,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο ΟΤΕ στο εξάμηνο με βάση τα ΔΛΠ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,1% και τα EBITDA κατά 7,9%. ”Κλειδιά” της θετικής εικόνας RomTelecom και Cosmote. Με βάση τα US GAAP, η αύξηση των καθαρών κερδών ήταν στο 125,3%, έναντι 90% που προέβλεπαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΟΤΕ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 107% στο 6μηνο
Ανοδο των ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 107,7% έως τα 212,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο ΟΤΕ στο εξάμηνο με βάση τα ΔΛΠ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 5,1% έως τα 2,66 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 7,9% έως τα 948,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επιδόσεις της RomTelecom, και σε αυτές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν στα 2,24 δισ. ευρώ - αύξηση που αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των Δικαιωμάτων Διεθνούς Ανταπόκρισης κατά 10,9%, του κόστους των αποδοχών κατά 6,9% και των λοιπών λειτουργικών εξόδων που αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Τα US GAAP

Κατά πάγια πρακτική του ο ΟΤΕ ανακοίνωνε τα αποτελέσματά του σε αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Λόγω αυτού, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν και αυτές διαμορφωμένες στα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ.

Ετσι, με βάση τα US GAAP, η αύξηση των καθαρών κερδών ήταν στο 125,3% έως τα 209,8 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερη απο το +90% και τα 176,8 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Η μητρική

Η μητρική ΟΤΕ, με βάση τα ΔΛΠ, εμφάνισε κάμψη του κύκλου εργασιών κατά 2,5% έως τα 1.342,7 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, η μείωση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποκατάσταση της σταθερής τηλεφωνίας από την κινητή και στην ένταση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας.

Η μείωση στον κύκλο εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. αναφέρεται ως ”συγκρατημένη” λόγω της αύξησης κατά 43,4% των εσόδων από Νέες Υπηρεσίες -εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από μισθώσεις γραμμών και μεταφορά δεδομένων που ανήλθαν στα 110,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 119,9%- και των εσόδων από Internet/ADSL που ανήλθαν στα 10,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 191,9%.

Θετική ήταν ωστόσο η εικόνα των καθαρών κερδών του κλάδου της σταθερής τηλεφωνίας, αφού η αύξηση έφτασε το 178,1% και τα 322 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 0,4% ήταν τα λειτουργικά έξοδα που διαμορφώθηκαν στα 1,29 δισ. ευρώ.

Η RomTelecom

Eκτίναξη κατά 906,7% πραγματοποίησαν τα καθαρά κέρδη της RomTelecom και διαμορφώθηκαν στα 89,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 34,5% (175,6 εκατ. ευρώ) και ο κύκλος εργασιών κατά 12,2% (462,4 εκατ. ευρώ).

Σχετικά με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου, η OΤΕnet εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 42,97 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,5%, ενώ τα EBITDA ήταν κατά 7,5% αυξημένα. Βελτιωμένα ήταν και τα αποτελέσματα της Armentel στο εξάμηνο, αφού ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο στα 51,6 εκατ. ευρώ (από 38,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2004) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14,5 εκατ. ευρώ (από 8,7 εκατ. ευρώ πέρσι).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ κατά το α’ εξάμηνο του 2005, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: ”Υπάρχει μια σαφής αναστροφή στην κερδοφορία, ιδιαίτερα το β’ τρίμηνο του 2005, που οφείλεται στην εξαιρετική επίδοση της RomTelecom και στα συνεχιζόμενα θετικά αποτελέσματα από τις δραστηριότητές μας στην κινητή τηλεφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό”.

Όπως είπε ο κ. Βουρλούμης, ”η ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων και η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της RomTelecom επέτρεψαν στην τελευταία να παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Cosmote, στην οποία πρόσφατα περιήλθαν οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στα Βαλκάνια, μπορεί, χάρη στα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης σ’ αυτές τις αγορές, να αντισταθμίσει την ωρίμανση της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας”.

”Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παραμένουν αδύναμες στο τρίμηνο και το περιθώριο EBITDA είναι μειωμένο κατά 2,5 περίπου εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Φαίνεται όμως ότι καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ανοδική πορεία των λειτουργικών μας εξόδων. Σε δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης του προσωπικού του ΟΤΕ και οι πρώτες ενδείξεις από τις αιτήσεις συμμετοχής είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι αυτά είναι μόνο τα αρχικά βήματα σε μια διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται άμεσα από τη συνεργασία και την υποστήριξη όλων των συμβαλλομένων μερών”, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v