Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 5% στα καθαρά κέρδη τριμήνου

Αύξηση 5% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη για τους μετόχους της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2005 (με βάση τα ΔΛΠ), διαμορφούμενα στα 95,2 εκατ. ευρώ, από 90,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Αύξηση 5,6%-18,5% στα καθαρά κέρδη ανέμεναν οι αναλυτές. Στα 523,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Alpha Bank: Αύξηση 5% στα καθαρά κέρδη τριμήνου
Αύξηση 5% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη για τους μετόχους της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2005 (με βάση τα ΔΛΠ), διαμορφούμενα στα 95,2 εκατ. ευρώ, από 90,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 5,6%-18,5% στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν την ίδια περίοδο στα 0,41 ευρώ, συγκριτικά με 0,39 ευρώ στο πρώτο περυσινό τρίμηνο, ενισχυμένα κατά 5,13%.

Τα τακτικά καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου παρουσίασαν στο εξεταζόμενο διάστημα αύξηση 9,2%, καθώς ανήλθαν στα 109,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 100,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 10,8%, διαμορφούμενο σε 273,1 εκατ. ευρώ, έναντι 246,4 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2004.

Το ίδιο διάστημα ο δείκτης λειτουργικής αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 50,7%, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 18,8%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 14,7%, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως σε 11,1%, ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων σε 7,8%.

Σχετικά με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank σημειώνεται πως οδηγεί σε μικρή μόνο (4,4%) διαφορά στα κέρδη του 2004 σε σχέση με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

- Αναμόρφωση οικονομικών καταστάσεων 2004

Κατά την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων του 2004 με βάση τα ΔΛΠ προκύπτει ότι οι υποχρεώσεις του ομίλου προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 523,8 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 510,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις της τράπέζας και τα υπόλοιπα των θυγατρικών).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του euro2day.gr με τους κ. Mαρίνο Γιαννόπουλο, γενικό διευθυντή και CFO και Mιχαήλ Μασουράκη, διευθυντή Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών και IRO, επισημάνθηκε η μικρή απόκλιση των κερδών του 2004 με βάση τα ΔΛΠ έναντι αυτών με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Ο κ. Μασουράκης αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, ενώ έκανε λόγο για υπερβολικά κεφάλαια.

”Μήπως αυτά τα υπερβολικά κεφάλαια ωθούν την Alpha να αναζητήσει εξαγορές που σχετίζονται και με την εικόνα των ιδρυμάτων μετά την ανακοίνωση των υποχρεώσεων έναντι των Ταμείων;”, ρωτήσαμε. ”Δεν είναι η εποχή να το συζητήσουμε αυτό”, απήντησε ο κ. Μασουράκης, ενώ προσέθεσε πως ”τόσο οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τις υποχρεώσεις τους όσο και το περιεχόμενο του νόμου για την επίλυση του ασφαλιστικού θέματος θα εξεταστούν διεξοδικά”.

”Η κερδοφορία μας είναι ικανοποιητική και σκοπό έχουμε να κρατήσουμε το ποσοστό του προς διανομή μερίσματος ψηλά ή και να το αυξήσουμε προς το 45%-50%”, είπε ακόμη ο κ. Μασουράκης.

Εξάλλου, η ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρει πως κυρίως λόγω των υποχρεώσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 2 δισ. ευρώ στο 2004, από 2,4 δισ. ευρώ με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Επισημαίνει, όμως, πως η μείωση αυτή αντισταθμίζεται από την αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ανακτώνται παράλληλα με την καταβολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Επίσης, αναφέρεται πως η αναγνώριση της υποχρέωσης της τράπεζας, που βασίσθηκε σε ανεξάρτητη αναλογιστική μελέτη για το έλλειμμα του ταμείου, δεν λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Στην ανακοίνωση της Alpha Bank, πάντως, επισημαίνεται πως η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει υψηλή παρά την αναγνώριση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, η διοίκηση της τράπεζας εξηγεί πως με βάση τα ΔΛΠ αναγνωρίζεται υποχρέωση ύψους 393 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, που επηρεάζει ισομερώς τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) και τα συμπληρωματικά κεφάλαια (Tier II), σύμφωνα με τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μετά την αναγνώριση αυτής της υποχρέωσης η κεφαλαιακή βάση παραμένει ισχυρή και διαμορφώνεται σε 14,7% όσον αφορά στο σύνολο των κεφαλαίων και σε 11,1% όσον αφορά στα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως.

Εξάλλου, αναφέρεται επίσης πως η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας έχει ενισχυθεί σημαντικά από την αρχή του χρόνου, με την έκδοση υβριδικών κεφαλαίων Tier I ύψους 493 εκατ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Συνεπώς, η αναγνώριση αυτή δεν περιορίζει με κανένα τρόπο την υλοποίηση της στρατηγικής αναπτύξεώς της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ούτε επηρεάζει την πολιτική της για διανομή υψηλοτέρου ποσοστού μερίσματος ή για την επαναγορά ιδίων μετοχών.

- Δηλώσεις Γ. Κωστόπουλου - Π. Μαντζούνη

Σχολιάζοντας τα μεγέθη πρώτου τριμήνου ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank, σχολίασε ”Η τράπεζά μας επεκτείνεται δυναμικά στις εργασίες λιανικής στην Ελλάδα και επενδύει στο εξωτερικό έτσι ώστε να διασφαλίσουμε διαχρονικά την καλή πορεία της κερδοφορίας μας.

Με την ενθάρρυνση της αναπτύξεως και της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ομίλου, προχωρούμε στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας που θα γίνει σημείο αναφοράς στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το όραμά μας είναι να αποκτήσουμε στις χώρες όπου επεκτεινόμεθα ισχυρή τραπεζική παρουσία ανάλογη της Alpha Bank στην Ελλάδα. Και στην πορεία να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας”.

Εξάλλου, ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, δήλωσε: ”Στο πρώτο τρίμηνο του 2005 πραγματοποιήσαμε σημαντική πρόοδο στην αύξηση των μεγεθών μας στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κερδίζοντας μερίδιο αγοράς.

Με την απόκτηση δε της Jubanka στη Σερβία, κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την εδραίωση της θέσεώς μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, συγκρατήσαμε το κόστος σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την ταχεία αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των εργασιών λιανικής στην Ελλάδα, αλλά και την επέκταση του δικτύου και την πρόσληψη προσωπικού στο εξωτερικό.

Με την εφαρμογή, τέλος, των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επιβεβαιώνεται η υγιής χρηματοοικονομική μας θέση και η ισχυρή κεφαλαιακή μας επάρκεια.

Έτσι, οι προοπτικές για μια δυναμικότερη πορεία στο μέλλον ενισχύονται, καθώς όλοι εμείς στην Alpha Bank κτίζουμε το αύριο με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v