Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αύξηση 39% στα καθαρά κέρδη (update)

Αύξηση 39% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank στο α’ εξάμηνο του 2005 και διαμορφώθηκαν στα 225 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη κυμάνθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bllomberg οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση της τάξεως του 36%.

Eurobank: Αύξηση 39% στα καθαρά κέρδη (update)
Αύξηση 39% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank στο α’ εξάμηνο του 2005 και διαμορφώθηκαν στα 225 εκατ. ευρώ με βάση τα ΔΛΠ.

Τα καθαρά κέρδη κυμάνθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bllomberg οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση της τάξεως του 36% στα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου.

Εξάλλου, στα πρωινά report τους η Εγνατία Finance, Marfin Analysis και η Σίγμα Χρηματιστηριακή εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2005 της EFG Eurobank θα αυξηθούν μεταξύ 35 και 36,9%.

Η περαιτέρω διεύρυνση του µεριδίου της Eurobank στην αγορά, µε βάση τις χορηγήσεις, η ταχεία ανάπτυξη των εργασιών της στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η σηµαντική βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα, η συνεχής αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών και η υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αντανακλώνται στα αποτελέσµατα του α’ εξαµήνου του 2005 της Eurobank, διάστηµα για το οποίο τα ενοποιηµένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39% σε 224,7 εκατ. ευρώ, από 161,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα καθαρά κέρδη ανά µετοχή το α’ εξάµηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 37% και διαµορφώθηκαν, σε ετησιοποιηµένη βάση, σε 1,43 ευρώ.

Παράλληλα, η αποδοτικότητα του µέσου ενεργητικού βελτιώθηκε σε 1,26% από 1,10% το α’ εξάµηνο του 2004 και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων υπερέβη το 21%, έναντι 16,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα οικονοµικά αποτελέσµατα του εξαµήνου εναρµονίζονται απόλυτα µε τις δεσµεύσεις της Eurobank για τη διετία 2005-2006, που στοχεύουν σε καθαρή κερδοφορία τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και ετήσια αύξηση του µερίσµατος ανά µετοχή άνω του 15%, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δυναµική ανάπτυξη των εργασιών στους τοµείς της Τραπεζικής Ιδιωτών Πελατών, της Τραπεζικής Επιχειρήσεων, της Διαχείρισης Περιουσίας και των Κεφαλαιαγορών κατά τους πρώτους έξι µήνες του 2005 είχε ως αποτέλεσµα την σηµαντική αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 22,8%, σε 888 εκατ. ευρώ, από 723 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους.

Τα οργανικά Έσοδα (Έσοδα από Τόκους και Συνολικές Προµήθειες) συνετέλεσαν καθοριστικά στην εξέλιξη αυτή, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 24,4% σε 839 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 94,5% των συνολικών εσόδων του Οµίλου.

Η ισχυρή πιστωτική επέκταση στην εγχώρια αγορά συνεχίστηκε αµείωτη το α΄ εξάµηνο του 2005 µε την Eurobank να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά.

Έτσι, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 26% µε τα δάνεια προς νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά) να ενισχύονται κατά 37,9% σε 11,4 δισ. ευρώ και τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις να παρουσιάζουν άνοδο κατά 17,1% σε 13 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, οι συνολικές χορηγήσεις της Eurobank αυξήθηκαν κατά 24,4%, έναντι επέκτασης της αγοράς κατά 14,7%. (Μάιος 2005). Η δυναµική επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είχε ως αποτέλεσµα τα καθαρά έσοδα από τόκους να παρουσιάσουν αξιοσηµείωτη αύξηση κατά 23,7% σε 629,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου παρέµεινε σηµαντικά υψηλότερο του 3%, ως αποτέλεσµα της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Τράπεζας.

Η συγκρατηµένη αύξηση των δαπανών, σε συνδυασµό µε τη σηµαντική ενίσχυση των οργανικών εσόδων, οδήγησε στην υψηλή αύξηση των οργανικών κερδών (προ φόρων) κατά 43,4% σε 265,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανά µετοχή αυξήθηκαν κατά 37% και διαµορφώθηκαν σε 1,43 ευρώ σε ετησιοποιηµένη βάση. Με βάση τα καθαρά κέρδη της περιόδου αυτής, η αποδοτικότητα του µέσου Ενεργητικού ανήλθε σε 1,26%, ενώ η αποδοτικότητα των µέσων Ιδίων Κεφαλαίων αυξήθηκε σε 21,1%, από 16,7% το α’ εξάµηνο του 2004.

Παράλληλα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank παραµένει ισχυρή. Ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στα τέλη του εξαµήνου διαµορφώθηκε σε 10,9%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα εποπτικά κεφάλαια πρώτης διαβάθµισης Tier Ι διαµορφώθηκε σε 8,4%.

Τέλος, επίκειται η απορρόφηση της εταιρίας ”Πρόοδος - Ελληνικές Επενδύσεις” µετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, η οποία θα βελτιώσει ακόµα περισσότερο την κεφαλαιακή δοµή της Τράπεζας και θα επιφέρει επιπλέον συνέργιες στη διαχείριση κεφαλαίων.

--- Η παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη

Συνεχίστηκε η ανάπτυξη των εργασιών εκτός Ελλάδος, µε τα καθαρά κέρδη των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης να διπλασιάζονται σε 9,2 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι µήνες του τρέχοντος έτους, από 4,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά το πρώτο εξάµηνο του 2005 ολοκληρώθηκε στη Ρουµανία η εξαγορά της Capital S.A. και της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της χρηµατιστηριακής εταιρείας Capital Securities S.A., µέλους του Χρηµατιστηρίου του Βουκουρεστίου. Η εξαγορά της Capital S.A., ακολούθησε εκείνη της EFG Istanbul Securities A.S. και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Οµίλου της Eurobank για την περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στις κεφαλαιαγορές και την επενδυτική τραπεζική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, στην Βουλγαρία δηµιουργήθηκε νέα εταιρία Leasing µε την επωνυµία EFG Leasing EAD. Η νέα εταιρία δραστηριοποιείται ήδη µε επιτυχία προσφέροντας ευρύ φάσµα προϊόντων Leasing µέσω του δικτύου των 124 καταστηµάτων της Postbank AD.

Στη Σερβία συνεχίστηκε η προσπάθεια επέκτασης και αναβάθµισης του δικτύου καταστηµάτων, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 18, µε την Τράπεζα να παρέχει ήδη ευρύ φάσµα υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο τραπεζικής επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο φυσικών προσώπων µε αποτέλεσµα να καταλαµβάνει συνεχώς µεγαλύτερο µερίδιο αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v