Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 7,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Κατά 7,1% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο της Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο του 2005(με βάση τα ΔΛΠ), διαμορφούμενα στα 225,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν οριακή αύξηση της τάξης του 1%.

Alpha Bank: Αύξηση 7,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Κατά 7,1% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους για τον όμιλο της Alpha Bank (με βάση τα ΔΛΠ) στο πρώτο εξάμηνο του 2005, διαμορφούμενα στα 225,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 210,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι μέσες συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν οριακή αύξηση στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank της τάξης του 1%.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,78 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με 0,73 ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 6,85%.

Προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα για την επίπτωση της Delta Singular (38,4 εκατ. ευρώ στα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2004 από την πώληση δραστηριοτήτων της στη First Data και 11,5 εκατ. ευρώ λοιπά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2005 από τη συγχώνευσή της με την τράπεζα), την επίπτωση της Ολυμπιακής Χορηγίας (14 εκατ. ευρώ στα έσοδα και 42,1 εκατ. ευρώ στα έξοδα το πρώτο εξάμηνο του 2004), τα πρωτοεμφανιζόμενα κέρδη της Jubanka (5,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005), και εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις (4,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005 και 48,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004), τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 259,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 225,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η αύξηση αυτή (+15,2%) αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δυναμική αυξήσεως της κερδοφορίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, τα κέρδη προ φόρων από τη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 57,7% σε σχέση με πέρυσι, διαμορφούμενα στα 127,6 εκατ. ευρώ, στηριζόμενα στην επιταχυνόμενη αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστεως κατά 44,2% και 32% αντιστοίχως, καθώς και των παραδοσιακών καταθέσεων κατά 13,5%.



Εξάλλου, σημειώνεται πως η ανάπτυξη των εργασιών ιδιωτών εκτός Ελλάδος προχωρεί με ταχείς ρυθμούς. Τα υπόλοιπα καταναλωτικής και στεγαστικής πίστεως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 43,3%, στα 589 εκατ. ευρώ, καθώς νέα προϊόντα προωθούνται στην αγορά και το δίκτυο καταστημάτων εμπλουτίζεται με νέες μονάδες.



Η αύξηση των τακτικών εξόδων παραμένει κάτω του 5% σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ η αύξηση των αμοιβών προσωπικού διαμορφώνεται σε 3,7% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2005, με τα γενικά έξοδα χωρίς έκτακτες δαπάνες να αυξάνονται μόνο κατά 2,8%.



Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι ευνοϊκές προοπτικές κερδοφορίας και η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ομίλου οδηγούν σε εντατικότερη χρήση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Το απόθεμα ιδίων μετοχών διαμορφώθηκε σε 0,55% του μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος Ιουνίου 2005 έναντι 0,38% στο τέλος Μαρτίου 2005.

Σχετικά με την απεργία της ΟΤΟΕ τον Ιούνιο του 2005, η διοίκηση της Alpha Bank επισημαίνει πως δεν επηρεάζει την επίτευξη των στόχων της.

Τα καταστήματα της τράπεζας λειτούργησαν κανονικά κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων χωρίς να σημειωθούν απώλειες στα μεγέθη, χάρη στην εποικοδομητική στάση που επέδειξε η πλειονότητα του προσωπικού διασφαλίζοντας την απρόσκοπη εξυπηρέτηση των πελατών, τονίζεται στην ανακοίνωση.



Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την αλλαγή της συνθέσεως του χαρτοφυλακίου δανείων προς χρηματοδοτήσεις με υψηλά περιθώρια.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την επιτάχυνση της αυξήσεως του καθαρού εσόδου τόκων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2005 (+7,9% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2005), αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Το συνολικό περιθώριο τόκων (margin) το πρώτο εξάμηνο του 2005 παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο του 3,2%, όπως και πέρυσι, με τις διακυμάνσεις ανά τρίμηνο να ερμηνεύονται κυρίως ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων μεταβολών των στοιχείων ενεργητικού.

Το καθαρό έσοδο τόκων έχει αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω από το πρώτο τρίμηνο 2004 και μετά, λόγω της επανακατατάξεως των υβριδικών κεφαλαίων από χρέος σε καθαρή θέση, με τις πληρωμές μερισμάτων στους κατόχους των τίτλων υβριδικών κεφαλαίων να επηρεάζουν απευθείας την καθαρή θέση.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 6,2% μεταξύ των πρώτων δύο τριμήνων, γεγονός που προμηνύει καλή εξέλιξη για την κατηγορία αυτή των εσόδων για το 2005, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σε ετήσια βάση, τα έσοδα από προμήθειες το πρώτο εξάμηνο του 2005 εμφανίζονται οριακά βελτιωμένα εάν γίνει προσαρμογή για το γεγονός ότι τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2004 ήταν αυξημένα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2005 ήταν αρνητικά (-10,3 εκατ. ευρώ) λόγω δυσμενών εξελίξεων στις αγορές που επηρέασαν επενδυτικές θέσεις στις οποίες είχαν γίνει τοποθετήσεις κεφαλαίων μέσα στα όρια αναλήψεως κινδύνων της τραπέζης.

Τέλος, τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,8 εκατ. ευρώ μεταξύ τριμήνων, από τα οποία ποσό 11,5 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει αχρησιμοποίητες προβλέψεις και υπεραξία που δημιουργήθηκε κατά τη συγχώνευση της Delta Singular με την τράπεζα, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005.

Την επιχειρηματική τραπεζική και την αυξανόμενη διείσδυση στα Βαλκάνια περιέγραψε ο CFO της Alpha Bank κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος ως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τράπεζας, μιλώντας στο euro2day.

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, η Alpha Bank επιχειρεί να περιορίσει το κόστος, προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια ώστε να εστιάσει στην παρουσία της στη ΝΑ Ευρώπη και στην ανάπτυξη της λιανικής. ”Το πρώτο εξάμηνο συνάδει με τη στρατηγική αυτή, καθώς η Alpha Bank κατέλαβε ηγετική θέση στο δανεισμό καταναλωτών”, πρόσθεσε.

Ακόμη ο κ. Γιαννόπουλος προανήγγειλε την ολοκλήρωση της απόκτησης της σερβικής Jubanka και το άνοιγμα περισσότερων υποκαταστημάτων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αναφερόμενος στην αρνητική εικόνα των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο κ. Μιχ. Μασουράκης, διευθυντής Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, επεσήμανε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, οι στόχοι κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας που είχαν τεθεί στο παρελθόν για το 2007 παρέμειναν και μετά την εισαγωγή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σχεδόν αμετάβλητοι.

”Οι καλές προοπτικές για ενίσχυση της κερδοφορίας μας και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσεως τα επόμενα δύο χρόνια μας επιτρέπουν τη διανομή υψηλού ποσοστού μερίσματος από τα κέρδη”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται πλέον να υπερβαίνει το 26% το 2007 στο πλαίσιο εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου.

Παράλληλα, το 2007 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βασικών κεφαλαίων (Core Tier I) και συνολικών κεφαλαίων (Total BIS) αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 7%-8% και άνω του 12% αντιστοίχως.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη της Alpha Bank ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος, αναφέρει:

”Συνεχίζεται η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Δημιουργούμε συνθήκες υψηλών επιδόσεων και περαιτέρω εδραιώσεως της θέσεώς μας στην αγορά για το μέλλον.

Σχεδιάζονται ήδη ενέργειες για την αύξηση των εργασιών μας στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και ενέργειες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και μια διαχρονική βελτίωση της ποιότητας και του ύψους της κερδοφορίας μας σε μονιμότερη βάση”.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, σημειώνει:

”Στο δεύτερο τρίμηνο του 2005 αυξήσαμε με εντονότερο ρυθμό τις εργασίες μας σε όλους τους τομείς, κυρίως στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, καθώς και στην προσέλκυση κεφαλαίων πελατείας.

Όσον αφορά στις χορηγήσεις ιδιωτών, το τρίμηνο αυτό πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση υπολοίπων από κάθε άλλη τράπεζα. Με το κόστος λειτουργίας να παραμένει υπό έλεγχο, τα τακτικά μας κέρδη αυξήθηκαν κατά 23,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ακόμα υψηλότερη κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2005”.

----- Αγορά ιδίων μετοχών

Εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 30/8/2005 την αγορά έως 5.136.108 επιπλέον ιδίων μετοχών, κατά το χρονικό διάστημα από 5/9/2005 έως και 28/2/2006, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 5 ευρώ και ανώτατη τιμή τα 26 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το εναπομείναν υπόλοιπο αγοράς ιδίων μετοχών που είχε αποφασίσει η τακτική γενική συνέλευση στις 19/4/2005, για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 3% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται πως σε υλοποίηση της εν λόγω απόφασης το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στη συνεδρίαση της 26/4/2005 είχε αποφασίσει την αγορά έως 3.600.000 μετοχών, ήτοι ποσοστό 1,24% του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 9/5/2005 έως 9/11/2005.

Στο πλαίσιο της εν λόγω αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου, η τράπεζα προέβη έως και την 30ή/8/2005 στην αγορά του συνόλου των 3.600.000 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσεως ανά μετοχή ευρώ τα 22,53 ευρώ.

Το σύνολο των ιδίων μετοχών που κατέχει η τράπεζα, με ημερομηνία αναφοράς 30/8/2005, ανέρχεται σε 4.696.632, ήτοι ποσοστό 1,61% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v