Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΒΟ- Δημοσίου

Μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά στα στρατιωτικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων, υπέγραψε σήμερα 24 Ιουνίου 2005 με την ΕΛΒΟ το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Μυτιληναίος: Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΒΟ- Δημοσίου
Μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά στα στρατιωτικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων, υπέγραψε σήμερα 24 Ιουνίου 2005 με την ΕΛΒΟ το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά από τη μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας τον Αύγουστο του 2000 που το ελληνικό δημόσιο, μέσω της εν λόγω συμφωνίας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας εντός της ελληνικής επικράτειας μίας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας Οχημάτων, η οποία χάριν του εθνικού οικονομικού συμφέροντος, αλλά και του συμφέροντος της Εθνικής Άμυνας θα προμηθεύει τις ένοπλες δυνάμεις με το κατάλληλο τροχαίο υλικό σε συμφέρουσες τιμές.

Το εν λόγω μνημόνιο, αποφασίστηκε να καταρτισθεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΒΟ την 8η Απριλίου 2005, κατά την οποία συμμετείχαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σαν κύριος μέτοχος του δημοσίου με 51% και του υπουργείο Εθνικής Άμυνας σαν κύριος πελάτης της εταιρίας σε στρατιωτικά προγράμματα και το οποίο κρίθηκε αναγκαίο, όχι μόνο για την επιβίωση της εταιρίας, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μετά από στενή συνεργασία των δύο υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, καταρτίστηκε το εν λόγω μνημόνιο το οποίο έγινε αποδεκτό και προσυπογράφεται από την ΕΛΒΟ και το οποίο ρυθμίζει τη μεταξύ τους σχέση (Δημόσιο-ΕΛΒΟ), με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου οικονομικού συμφέροντος και της αμυντικής αυτοδυναμίας της χώρας.

Στο μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι από την πλευρά της η ΕΛΒΟ, κατέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη υποδομή, προκειμένου να αντεπεξέλθει επιτυχώς στο ρόλο μίας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Όσον αφορά στα επί μέρους προγράμματα ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχαν επίσης αποφασισθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση να ανατεθούν από το ΥΠΕΘΑ στην ΕΛΒΟ για την προσωρινή και άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης εργασιακού αντικειμένου της εταιρίας και των οποίων δεν ολοκληρώθηκε η ανάθεσή τους λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, το ΥΠΕΘΑ υπεσχέθη ότι θα τα προωθήσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Με την υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου Συνεργασίας, εκτιμάται ότι θ ολοκληρωθούν οι στρατηγικοί επιχειρηματικοί στόχοι της ΕΛΒΟ, που είναι η ανάδειξή της σαν κύριας εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας Οχημάτων και σαν αξιόπιστου εταίρου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ταυτόχρονη επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας.

Με πολύ πιο στέρεες δε προοπτικές θα προχωρήσει στις αναγκαίες διεθνείς συμμαχίες στο πλαίσιο της –εν εξελίξει – ενοποιημένης ευρωπαϊκής – αλλά και παγκόσμιας – αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, το μνημόνιο υπέγραψε εκ μέρους του Δημοσίου από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από το υπουργείο Άμυνας ο κ. Σ. Σπηλιωτόπουλος και εκ μέρους της ΕΛΒΟ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v