Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Εκτιμήσεις για βελτίωση κερδοφορίας

Άνω των 240 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Info-Quest στο α’ εξάμηνο 2005, σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρίας ενώ η μητρική εμφάνισε κέρδη προ φόρων 7,5 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 193,5 εκατ. ευρώ.

Info-Quest: Εκτιμήσεις για βελτίωση κερδοφορίας
Άνω των 240 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Info-Quest στο α’ εξάμηνο 2005, σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρίας, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπεται να υπερβούν τα 16 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μητρική εταιρία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 193,5 εκατ. ευρώ, ενώ τo EBITDA υπερέβη τα 15 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα οριστικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας και του ομίλου θα δημοσιευθούν στις 8 Σεπτεμβρίου 2005, μετά και το πέρας του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών.

Όπως επισημαίνει η Διοίκηση της εταιρίας, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με τις περυσινές επιδόσεις του Ομίλου, οι οποίες είχαν υπολογισθεί με βάση τις Ελληνικές Λογιστικές Αρχές και θα επαναδιατυπωθούν κατά τη δημοσίευσή τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου οφείλεται στις διαρκώς αυξανόμενες επιδόσεις της Q-Telecom, επιχειρηματικής μονάδας της μητρικής Info-Quest στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην ανάκαμψη της θυγατρικής εταιρίας ACS courier.

Κατά κλάδο δραστηριότητας τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2005 αναλύονται ως εξής:

-----Πληροφορική

Οι πωλήσεις πληροφορικής της Info-Quest ανήλθαν σε 120,5 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 11% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται τόσο στην κάμψη της ζήτησης στην αγορά πληροφορικής, όσο και στον επαναπροσδιορισμό της στόχευσης της εταιρίας προς μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, παρά σε μερίδιο αγοράς.

Η Info-Quest ακολουθεί με συνέπεια το στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των πωλήσεων σε περιοχές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, καλύπτοντας απευθείας μεγάλους πελάτες (Δημόσιο, Τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί κ.ά.), με στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά των υπηρεσιών και των ολοκληρωμένων λύσεων, την ενίσχυση του μοντέλου πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, καθώς και την περαιτέρω καθετοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα η εταιρία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με την ίδρυση υποκαταστημάτων στις Βαλκανικές χώρες. Έτσι, μετά την Αλβανία, όπου η Info-Quest δραστηριοποιείται πετυχημένα κατά την τελευταία πενταετία, πρόκειται να λειτουργήσει εντός του έτους θυγατρική της εταιρία στην Ρουμανία.

-----Q-Telecom

Τα συνολικά έσοδα της Q-Telecom υπερέβησαν τα 70 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2004.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν διπλασιάσθηκαν σε σχέση με το 2004, υπερβαίνοντας τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη υπερέβησαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Η πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 30 Ιουνίου 2005 ανήλθε συνολικά σε 854.436 συνδέσεις κινητής (εκ των οποίων οι 821.914 αφορούν πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας) και 71.896 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας.

Η Q-Telecom συνεχίζει να εστιάζει την εμπορική της πολιτική στην κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα στην καρτοκινητή. Κατά το πρώτο Εξάμηνο του 2005, οι καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 133.730, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία κατά την περίοδο 01/01/2005 έως 31/06/2005 ήταν 13,7, ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση (AMOU) 48 λεπτά και ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων (ANSMS) 59 μηνύματα.

Η Q-Telecom στοχεύει σε 1.000.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος του 2005 και σε ετήσια έσοδα άνω των 150 εκ., ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην παροχή σύνθετων τηλεπικοινωνιακών λύσεων σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας σε εταιρικούς πελάτες.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών πρόκειται να αποσχισθεί και να εισφερθεί σε άλλη εταιρία 100% θυγατρική της Info-Quest. Η έναρξη της διαδικασίας της απόσχισης εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός των προσεχών εβδομάδων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Διοίκηση της Info-Quest έχει λάβει από ενδιαφερόμενους Θεσμικούς Επενδυτές του εξωτερικού μη δεσμευτική προσφορά ύψους 250 εκ. για την εξαγορά του κλάδου τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας (Q-Telecom). Οι διαπραγματεύσεις επί των όρων της σχετικής συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

-----ACS Courier

Η εταιρία ταχυμεταφορών ACS Courier, παρά τις εντός του 2004 σε βάρος της αθέμιτες και παράνομες ενέργειες εκ μέρους ανταγωνιστικής επιχείρησης σε σύμπραξη με ορισμένους πρώην πράκτορες και μέλη της προηγούμενης διοίκησής της, έχει ανακάμψει πλήρως κατά το τρέχον έτος με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της ACS ανήλθαν περίπου σε 32 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι ζημιών 5,7 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων προσεγγίζουν τα 0,4 εκ. έναντι ζημιών 6,6 εκ. το 2004.

Η εταιρία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο αντιπροσώπων στην Ελλάδα, με περισσότερα από 300 καταστήματα σε 200 πόλεις, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει την παρουσία της στο εξωτερικό. Έτσι, εκτός από την Αλβανία και Κύπρο όπου δραστηριοποιείται επί σειρά ετών, η ACS θα λειτουργήσει εντός του 2005 υποκαταστήματά της στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.

-----Έκτακτα Αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας, περιλαμβάνονται και έκτακτα κέρδη ύψους περίπου 2,3 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι εκκαθαριστές (Liquidating Trust) μετά την αρχική εκκαθάριση της Αμερικανικής εταιρίας AremisSoft, προς όλους τους δικαιούχους της πτωχευτικής περιουσίας.

Η Info-Quest εκτός από τα μετρητά, έχει λάβει 4.050.659 μετοχές της Αμερικανικής εταιρίας SoftBrands, η οποία αποτελεί το υγιές επιχειρηματικό τμήμα της AremisSoft.

Η SoftBrands είναι δημόσια εταιρία (public company), λόγω μεγάλης διασποράς των μετοχών της και η διοίκηση της βρίσκεται ήδη στην εξέταση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για να εντάξουν την εταιρία σε ένα από τα χρηματιστήρια της Αμερικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v