Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 78% στα κέρδη του ομίλου (update)

Αυξημένα κατά 78% εμφανίζονται τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. το πρώτο εξάμηνο του 2005, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 141,3 εκατ. ευρώ. Το απρόβλεπτο είναι ο κανόνας δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 78% στα κέρδη του ομίλου (update)
της Χρύσας Λιάγγου

Αυξημένα κατά 78% εμφανίζονται τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. το πρώτο εξάμηνο του 2005, τα οποία διαμορφώθηκαν 141,3 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της εταιρίας διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (δημοσκοπήσεις Reuters- Bloomberg), που υπολόγιζαν αύξηση 65% και 57,2% αντίστοιχα στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2.863 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 29%, τα EBITDA σε 311,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55% και τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη σε 211,2 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου πριν από λίγο, η εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στα υψηλά περιθώρια διύλισης στη διεθνή αγορά.

--- ”Χρηματιστηριακό προϊόν το πετρέλαιο”

”Το απρόβλεπτο είναι ο κανόνας” υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά. Το πετρέλαιο δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχε πριν από ενάμιση χρόνο σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και τα 8-15 δολάρια της τιμής του ανά βαρέλι, οφείλεται σε χρηματο-οικονομικές παρεμβάσεις.

Κληθείς να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι είναι ”απρόβλεπτη και ασταθής η κατάσταση” και δεν απέκλεισε την πιθανότητα, παρά την υψηλή διαμόρφωση των τιμών, σε περίπτωση ύφεσης σε κάποια χώρα που εμφανίζει μεγάλη ζήτηση όπως η Κίνα, ”να έχουμε απότομη διακύμανση της τιμής προς τα κάτω”.

Αναφορικά με τις τιμές στην εγχώρια αγορά ο κ. Χριστοδούλου υπεραμύνθηκε του ανταγωνισμού στον τομέα της διύλισης και εμπορίας και τάχθηκε κατά της άποψης για συγκράτηση των τιμών. ”Δεν μπορούμε να καλούμαστε να περιορίσουμε το κέρδος μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Εξάλλου, ο κ. Καβουλάκος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, απέδωσε τις υψηλές τιμές της εγχώριας αγοράς στο μεγάλο αριθμό πρατηρίων και κυρίως στα μικρά πρατήρια, που με λίγους όγκους πρέπει να καλύψουν την βιωσιμότητά τους.

Αναφορικά με την πορεία των ΕΛΠΕ τόνισε ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός των ΕΒΙTDA και η αύξηση της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων. O στόχος άρχισε ήδη αν αποδίδει καρπούς καθώς για πρώτη φορά στο εξάμηνο εμφανίζεται βελτίωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και αύξηση της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Στο α΄ εξάμηνο τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν διπλασιασμό του καθαρού δανεισμού στα 742 εκ. ευρώ έναντι 386 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτει τις ανάγκες για διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ.

Tα κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της αγοράς που επηρέασαν τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου ήταν:

* Διατήρηση κατά το μεγαλύτερο μέρος του β΄ τριμήνου 2005 του θετικού για την διύλιση περιβάλλοντος με:

- Συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων.

- Υψηλά, αλλά με έντονη διακύμανση, περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο (Med Cracking refining margins).

* Μείωση της εγχώριας ζήτησης προϊόντων πετρελαίου, πλην βενζινών και καυσίμων αεροπορίας.

* Υψηλότερη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κατά 5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2004, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα καθώς τα περιθώρια διύλισης καθορίζονται σε Δολάρια.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό για την περίοδο ανήλθαν σε 101 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρόοδο της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390 MW στην Θεσσαλονίκη. Περί τα τέλη του έτους αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v