Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 52% έτρεξαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς

Αύξηση 51,9% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο α’ εξάμηνο του 2005 και διαμορφώθηκαν στα 86,5 εκατ. ευρώ. Η μεγέθυνση των εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, ενισχύοντας τη θέση του ομίλου στους κύριους τομείς που δραστηριοποιείται, επισημαίνει ο κ. Μ. Σάλλας.

Με 52% έτρεξαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς
Αύξηση 51,9% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο α’ εξάμηνο του 2005 και διαμορφώθηκαν στα 86,5 εκατ. ευρώ έναντι 56,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

”Η πορεία και του δευτέρου τριμήνου επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για τη διαμόρφωση της κερδοφορίας του ομίλου για το σύνολο του έτους σε νέα υψηλότερα επίπεδα”, δήλωσε σχετικά ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η μεγέθυνση των εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, ενισχύοντας τη θέση του ομίλου στους κύριους τομείς που δραστηριοποιείται, επεσήμανε ο κ. Μ. Σάλλας.

Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή μετά από φόρους το α’ εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 0,44 ευρώ από 0,29 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50,8%.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας κατά το β’ τρίμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 43,7 εκατ. ευρώ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 68,5%.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2005 έχουν επιβαρυνθεί από το κόστος της εθελούσιας εξόδου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2005, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μη επαναλαμβανόμενο έξοδο.

Σημειώνεται δε ότι στα μεγέθη της 30ής Ιουνίου 2005 συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και εκείνα των τραπεζών Eurobank AD Βουλγαρίας, Atlas Bank AD Σερβίας και Egyptian Commercial Bank Αιγύπτου. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται τα κέρδη από την ημέρα απόκτησής τους.

Δηλαδή για ένα μήνα μόνο για τις Eurobank και Atlas και καθόλου για την ECB, αφού αποκτήθηκε στο τέλος του Ιουνίου. Εάν συμπεριλαμβάνονταν τα κέρδη των παραπάνω θυγατρικών τραπεζών για το σύνολο της περιόδου, τότε τα αναλογούντα καθαρά κέρδη στους μετόχους της τράπεζας κατά το α’ εξάμηνο του 2005 θα ήταν υψηλότερα κατά 2,1 εκατ. ευρώ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της επίδοσης του α’ εξαμήνου 2005 είναι:

* Η περαιτέρω ενίσχυση των λειτουργικών εσόδων με αύξηση των καθαρών εντόκων εσόδων κατά 17,7% και των προμηθειών κατά 24,7%.

* Η διατήρηση του καθαρού περιθωρίου τόκων (NIM) ως προς τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού στο 3,29%.

* Η βελτίωση του δείκτη Κόστος προς έσοδα στο 56,0% έναντι 58,5% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

* Η βελτίωση της αποδοτικότητας κεφαλαίων (ROE) μετά από φόρους στο 19,3% από 14,2% πέρυσι.



* Η αύξηση του χαρτοφυλακίου των δανείων κατά 17,5% από την αρχή του έτους και κατά 25,9% σε ετήσια βάση.



* Η αύξηση των καταθέσεων από πελάτες κατά 16,3% από την αρχή του έτους και κατά 20,2% σε ετήσια βάση.



* Η σημαντική αύξηση των μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα στα στεγαστικά και στα δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

- Οι προβλέψεις για το Ασφαλιστικό

Στις αρχές του καλοκαιριού ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων νέος νόμος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στα ΔΠΧΠ, έχει πραγματοποιήσει σχετικές αναλογιστικές μελέτες και έχει ήδη σχηματίσει προβλέψεις ύψους 148 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 62 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις σε επικουρικά ταμεία που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η υπαγωγή της τράπεζας στις διατάξεις του νέου νόμου, το ύψος των προβλέψεων που έχουν ήδη σχηματισθεί υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την υπαγωγή στο νέο νόμο.

- Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

Το τελευταίο δωδεκάμηνο η τιμή κλεισίματος της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς κυμάνθηκε μεταξύ 16,54 ευρώ (μέγιστο στις 9 Aυγούστου 2005) και 8,50 ευρώ (ελάχιστο στις 6 Αυγούστου 2004). Tην Τρίτη 9 Αυγούστου 2005 η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ, κατατασσόμενη στη 10η θέση στο Χ.Α. και στην 4η μεταξύ των εταιριών του ιδιωτικού τομέα.

Ο αριθμός των μετοχών της τράπεζας στο τέλος Ιουνίου 2005 ήταν 200.257.006 (αμετάβλητος από το τέλος του 2004), ενώ ο μέσος αριθμός των μετοχών της τράπεζας σε διαπραγμάτευση μέσα στο α’ εξάμηνο του 2005 (αφαιρουμένων των ιδίων μετοχών) διαμορφώθηκε σε 196.174.841.

Η εμπορευσιμότητα της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, με ποσοστό 67,4% (Ιούλ. ’04 - Ιούν. ’05) έναντι 35,9% του τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v