Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: 20 δισ. από Δημόσιο για πλαφόν στη ΔΕΠΑ

Τα ΕΛΠΕ παραιτήθηκαν από το δικαίωμα να αποκτήσουν μεγαλύτερη του 35% συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, λαμβάνοντας ως ”αποζημίωση” 20 δισ. δρχ. από το Δημόσιο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί με τη ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, αποφάσισε η γ.σ. Σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων.

ΕΛΠΕ: 20 δισ. από Δημόσιο για πλαφόν στη ΔΕΠΑ
Με αντάλλαγμα 20 δισ. δρχ. τα οποία θα λάβουν από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να συμμετάσχουν κατά 50% στη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί από κοινού με τη ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, η ετήσια γ.σ των ΕΛΠΕ ενέκρινε να μην ενεργοποιηθεί το δικαίωμα για την εξαγορά κι άλλου πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ.

Σήμερα τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και η μη επέκταση του ποσοστού, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Κουσουλάκος, είναι πολιτική απόφαση που εκπορεύεται από τη στρατηγική ανάπτυξης του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά.

Ετσι, όπως ο ίδιος επισήμανε, στο αμέσως προσεχές διάστημα ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά και από τη ΔΕΗ ποσοστού έως και 30% της ΔΕΠΑ, ενώ η τελευταία μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

Απαντώντας στις επικρίσεις των μετόχων/εργαζομένων για το πώς καθορίστηκε το τίμημα αποζημίωσης για την option, ο κ. Κουσουλάκος σημείωσε, ότι ο τρόπος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, μιας και κάτι τέτοιο ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το τίμημα των 20 δισ. θα καταβληθεί από το δημόσιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί ως τα τέλη του έτους και η δεύτερη το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Πάλι απαντώντας σε επικρίσεις για το γεγονός ότι οι μέτοχοι είχαν υπόψη την option των ΕΛΠΕ προς τη ΔΕΠΑ όταν αγόραζαν μετοχές των ΕΛΠΕ, ο κ. Κουσουλάκος εξήγησε, ότι αν η ΔΕΗ εξαγοράσει ως το 30% της ΔΕΠΑ, τότε το ποσοστό που θα απομείνει να εξαγοραστεί από τα ΕΛΠΕ θα ήταν της τάξης μόνο του 10%.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι/μέτοχοι, όπως δήλωσε ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος των εργαζομένων, αύριο (12/6) κιόλας θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλουν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν πως τα 20 δισ. δρχ. είναι αρκετά καλό τίμημα για την εξαγορά της συγκεκριμένης option.

Κατά τα λοιπά, η γ.σ ενέκρινε τον απολογισμό της διοίκησης για το 2001, ενώ ο πρόεδρος Γ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της επιχείρησης, στο υπό υλοποίηση επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παρουσίας των ΕΛΠΕ στη Ν.Α Ευρώπη, αλλά και την παρουσία της εταιρίας σε περιοχές όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα πετρελαίου.

Αναφορικά με το υπό πώληση 23,17% των ΕΛΠΕ, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε, ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει την ανάπτυξη της επιχείρησης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τέλος, κατά τη γ.σ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ (40,9 δρχ.) ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v