Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στο μισό δισ. δολ. οι επενδύσεις σε Βαλκάνια

Περίπου μισό δισ. δολάρια έχει επενδύσει η Εθνική για την ανάπτυξή της στις Βαλκανικές χώρες επεσήμανε σήμερα στη Δράμα ο διοικητής της τράπεζας Θ. Καρατζάς, τονίζοντας ότι η επένδυση αυτή έχει, κυρίως, ως στόχο την επιχειρηματική τάξη της Β. Ελλάδας.

ΕΤΕ: Στο μισό δισ. δολ. οι επενδύσεις σε Βαλκάνια
Στη Δράμα μίλησε σήμερα, σε 200 εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων τριών νομών της Ανατολικής Μακεδονίας, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Θεόδωρος Καρατζάς, που πραγματοποιεί περιοδείά στη Θεσσαλονίκη και τους νομούς Σερρών, Δράμας και Καβάλας, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή κ. Απόστολο Ταμβακάκη.

Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε αρχικά στην πολιτική και τις κατευθύνσεις της Τράπεζας, ειδικότερα στον τομέα των χορηγήσεων στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και στους επαγγελματίες. Ακολούθως, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε μεταξύ άλλων:

Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι από τις μικρές μονάδες παραγωγής αγαθών και προσφοράς υπηρεσιών, που διακρίνονται για την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ταχύτητα διαδικασιών που τις χαρακτηρίζουν, θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον οι νέες σημαντικές καινοτόμες επιχειρήσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της οικονομίας και θα συμβάλλουν στην αύξηση απασχόλησης εργατικού δυναμικού. Για τον λόγο αυτό, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Πίστης, που αποτελεί επιτελική μονάδα για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τον ρόλο των χρηματοδοτικών κέντρων.

Επί πλέον προσφέρονται, ως μοχλοί ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι παραδοσιακής μορφής πιστοδοτήσεις, η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και το factoring, προϊόντα που διατίθενται μέσω της Διεύθυνσης Πίστης, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις διατίθενται κεφάλαια μέσω της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital).

Και πρόσθεσε ο κ. Καρατζάς: Η φερεγγυότητα και η εμπειρία της Εθνικής Τράπεζας, η υποδομή της, τόσο σε θέματα διαχείρισης εργασιών, όσο και σε μεθοδολογία υλοποίησης, αλλά και σε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τον βασικό άξονα πρόσβασης σε ένα ανοιχτό και ευνοϊκό προς τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τραπεζικό σύστημα.

Η πολύ σημαντική επένδυση που έχει κάνει η Τράπεζά μας στα Βαλκάνια, περίπου μισό δισ. δολάρια, σε ίδρυση καταστημάτων και εξαγορά τοπικών τραπεζών στην Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στην FYROM, στην Αλβανία είναι, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην ελληνική επικράτεια, μια επένδυση στην επιχειρηματική τάξη της Βόρειας Ελλάδας. Η γεωγραφία ούτε ηττήθηκε στο παρελθόν ούτε και θα ηττηθεί στο μέλλον. Σε σας πρώτα θα χτυπήσουν την πόρτα οι γείτονές μας από το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, τα Σκόπια.

Ανάμεσά σας βρίσκονται πολλές από τις καλύτερες ελπίδες της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ιδέες και πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει αλλά πρέπει να συνεχιστούν.

Μετά τον κ. Καρατζά μίλησε στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ο Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ταμβακάκης, ο οποίος αναφερόμενος και σε συγκεκριμένα στοιχεία, επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στη χώρας μας ανέρχονται σε 800.000.

Σκοπός μας, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεγάλες. Υπολογίζουμε ότι σε 2,5 χρόνια από σήμερα, το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές θα τριπλασιαστεί.

Σήμερα, το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 750.000 (περίπου 450.000 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 300.000 οι επαγγελματίες).

Καθιερώνουμε νέους τρόπους προσέλκυσης πελατών. Μέχρι πρότινος οι χορηγήσεις δίδονταν μόνο μέσω των καταστημάτων μας. Τώρα υπάρχουν ήδη πάνω από 50 πωλητές που λειτουργούν συμπληρωματικά. Επισκέπτονται τους επιχειρηματίες στα δικά τους γραφεία, όπου και διεξάγονται οι σχετικές συνεννοήσεις.

Μια σημαντική αλλαγή είναι και η άμεση προώθηση πωλήσεων. Προεγκρίνουμε, δηλαδή, τις χορηγήσεις με βάση στοιχεία που διαθέτουμε για τους πελάτες αυτούς.

Προσφέρουμε ποικιλία προϊόντων (αλληλόχρεοι λογαριασμοί, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια, βιοτεχνικά δάνεια, leasing, factoring κ.λπ.). Έμφαση επίσης δίνεται στο Ανοιχτό Επαγγελματικό Δάνειο. Η όλη προσπάθειά μας έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε 2,5 μήνες έχει τετραπλασιασθεί ο αριθμός των αιτήσεων για δάνεια αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v