Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οριακή αύξηση 0,3% στα καθαρά κέρδη 3μήνου

Οριακή αύξηση 0,3% στα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 115,9 εκατ. ευρώ (με βάση τα ΔΛΠ) από 115,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Κάμψη 10,5% κατέγραψαν τα EBITDA και 11,5% τα λειτουργικά κέρδη. Οι πρώτες αντιδράσεις από HSBC, Proton, Marfin.

ΔΕΗ: Οριακή αύξηση 0,3% στα καθαρά κέρδη 3μήνου
Οριακή αύξηση στα καθαρά κέρδη και κάμψη των EBITDA και των λειτουργικών κερδών (με βάση τα ΔΛΠ) ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στα 110 εκατ. ευρώ, κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 115,9 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 115,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως παρά τη συγκράτηση σημαντικών, επιμέρους, συνιστωσών του κόστους, τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 27,3 εκατ. ευρώ, μείωση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες και στην οριακή αύξηση των πωλήσεων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η μείωση αυτή αντισταθμίσθηκε σε σημαντικό βαθμό από τις χρηματοοικονομικές δαπάνες, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 16,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2004, και είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να διαμορφωθούν σε 175,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,9 εκατ. ευρώ ή 5,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα του α΄ τριμήνου 2004.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2004, διαμορφούμενα στα 1,08 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μικρή αύξηση των εσόδων οφείλεται στην κατά 1% αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που αιτιολογείται και από τις ήπιες σχετικά καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο α’ τρίμηνο του 2005 και συγκρίνεται με την ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση του α’ τριμήνου του 2004.

Ωστόσο, κάμψη 10,5% παρουσιάζουν τα EBITDA, τα οποία υποχώρησαν στα 335,7 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν κατά 11,5%.

Η Επιχείρηση αποδίδει τη μείωση αφενός στη δαπάνη 19,5 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου στην κατά 16 εκατ. ευρώ αύξηση της δαπάνης για καύσιμα.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η εμφάνιση, για πρώτη φορά το 2005, της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μία σημαντική συνιστώσα κόστους και αντικατοπτρίζει την απαιτούμενη συνεισφορά της ΔΕΗ στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Kιότο για ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

Το μέγεθος της δαπάνης υπολογίσθηκε με βάση εκτιμήσεις για τον απαιτούμενο όγκο των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και την αντίστοιχη τιμή τους κατά τις 31/3/2005.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως η κερδοφορία της ΔΕΗ επηρεάστηκε σημαντικά από το αυξημένο κόστος των καυσίμων (αύξηση 9,7% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2004) λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά το περιθώριο EBITDA, υποχώρησε σε 31,1% σε σύγκριση με 36,0% το α’ τρίμηνο του 2004.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 32,5%, στα 34 εκατ. ευρώ από 50,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004, κυρίως λόγω της μείωσης του χρέους και της ενεργού πολιτικής διαχείρισής του.

Η συμμετοχή στις ζημίες συνδεδεμένων εταιριών μειώθηκε σε 2,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 3,2 εκατ. ευρώ πέρυσι και αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tellas Α.Ε.

Ο αριθμός του προσωπικού, μη συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που έχουν παραχωρηθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, μειώθηκε σε 27.640 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων και της πολιτικής περιορισμένων προσλήψεων, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος του α’ τριμήνου 2004 ήταν περίπου 27.930 άτομα, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Δημήτρης Μανιατάκης δήλωσε: ”Η κερδοφορία του πρώτου τριμήνου του 2005 επηρεάσθηκε τόσο από την, για πρώτη φορά, επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Kιότο όσο και από τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων και της δαπάνης για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνολική επιβάρυνση ανήλθε σε 44 εκατ. ευρώ περίπου. Η θετική εξέλιξη των χρηματοοικονομικών μεγεθών, η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, καθώς και η μεταβολή του συντελεστή φόρου εισοδήματος σε 32% αντιστάθμισαν πλήρως την επιβάρυνση αυτή.

Η διοίκηση είναι προσανατολισμένη στην περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και μέσω αυτής στην κερδοφορία της ΔΕΗ”.

- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τα μεγέθη τριμήνου

Ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης, τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και οι μειωμένες συναλλαγματικές ζημιές είναι οι τρεις παράγοντες εκείνοι που ”βοήθησαν” τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ η HSBC τα χαρακτηρίζει αν και αναμενόμενα ”αδύναμα”.

Συμπληρώνει δε πως αντικατοπτρίζουν την αδυναμία της ΔΕΗ να μετακυλίσει στους καταναλωτές τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών αφενός και αφετέρου την επιβράδυνση στο εσωτερικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και περικοπής κόστους.

Μεταξύ άλλων, η HSBC αναφέρει πως τα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 116 εκατ. ευρώ (έναντι δικών της προβλέψεων για καθαρά κέρδη ύψους 113 εκατ. ευρώ), υποβοηθήθηκαν από τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 4,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004, αλλά και στη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 8%, στα 158 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η Proton Securities σημειώνει πως τα κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από τα λιγότερα χρηματοοικονομικά έξοδα (μειωμένα κατά 23,1%), τις λιγότερες συναλλαγματικές ζημίες (1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο από 6,3 εκατ. ευρώ πέρυσι), αλλά και από τον συντελεστή φορολόγησης, ο οποίος μειώθηκε στο 33,9%, από 38% στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Στο μεταξύ η Eurocorp Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της (17/06) για τη ΔΕΗ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της εισηγμένης ”αδύναμα, όπως αναμένονταν”, ενώ διατηρεί την τιμή στόχο των 21,7 ευρώ και τη σύσταση ”Add”.

Για το 2005 η χρηματιστηριακή προβλέπει πως τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ θα ανέλθούν στα 478 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή στα 1,36 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις της Eurocorp, θα ανέλθει στα 4,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis επισημαίνει πως εκτός από τα χειρότερα του αναμενομένου EBITDA που ανακοίνωσε η Επιχείρηση για το πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη κινήθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεών της λόγω των χαμηλότερων αποσβέσεων.

Επιπλέον, η Marfin Analysis συμπληρώνει πως μεταξύ των ”ενθαρρυντικών στοιχείων” είναι οι χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αλλά και η μείωση του προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v