Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιοποίηση των επενδύσεων στη ΔΕΠΑ ζητούν τα ΕΛΠΕ

Την άμεση αξιοποίηση των επενδυμένων κεφαλαίων στη ΔΕΠΑ επιδιώκουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομίας. Όπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη του Ομίλου τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στη ΔΕΠΑ για την εξαγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης είναι απολύτως ακινητοποιημένα.

Αξιοποίηση των επενδύσεων στη ΔΕΠΑ ζητούν τα ΕΛΠΕ
της Χρύσας Λιάγγου

Την άμεση αξιοποίηση των επενδυμένων κεφαλαίων στη ΔΕΠΑ επιδιώκουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη του Ομίλου τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στη ΔΕΠΑ για την εξαγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης είναι απολύτως ακινητοποιημένα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για το θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο θα επιφέρει αλλαγές και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων έχει εγείρει απαιτήσεις που σχετίζονται με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των επενδυμένων κεφαλαίων της.

Στην περίπτωση που, όπως προβλέπει το σχέδιο, δημιουργηθούν δύο εταιρίες μεταφοράς και εμπορίας τα ΕΛΠΕ διεκδικούν συμμετοχή σε ποσοστό 35% και στις δύο εταιρίες.

Στην περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να κρατήσει τον πλήρη έλεγχο του τομέα της μεταφοράς, σενάριο που συζητείται, τα ΕΛΠΕ έχουν δηλώσει ότι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη ΔΕΠΑ.

Το ίδιο διάστημα μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και διοίκησης ΕΛΠΕ έχει εκδηλωθεί διάσταση απόψεων και αφορά τα κοιτάσματα Επανωμής και Κατάκωλου.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διεκδικεί δικαίωμα εκμετάλλευσης, ενώ το υπουργείο Οικονομίας διατηρεί ενστάσεις που συνδέονται με το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δεν αποτελούν σε ποσοστό 100% δημόσια επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά πάντως γενικότερα τις επενδύσεις το ενδιαφέρον του Ομίλου στρέφεται στην ηλεκτροπαραγωγή όπου, εκτός της μονάδας της Θεσσαλονίκης ισχύος 400 MW, σχεδιάζει την κατασκευή 600 MW ακόμη και στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα σχεδιάζεται μία νέα μονάδα διύλισης στο διυλιστήριο είτε της Θεσσαλονίκης είτε του Ασπροπύργου. Η μονάδα θα μετατρέπει το μαζούτ σε ντίζελ και η χωροθέτηση αναμένεται να αποφασισθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v