Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Πτώση 8,7% στα κέρδη ομίλου το τρίμηνο

Μείωση κατά 8,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Αττικής κατά το α’ τρίμηνο του 2005 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που διαμορφώθηκαν στα 2,789 εκ. ευρώ.

Αττικής:  Πτώση 8,7% στα κέρδη ομίλου το τρίμηνο
Μείωση κατά 8,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Αττικής κατά το α’ τρίμηνο του 2005 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που διαμορφώθηκαν στα 2,789 εκ. ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,621 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 4%.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Τράπεζας, επέλεξε την απεικόνιση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τους λογαριασμούς ασφαλιστικών καλύψεων του προσωπικού της, με βάση τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Για το α’ τρίμηνο του 2005, το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών υπολογίσθηκε σε 30,7 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια μειώνονται κατά 23 εκατ. ευρώ (30,7 μείον 7,7 εκατ. ευρώ αναβαλλόμενη φορολογία), ενώ τα αποτελέσματα α’ τριμήνου επιβαρύνθηκαν με 240 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιλογή αυτή:

- Διαφυλάσσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού,

- Δημιουργεί συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού με τις άλλες τράπεζες,

- Διασφαλίζει τη διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας

- Δημιουργεί τις συνθήκες για τη συνέχιση της ανάπτυξης της Τράπεζας και του Ομίλου της.

Εξάλλου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14/7/2005, διατυπώθηκε ομόθυμα η βούληση των μελών του για συνέχιση της ανάπτυξης της Τράπεζας σε περιβάλλον συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης, στη βάση αμοιβαίας κατανόησης και παραχωρήσεων.

Οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου της Τράπεζας Αττικής βρίσκονται σε φάση πλήρους αναδιάρθρωσης με στόχο την αποδοτικότερη κατανομή των κεφαλαίων και την αύξηση των συνεργιών.

Συγκεκριμένα:

* Ρευστοποιήθηκε η συμμετοχή στη χρηματιστηριακή εταιρεία ”Κερδώος Ερμής”, λόγω των ζημιών και των χαμηλών συνεργιών με την Τράπεζα.

* Η Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου μετατρέπεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία θα ενταχθούν υπό τη διαχείριση της ΑΤΤΙΚΗ ΑΕΔΑΚ.

* Σχεδιάζεται η διεύρυνση του leasing σε νέες δραστηριότητες, όπως το auto leasing και το operating leasing καθώς και η ίδρυση νέων θυγατρικών στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

* H Attica Ventures, διευρύνει τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές της, συμμετέχοντας ήδη στην e-Global, στη Doppler και στη Mediterra (καταστήματα Mastiha Shop).

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η στρατηγική της Διοίκησης της Τράπεζας για την αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού, παράλληλα με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων και την απόλυτη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.

Στα πλαίσια αυτά:

• Ενισχύθηκαν τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας με την έκδοση ομολογιακού δανείου (Tier II) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Αττικής δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της.

• Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των εφαρμογών του GLOBUS, προωθείται η εγκατάσταση εφαρμογών e-banking, συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και εφαρμογών CRM,

• Ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας με την εφαρμογή πολιτικής για ολιστική διαφήμιση.

• Επεκτείνεται το δίκτυο της Τράπεζας. Ήδη λειτουργεί το 60ο κατάστημα της Τράπεζας στο Ν. Ψυχικό, επίκειται η λειτουργία καταστήματος στον Ασπρόπυργο, ενώ σχεδιάζεται η λειτουργία τριών νέων καταστημάτων εντός του 2005.

• Λειτουργεί η Διεύθυνση Τραπεζοασφαλιστικών Υπηρεσιών για την προώθηση προϊόντων bancassurance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v