Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρ. Σαράντης: Αύξηση 15,1% στα κέρδη εξαμήνου

Αύξηση 13% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών παρουσίασε η Γρ. Σαράντης για το πρώτο εξάμηνο του 2005. Κατά 15,1% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας, στα 9,85 εκατ. ευρώ. Πως σχολιάζουν οι Alpha Finance, Proton Securities, Εγνατία Finance, Σίγμα Securities.

Γρ. Σαράντης: Αύξηση 15,1% στα κέρδη εξαμήνου
Ανοδικά κινήθηκαν τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη της Γρ. Σαράντης στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου (με βάση τα ΔΛΠ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Γρ. Σαράντης έφτασε στα 99,55 εκατ. ευρώ, έναντι 88,1 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2004, αυξημένος κατά 13%.

Τα κέρδη μετά φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου παρουσιάζουν αύξηση 13,56%, καθώς ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ, από 8,75 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να ενισχύονται κατά 15,1%, στα 9,85 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 8,56 εκατ. ευρώ του πρώτου περυσινού εξαμήνου.

Για την εισηγμένη Γρ. Σαράντης, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει στο εξεταζόμενο διάστημα αύξηση 9,58%, διαμορφούμενος στα 54,73 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 48,06 εκατ. ευρώ του πρώτου περυσινού εξαμήνου.

Τα κέρδη μετά φόρων της μητρικής ενισχύθηκαν την ίδια στιγμή κατά 5,6%, καθώς ανήλθαν στα 5,74 εκατ. ευρώ, από 5,44 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα καλλυντικά ευρείας διανομής και τα προϊόντα οικιακής χρήσης αναπτύχθηκαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς +24,05% και +17,30% αντιστοίχως, ενώ σημαντική ήταν και η ανάπτυξη που σημειώθηκε στις πωλήσεις των αξεσουάρ αυτοκινήτων (+13,92%).

Από πλευράς γεωγραφικής διάρθρωσης, οι πωλήσεις του ομίλου κατανέμονται κατά 61,09% στην Ελλάδα και 38,91% στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αντιστοίχως, όταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο τα ποσοστά ήταν 67,08% για την Ελλάδα και 32,92% για την Αν. Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων του ομίλου για την εξεταζόμενη περίοδο στις αγορές της Αν. Ευρώπης καταγράφει διψήφια ποσοστά (+33,58%), με σημαντικότερες επιδόσεις αυτές της Βουλγαρίας (+49,31%), της Τσεχίας (+65,25%) και των Σκοπίων (+54,71%).

----- Πως σχολιάζουν οι αναλυτές

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου της Γρ. Σαράντης.

”Εντυπωσιακές” χαρακτηρίζει τις επιδόσεις πρώτου εξαμήνου του ομίλου Σαράντη η Alpha Finance η οποία αναφέρει πως τα αποτελέσματα κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεών της σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η Proton Securities εξηγεί πως στην κατά 15,1% αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε και ο ελαφρώς χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης στο 21,9%.

Σημαντικά υψηλότερα των προβλέψέων της σημειώνει η Εγνατία Finance πως ήταν τα μεγέθη της Γρ. Σαράντης σε επίπεδο καθαρών κερδών, ενώ συμπληρώνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Υπενθυμίζει πάντως πως στην παρούσα φάση έχει θέσει για τη μετοχή της σύσταση ”accumulate” λόγω της ”αδυναμίας” που έχει παρουσιάσει τον τελευταίο μήνα.

Εξάλλου, η Σίγμα Securities αναφέρει πως τα μεγέθη εξαμήνου μάλλον θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα αποτελέσματα έτους, καθώς έχει προβλέψει καθαρά κέρδη ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Η Σίγμα Securities επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”outperform” και την τιμή-στόχο των 7 ευρώ για τη μετοχή της Σαράντης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v