Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:Τι ειπώθηκε σε αναλυτές για έλλειμμα-εθελουσία

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει υποχρέωση να καλύψει τα αναλογιστικά ελλείμματα των ταμείων των εργαζομένων της, δήλωσε ο Α. Θωμόπουλος, CFO του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

ΕΤΕ:Τι ειπώθηκε σε αναλυτές για έλλειμμα-εθελουσία
Δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ, όπως διευκρίνισε, δεν έχει υποχρέωση να καλύψει τα αναλογιστικά ελλείμματα των ταμείων των εργαζομένων της, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του CFO, Ανθιμου Θωμόπουλου, στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Βάσει της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων (IFRS) αρκετές τράπεζες πρέπει να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους το 2005 τα αναλογιστικά ελλείμματα προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία εφόσον αυτά είναι καθορισμένης απόδοσης.

”Η τράπεζα βάσει του νόμου δεν έχει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα των ταμείων των εργαζομένων της πέραν των ποσών που εγγράφει κάθε χρόνο”, δήλωσε ο κ. Θωμόπουλος στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η Εθνική καταβάλει κάθε χρόνο περίπου 30 εκατ. ευρώ εισφορά στο επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της και 90 εκατ. στο κύριο ταμείο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο ο όμιλος έχει εγγράψει ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ στο παθητικό του ισολογισμού του (καθαρή θέση) που αφορούν ωστόσο σε ασφαλιστικά ταμεία θυγατρικών εταιριών της και τα οποία αντισταθμίστηκαν από έσοδα που προέρχονται από μειοψηφίες συμμετοχών της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Εθνική θα συμμετάσχει στο νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο είπε ότι αυτό είναι θέμα το οποίο θα εξετάσουν οι μέτοχοι της τράπεζας και οι εργαζόμενοι.

”Δεν θα πάρουμε απόφαση τέτοια που να δημιουργεί επί πλέον υποχρεώσεις στην τράπεζα πέρα από αυτές που ήδη εγγράφουμε”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του κόστους προσωπικού ο Θωμόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια της Εθνικής νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, μετά την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων το 2004.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επίπτωση που έχει στην κερδοφορία της τράπεζας η απεργία των υπαλλήλων της που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου είπε ότι υπάρχει πράγματι σημαντική μείωση της παραγωγής αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα κέρδη ανά μετοχή σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v