Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Αδύνατη η κοινή λύση σε Ασφαλιστικό

Για το ν/σ του Ασφαλιστικού, τις στρατηγικές κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, την ελληνική οικονομία και τη στάση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Αράπογλου: Αδύνατη η κοινή λύση σε Ασφαλιστικό
”Τα συνολικά ελλείμματα των ταμείων υπερβαίνουν το σύνολο των κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος”, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής, κ. Τ. Αράπογλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη σημερινή Ναυτεμπορική.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ειδικά η Εθνική δεν επηρεάζεται από τη λύση του Ασφαλιστικού και δεν υποχρεούται να καλύψει ελλείμματα. Η διοίκηση θα εισηγηθεί σύμφωνα με το κοινό συμφέρον -μετόχων και εργαζομένων- και εναπόκειται στους εργαζόμενους, οι οποίοι διοικούν τα Ταμεία της τράπεζας να αποφασίσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση, δηλώνει. Ο κ. Αράπογλου χαρακτηρίζει το Ασφαλιστικό των τραπεζών ιδιαίτερα σύνθετο θέμα, ενώ αναφέρει πως είναι πολλοί οι λόγοι που δεν επιτρέπουν την εξεύρεση κοινής λύσης.

”Είναι, κατά τη γνώμη μου, σφάλμα να επικεντρώνεται μεγάλο μέρος των πρόσφατων δημόσιων συζητήσεων και κριτικής στο άρθρο του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την κύρια σύνταξη, όταν το θέμα αυτό δεν αποτελεί το βασικό στόχο του νομοσχεδίου. Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να ακούει κανείς συνθήματα όπως ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν τα ελλείμματα του ΙΚΑ και όχι να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.

Aγνοούν ή παραπλανούν όσοι τα διαδίδουν ότι το 33% των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας είναι δημόσια και ιδιωτικά ταμεία συντάξεων ασφάλισης -εκ των οποίων το ΙΚΑ με τη μεγαλύτερη συμμετοχή- ιδρύματα, η Εκκλησία και οργανισμοί κοινής ωφελείας; Αγνοούν ότι 170.000 Ελληνες είναι μικρομέτοχοι της Εθνικής; Αγνοούν δηλαδή ότι το 63% των μετοχών της Εθνικής -περίπου η ίδια αναλογία είναι και στις περισσότερες άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες- είναι στην ουσία η ίδια η ελληνική κοινωνία; Εάν λοιπόν οι τράπεζες πληρώσουν τα ελλείμματα αυτά, το βάρος πάλι θα πέσει στους φορολογούμενους, όταν συνταγματικά προβλέπεται ότι η κύρια ασφάλιση θα επιβαρύνει αποκλειστικά το Δημόσιο”, τονίζει.

Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους προς την Εθνική και τις προοπτικές της δηλώνει ο κ. Αράπογλου και τονίζει ότι η μόνη προϋπόθεση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι η ύπαρξη ισχυρών και διεθνώς ανταγωνιστικών εταιριών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επισημαίνει τους υψηλούς ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ εκτιμά ότι δεν αναμένονται προβλήματα σε δανειολήπτες και τράπεζες από μια μικρή επιβράδυνσή της.

”Σε κάθε οικονομική συγκυρία υπάρχουν μεμονωμένες επιχειρήσεις ή κλάδοι με προβλήματα. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, όμως, γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες με μεγάλα προβλήματα δεν είναι πολλές. Ας μην ξεχνάμε ότι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα καλύτερα κεφαλαιοποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες. Πιστεύω ότι με καλή συνεργασία τραπεζών και επιχειρηματιών τα όποια προβλήματα μπορούν να λυθούν, όπως με τον Όμιλο Λαναρά”, είπε.

Για την εγχώρια τραπεζική αγορά ο κ. Αράπογλου είπε πως έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ αιχμή αυτής της ανάπτυξής μας θα παραμείνει για αρκετό διάστημα η εγχώρια λιανική τραπεζική: καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη είναι πράγματι προκαθορισμένες από τον πληθυσμό της χώρας που αριθμεί γύρω στα 11 εκατομμύρια, τόνισε, προσθέτοντας ότι ”εάν θέλουμε η Εθνική Τράπεζα να παίξει το δικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να διευρύνει σημαντικά και γρήγορα την παρουσία της σε αγορές εκτός Ελλάδος, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v