Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Εμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα

”Το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου το 2005 εκτιμάται ότι θα προέλθει από διεθνείς δραστηριότητες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom, Γ. Δεληγιάννης, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2005.

Intracom: Εμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα
”Το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου το 2005 εκτιμάται ότι θα προέλθει από διεθνείς δραστηριότητες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom, Γ. Δεληγιάννης, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2005.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της INTRACOM, κ. Σ. Κόκκαλης, έδωσε το λόγο στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Γ. Δεληγιάννη ο οποίος αναφέρθηκε στο στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της ΙΝΤΡΑΚΟΜ με στόχο την πρωταγωνιστική παρουσία στην περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης και Μ. Ανατολής.

Ο κ. Δεληγιάννης τόνισε χαρακτηριστικά πως ”το 2005 εκτιμάται ότι το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου θα προέλθει από διεθνείς δραστηριότητες.

”Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου του 2005, όπου ο Όμιλος υπέγραψε νέες συμβάσεις ύψους 160 εκατ., εκ των οποίων, πάνω από το 65% αφορά έργα και δραστηριότητες του εξωτερικού.

--Αποτελέσματα - επιτυχίες

Κάνοντας μία ανασκόπηση του 2004, ο κ. Δεληγιάννης δήλωσε πως ήταν μια χρονιά-πρόκληση για την INTRACOM που προέβη σε σημαντικές αλλαγές, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις δυσκολίες στην Ελλάδα και διεθνώς. ”Έχουμε παρουσία σε 16 χώρες της ευρύτερης περιοχής και είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρία στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας που απασχολεί 2000 περίπου υπαλλήλους στο εξωτερικό.”

Το 2004 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 478,0 εκατ. για τη μητρική και 620,4 εκατ. για τον Όμιλο της INTRACOM. Τα προ φόρων κέρδη της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 36,1 εκατ., ενώ σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 42,6 εκατ.. Σημαντική ήταν η μείωση του δανεισμού του Ομίλου που περιορίστηκε από 476,3 εκατ. το 2003, σε 334,0 εκατ. το 2004, διαμορφώνοντας έτσι τον καθαρό δανεισμό σε 172,0 εκατ. το 2004. Με επιτυχία υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών ύψους 50 εκατ. περίπου. Με συνολικό ενεργητικό 1.412 εκατ., σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια 0.79, χαμηλή καθαρή δανειακή επιβάρυνση και σημαντική ρευστότητα, ο Όμιλος της ΙΝΤRACOM υλοποιεί το σχέδιο της επιχειρηματικής του ανάπτυξης από θέση ισχύος. ”Καμία από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας δεν προσεγγίζει την κεφαλαιακή επάρκεια της INTRACOM,” υπογράμμισε ο κ. Δεληγιάννης.

Το 2004 σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων:

- οι νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 603 εκατ., το 51% των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό,

- η αύξηση της πελατειακής διασποράς - το 2004 ο Όμιλος είχε 300 πελάτες (170 άνω των 100 εκατ.), μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της ευρύτερης περιοχής, πολλές εθνικές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, πλήθος τραπεζών και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα,

- η μείωση της εξάρτησης από τον όμιλο ΟΤΕ (η συνεισφορά στο σύνολο των πωλήσεων το 2004 περιορίστηκε στο 34% - από 50% το 2003),

- η άνοδος των πωλήσεων υπηρεσιών και λογισμικού, που έφτασαν τα 271 εκατ (44% των ενοποιημένων πωλήσεων), αποτέλεσμα της προοδευτικής στροφής της INTRACOM στις υπηρεσίες και το λογισμικό που έχουν καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, έναντι του hardware.

---Εκτιμήσεις για το 2005

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή όπου εστιάζει ο Όμιλος παρουσιάζει σήμερα ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους των ώριμων αγορών της Δυτικής Ευρώπης. Ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει την τοπική του παρουσία μέσω των θυγατρικών, ενώ εξετάζει επίσης τις εξαγορές - κυρίως εταιριών του εξωτερικού.

Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM αναφέρθηκαν στον ανταγωνισμό από τις χαμηλές τιμές των Κινέζων κατασκευαστών, τιμές που αγγίζουν τα όρια του dumping εις βάρους του υγιούς ανταγωνισμού. Παρόλο που ο Όμιλος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, η διοίκηση ζήτησε περισσότερη ευαισθητοποίηση από την πλευρά της πολιτείας, καθώς διαφορετικά, νομοτελειακά θα οδηγηθεί και η INTRACOM σε χώρες χαμηλότερου κόστους ανάπτυξης και παραγωγής.

Όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, ο κ. Δεληγιάννης δήλωσε συγκρατημένος και επιφυλακτικός. Τόνισε ότι πρόκειται για μία αγορά στάσιμη, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Δήλωσε επίσης πως έχει πλέον αποδειχθεί ότι η πολιτική κατακερματισμού του προγράμματος της ΚτΠ σε μεγάλο πλήθος μικρών έργων, για την ικανοποίηση του συνόλου της αγοράς, έχει φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ενώ μόνο τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερε ς χώρες, άφησαν διαχρονικό αποτέλεσμα και βοήθησαν την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το 2005, ο κ. Δεληγιάννης δήλωσε πως παρά τη μείωση της δραστηριότητας στην Ελλάδα, στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2005 τα περιθώρια κέρδους παρουσίασαν αύξηση κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, ως αποτέλεσμα της διάρθρωσης των πωλήσεων και της πολιτικής περιορισμού κόστους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους τόσο σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 8.5% στα 8,8 εκατ., όσο και σε επίπεδο μητρικής κατά 18,4% στα 11,1 εκατ..

Ολοκληρώνοντας ο κ. Δεληγιάννης υπογράμμισε: ”Η ραγδαία ανάπτυξη των οικονομιών της περιοχής μας και η ανάγκη αναβάθμισης των τεχνολογικών υποδομών ως απαραίτητη προϋπόθεση ευημερίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους, είναι η μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για την ΙΝTRACOM.”

---Ο Πρόεδρος της INTRACOM

Κλείνοντας τη συνέλευση ο Πρόεδρος της INTRACOM, κ. Σωκράτης Κόκκαλης, δήλωσε: ”Συγχαίρω τη διοίκηση της INTRACOM και τους ανθρώπους μας που δούλεψαν σκληρά για να βάλουμε τις βάσεις που θα μας οδηγήσουν να καθιερωθούμε ως μία κορυφαία ελληνική πολυεθνική, μια ηγετική δύναμη τεχνολογίας που διακρίνεται ανάμεσα στις ισχυρότερες εταιρίες της ευρύτερης περιοχής. Οι στρατηγικές μας επιλογές μας δικαιώνουν. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που πετύχαμε και αποφασισμένοι να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v