Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών στον όμιλο

Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για το πρώτο εξάμηνο του 2005 στις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών στον όμιλο
Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για το πρώτο εξάμηνο του 2005 στις οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ). *

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 368,7 εκατ. ευρώ έναντι των 147 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 150,8%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ έναντι 14,3 εκατ. ευρώ του α΄εξαμήνου του 2004.

Στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση που παρουσίασε το περιθώριο του Μικτού Κέρδους από 21,5% σε 23,3%, προστίθεται και το ποσό των 136,9 εκατ. ευρώ το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά του Αλουμίνιον της Ελλάδος, ανεβάζοντας το συνολικό αποτέλεσμα του τριμήνου σε 215,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 72,2 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 82,3 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 291%.

Περαιτέρω, η σημαντική αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε συνάρτηση με την συγκράτηση των δαπανών συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση του περιθωρίου κέρδους προ φόρων στο 21,3% από 7,9%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 159,5 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων που ανέρχονται σε 122,5 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου για το α’ τρίμηνο του 2005 ανέρχονται πλέον σε 122,5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,130 δισ. ευρώ έναντι 564 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 642,2 εκατ. ευρώ έναντι 250,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

--- Τα μεγέθη της Μέτκα

Εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 80% και έφτασε τα 125,2 εκατ. ευρώ έναντι των 69,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 226,5% φθάνοντας τα 20,6 εκατ. ευρώ (από 6,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2004).

Να σημειωθεί επίσης ότι τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 26,2 εκατ. ευρώ έναντι 9,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 28,6 εκατ. ευρώ από 11,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 152,6%. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για το α΄ εξάμηνο του 2005 ανέρχονται σε 23,3 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 530 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 320 MW και προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ για την Αλουμίνιον της Ελλάδος (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ήδη) ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

--- Τα μεγέθη του Αλουμίνιον της Ελλάδος

Σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζει και η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26,2% φθάνοντας τα 34,1 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40,4 εκατ. ευρώ από 34,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 18,64%.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μικρή αύξηση λόγω της επίδρασης που είχε στα μεγέθη των πωλήσεων της Εταιρίας η αρνητική συγκυρία της πτώσης της ισοτιμίας του Δολαρίου έναντι του Ευρώ ενώ σημαντική αύξηση κατά 61,1% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 23 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του α’ τριμήνου ανέρχονταν σε 82,7 εκατ. ευρώ.



--- Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών

Την ισχυρή κερδοφορία του ομίλου Μυτιληναίος, που κινήθηκε ωστόσο σε συνάφεια με τις προβλέψεις της, σχολιάζει η Marfin Analysis με αφορμή τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνει η Marfin, τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, ευθυγραμμιζόμενα με τις εκτιμήσεις της, αλλά και τις προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, εξηγεί πως θα ήθελε περαιτέρω διευκρινίσεις από τη διοίκηση αναφορικά με την κερδοφορία του τμήματος συναλλαγών μετάλλων και την κερδοφορία από τα συμβόλαια αλουμινίου (το συμβόλαιο που μεταφέρθηκε στην Μυτιληναίος από την Alcan με την εξαγορά της ALG), ώστε να διαμορφώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των αποτελεσμάτων.

Η Marfin τονίζει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του ομίλου στο σύνολο του έτους.

Για τη ΜΕΤΚΑ ειδικότερα οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τονίζουν ότι τα μεγέθη διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιείται για τα βελτιωμένα περιθώρια (margins). Μάλιστα η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη METKA, μετά το guidance της διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Αλουμίνιον της Ελλάδας η Marfin Analysis επισημαίνει ότι τα κέρδη κυμάνθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων κυρίως λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ υπογραμμίζει δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την εισηγμένη, τουλάχιστον σε αυτή την χρονική περίοδο.

Παράλληλα αναφέρει πως τόσο οι πωλήσεις όσο και η αύξηση των ΕΒΙΤDA της ΑτΕ κυμάνθηκε ανάλογα με τις εκτιμήσεις.

Η Marfin Analysis διατηρεί την τιμή-στόχο των 12,1 ευρώ και την σύσταση ”Outperform” για τη μετοχή του Μυτιληναίου.

--- Οι προοπτικές

Οι προοπτικές του Ομίλου Μυτιληναίου για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ομαλή ένταξη της στον Μεταλλουργικό κλάδο του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως του ισχυρότερου καθετοποιημένου παραγωγού βασικών μετάλλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή.

Στο τομέα της Ενέργειας ο Όμιλος Μυτιληναίος αξιολογώντας την πλεονεκτική θέση που εξασφαλίζουν οι εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, τόσο χωροταξικά όσο και από απόψεως ηλεκτρικού φορτίου, προχώρησε ήδη στην υποβολή νέας πρότασης προς την ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ για την αδειοδότηση και ανάπτυξη ενός νέου ανεξάρτητου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση Φυσικού Αερίου ονομαστικής ισχύος 412MW, για την οποία έχει ήδη λάβει την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την Άδεια Παραγωγής, με στόχο την εξασφάλιση συγκριτικών πλεονεκτημάτων τόσο για την παραγωγή του αλουμινίου όσο και για την αγορά της ενέργειας.

Σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Εταιρίας, στη θέση Κορυφή Σιδηροκάστρου ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2005.

Τέλος, στον τομέα της ’Άμυνας ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει επεξεργαστεί και προωθεί τις διαδικασίες έγκρισης ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την διασφάλιση μιας μακρόχρονης κερδοφόρου λειτουργίας της ΕΛΒΟ, αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών με άλλες εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίου.

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αποτελούν, με βάση τα παρόντα δεδομένα της αγοράς, σαφή ένδειξη και για τα αποτελέσματα του συνόλου του έτους 2005 για τα οποία θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές στην αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

* Οι λογιστικές καταστάσεις, που δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” , οποίες παρουσιάζουν συγκριτική πληροφόρηση και για τη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, και συμπεριλαμβάνουν το Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης, και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ”ΕΛΒΟ” με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v