Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τι ειπώθηκε στο conference call

Υψηλότερη αναθεώρηση προβλέψεων για λειτουργικά και καθαρά μεγέθη, προανήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια του conference call. Προσδιόρισε την επιστροφή κεφαλαίου της ΜΕΤΚΑ σε δύο δόσεις, ενώ χαρακτήρισε το 2005 δύσκολο έτος για την ΕΛΒΟ. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Μυτιληναίος: Τι ειπώθηκε στο conference call
του Αρη Δαμουλάκη

Σε υψηλότερη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία του ομίλου θα προχωρήσει στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου η διοίκηση του Μυτιληναίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ομίλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη διάρκεια της απογευματινής τηλεδιάσκεψης (conference call).

Στην τηλεδιάσκεψη από την πλευρά της διοίκησης συμμετείχε και ο Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου, Ιωάννης Δήμου, που απέδωσε την αύξηση στα μεγέθη α΄ εξάμηνου του ομίλου στην ισχυρή πορεία της ΜΕΤΚΑ, αλλά και στην ενοποίηση του Αλουμίνιον της Ελλάδας στους ισολογισμούς του ομίλου.

Αναφορικά με την επιστροφή κεφαλαίου της ΜΕΤΚΑ ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις των 0,70 και 0,65 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα. Αύριο, 5 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για να αποφασίσουν την επιστροφή του πρώτου μέρους το Σεπτέμβριο.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και νέα Γενική Συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει την επιστροφή του υπολοίπου 0,65, κατά πάσα πιθανότητα το Δεκέμβριο.

Με τη φράση ”το 2005 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την ΕΛΒΟ” ο κ. Μυτιληναίος ξεκίνησε την απάντηση σε ερώτηση για τις προοπτικές της ΕΛΒΟ, υπογραμμίζοντας την μείωση των παραγγελιών προς την εταιρία, ιδιαίτερα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα προέβλεψε ότι ως αποτέλεσμα των μειωμένων παραγγελιών ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το 2005 θα κινηθεί μεταξύ 100 και 80 εκατ. ευρώ. Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα ο κ. Μυτιληναίος, ανέφερε ότι για αντεπεξέλθει η ΕΛΒΟ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προχώρησε τα τελευταία 3 με 4 έτη σε περικοπές προσωπικού, έτσι ώστε το υπάρχον εργατικό δυναμικό της να ανέρχεται σε περίπου 740 άτομα, από 1050 εργαζομένους.

Ερωτηθείς για την φιλελευθεροποίηση της εγχώριας αγοράς ενέργειας και τη συμμετοχή του ομίλου και ιδιαίτερα της ΜΕΤΚΑ στην εν λόγω διαδικασία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου εκτίμησε ότι η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή θα προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για άδειες κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγικής ενέργειας και θα παραχωρήσει τελικώς μια.

Ο όμιλος, μέσω της ΜΕΤΚΑ, θα διεκδικήσει μια άδεια και ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ”πεποίθηση” ότι, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που απολαμβάνει η εταιρία, ιδιαίτερα από την πλευρά του κόστους θα λάβει την έγκριση για την κατασκευή από την αρμόδια αρχή.

Αναφερόμενος στο Αλουμίνιον της Ελλάδας και τη λήξη της συμφωνίας με τη ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος ”αποκάλυψε” ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την κρατική εταιρία για να υπάρξει μια νέα συμφωνία, ωστόσο επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το θέμα. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον επιτυχή τερματισμό των συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση ως χειρότερο σενάριο για το ΑτΕ και τον όμιλο συνολικά, προσδιόρισε την αγορά της κιλοβατώρας από την εταιρία στα 43 ευρώ/ ώρα.

Σε ό,τι αφορά το ΑτΕ, Ο Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την περαιτέρω περικοπή του κόστους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων για το ύψος των ημερομισθίων όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και το 2006.

Για τη ΜΕΤΚΑ ειδικότερα ο CFO απέδωσε τα θετικά μεγέθη, μεταξύ άλλων στη μείωση στα κόστη, ενώ προσδιόρισε στα 3,5 εκ. ευρώ τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση μετοχών της μητρικής.

Εξάλλου, παρείχε διευκρινήσεις για τη συμβολή του Alumina contract, αναφέροντας ότι ενίσχυσε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 43 εκ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο EBITDA ομίλου, η συμβολή ανήλθε περί τα 17 εκ. ευρώ.

Εκτός των άλλων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι το project στο Λαύριο θα έχει ολοκληρωθεί εώς τα τέλη του 2005 ή, το αργότερο, στις αρχές του 2006, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως ”καλό” το περιθώριο (margin) του συγκεκριμένου έργου.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως ”υγιή” τα margins του έργου που αφορά τα άρματα μάχης τύπου Leopard 2 για τον ελληνικό στρατό.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την πρόβλεψη ότι λόγω της ισχυρής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, οι τιμές του αλουμινίου θα ενισχυθούν, ενώ επισήμανε την αναδιοργάνωση που υφίσταται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο όμιλος στον οποίο προΐσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v