Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Αύξηση πωλήσεων, κάμψη κερδών

Κατά 29,28% αυξήθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Motor Oil στο πρώτο εξάμηνο, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν ωστόσο κατά 8,83%. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η μητρική, οι πωλήσεις της οποίας ενισχύθηκαν κατά 32,68%, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν κατά 10,6%. Πώς σχολιάζουν Marfin, Εγνατία.

Motor Oil: Αύξηση πωλήσεων, κάμψη κερδών
Αύξηση των πωλήσεων και κάμψη των κερδών παρουσίασε η Motor Oil στο πρώτο εξάμηνο του 2005, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου (καταρτισμένα με βάση τα ΔΛΠ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Motor Oil ενισχύθηκε κατά 29,28% διαμορφούμενος στα 1,298 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 1,004 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης.

Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου την ίδια στιγμή παρουσιάζουν κάμψη 8,83%, καθώς κατήλθαν στα 51,72 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 56,73 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2004.

Τα κέρδη μετά φόρων ανά μετοχή μειώθηκαν στο εξάμηνο κατά 7,84% και συγκεκριμένα στα 0,47 ευρώ, έναντι 0,51 ευρώ του πρώτου εξαμήνου πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 32,68% και έφτασε στα 1,15 δισ. ευρώ από 866 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν κατά 10,6%, στα 52,98 εκατ. ευρώ, από 59,24 εκατ. ευρώ πέρυσι.

----- Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη εξαμήνου

Ανάλογα των προσδοκιών της χαρακτηρίζει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα εξαμήνου της Motor Oil. Ωστόσο, επισημαίνει πως παρά το θετικό λειτουργικό περιβάλλον για τις εταιρίες διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Motor Oil δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα πολύ ισχυρά περιθώρια διύλισης και το αδύναμο ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω της περιόδου συντήρησης και αναβάθµισης των βασικών παραγωγικών µονάδων τις τρεις πρώτες εβδοµάδες του 2ου τριµήνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Marfin Analysis επισημαίνει πως δεν θεωρεί το δεύτερο τρίµηνο αντιπροσωπευτικό αλλά παροδικό, ενώ συμπληρώνει πως ο όµιλος θα εκµεταλλευτεί τα οφέλη της αναβάθµισης του διυλιστηρίου από το 2ο εξάµηνο του έτους και µετά.

Εξάλλου, η Εγνατία Finance σημειώνει πως σε συνέχεια της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τη Motor Oil αισθάνεται ”άνετα” με τις προβλέψεις που έχει πραγματοποιήσει για την εταιρία σε επίπεδο έτους, αλλά και με την αποτίμησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εγνατία Finance σημειώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”hold” για τη μετοχή της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v