Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Αύξηση 9,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Κατά 9,1% αυξήθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της Cosmote στο πρώτο εξάμηνο του 2005, διαμορφούμενα στα 158,6 εκατ. ευρώ (με βάση τα ΔΛΠ) ξεπερνώντας οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 8,5%. Στα 4,4 εκατ. διαμορφώθηκε η πελατειακή βάση της εταιρίας.

Cosmote: Αύξηση 9,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Αύξηση κατέγραψαν μεγέθη της Cosmote στο πρώτο εξάμηνο του 2005 (με βάση τα ΔΛΠ), υπερβαίνοντας οριακά τις συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 5,04%, διαμορφούμενος στα 791,22 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 753,23 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κύριοι μοχλοί ανάπτυξης ήταν η αύξηση της χρήσης στην Ελλάδα και οι συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις της θυγατρικής της Cosmote στην Αλβανία, AMC.

Την ίδια στιγμή τα κέρδη μετά φόρων για τον όμιλο της Cosmote ενισχύθηκαν κατά 9,5%, αφού έφτασαν στα 162,22 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 148,51 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου της παρελθούσας χρήσης.

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάζουν αύξηση 9,1%, καθώς ανήλθαν στα 158,6 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 145,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη μετά φόρων της Cosmote στα 157,6 εκατ. ευρώ, ήτοι ενισχυμένα κατά 8,5%.

Τα EBITDA του ομίλου παρουσιάζουν στο εξεταζόμενο διάστημα αύξηση 7,71%, καθώς ανήλθαν στα 345,72 εκατ. ευρώ, έναντι 321 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2004.

Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές της Cosmote στο τέλος το πρώτου εξαμήνου του 2005 έφτασαν στα 4.379.517, ενώ την ίδια στιγμή οι συνδρομητές της AMC διαμορφώθηκαν στις 730.786.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Cosmote πρόσθεσε στην πελατειακή της βάση 56.063 νέους πελάτες συμβολαίου και 172.107 νέους πελάτες καρτοκινητής, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε 37,6%.

Ο δείκτης αποσυνδέσεων (churn) της Cosmote (Eλλάδα) στο τέλος Ιουνίου του 2005 διαμορφώθηκε σε 21,6% σε ετήσια βάση.

Οι συνολικές επενδύσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο διαμορφώθηκαν σε 36,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 32,1 εκατ. ευρώ για εγχώριες επενδύσεις και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Αλβανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του έτους παρέμειναν χαμηλές κυρίως λόγω της επαναχρησιμοποίησης του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν και ο ρυθμός των επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί μέχρι το τέλος του έτους, το χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού αλλά και οι μειωμένες σχετικές ανάγκες αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2005.

Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη και της μητρικής Cosmote στο πρώτο εξάμηνο με τα έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση 4,3%, διαμορφούμενα στα 729,27 εκατ. ευρώ από 699,13 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, με τα κέρδη μετά φόρων να ενισχύονται κατά 11,9% στα 148,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 132,73 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε σχετικά: ”Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2005 η Cosmote διατήρησε την κυρίαρχη θέση της στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας προσελκύοντας μεγάλο αριθμό νέων πελατών, ενώ παράλληλα ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία της.

Λειτουργώντας σε ένα άκρως δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, σταθερή επιδίωξή μας για το μέλλον παραμένει η περαιτέρω ισχυροποίηση των περιθωρίων κερδοφορίας της εταιρίας.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις εξαγορές τριών εταιριών στα Βαλκάνια, απευθυνόμενοι πλέον σε μια αγορά 45 εκατομμυρίων με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλή διείσδυση και τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης.

Η εξάπλωση αυτή προσδίδει σημαντικά οφέλη στην εταιρία καθιστώντας την Cosmote κυρίαρχο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου στην Ευρώπη.

Με σιγουριά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις νέες προκλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με κύριο μέλημα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και απτά οφέλη για τους πελάτες μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v