Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Mείωση 2,7% στα κέρδη ομίλου το τρίμηνο

Mείωση κατά 2,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Αττικής το α’ τρίμηνο του 2005 με βάσει τα ΔΛΠ. Όσον αφορά την Τράπεζα, τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 2.754,9 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,6%.

Αττικής: Mείωση 2,7% στα κέρδη ομίλου το τρίμηνο
Mείωση κατά 2,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Αττικής το α’ τρίμηνο του 2005 με βάσει τα ΔΛΠ. Όσον αφορά την Τράπεζα, τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 2.754,9 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,6%.

Ειδικότερα, σε ενοποιημένη βάση οι καθαροί τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,5% και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4.366, 4 χιλ. ευρώ μειωμένα κατά 9,2%.

Επίσης, τα καθαρά κέρδη (μετά από τους φόρους) διαμορφώθηκαν σε 2.937 χιλ. ευρώ και εμφανίζουν οριακή αύξηση 0,25%, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 2.922,3 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,7%.

Όσον αφορά την Τράπεζα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2004, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4.074, 9 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,9%, τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 2.754,9 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,6% (η αύξηση των κερδών μετά φόρων οφείλεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στον υπολογισμό αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω των ΔΠΧΠ, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση των πηγών εσόδων).

Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών σε ενοποιημένη βάση:

* Οι υποχρεώσεις προς πελάτες (καταθέσεις και repos) το α’ τρίμηνο 2005 διαμορφώθηκαν σε 1.945,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 5,8% έναντι της 31/12/2004. Η μείωση οφείλεται στην πολιτική της Τράπεζας για αποτελεσματικότερη διαχείριση της ρευστότητας.

* Οι χορηγήσεις το α’ τρίμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 1.813,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,9% σε σχέση με την 31/12/2004.

Όσον αφορά την Τράπεζα, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1.761,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,1%. Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε κατά 48,4% και η στεγαστική πίστη κατά 48,9% και οι καταθέσεις και τα repos διαμορφώθηκαν σε 1.968 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9,8%.

Όπως ανακοινώθηκε και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική της Διοίκησης της Τράπεζας για την αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των λειτουργιών της και των εταιρειών του Ομίλου της, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού, παράλληλα με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων και την απόλυτη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.

Στα πλαίσια αυτά:

* Eνισχύθηκαν τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας με την έκδοση ομολογιακού δανείου (Tier II) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Αττικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της.

* Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των εφαρμογών του GLOBUS, προωθείται η εγκατάσταση εφαρμογών e-banking, συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και εφαρμογών CRM.

* Ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας με την εφαρμογή πολιτικής για ολιστική διαφήμιση.

* Επεκτείνεται το δίκτυο της Τράπεζας (τους προσεχείς μήνες θα λειτουργήσουν δύο νέα καταστήματα στο Ν. Ψυχικό και στον Ασπρόπυργο).

* Δημιουργήθηκε Διεύθυνση Τραπεζοασφαλιστικών Υπηρεσιών για την προώθηση προϊόντων bancassurance.

* Ρευστοποιήθηκε η συμμετοχή στη χρηματιστηριακή εταιρεία ”Κερδώος Ερμής”, λόγω των ζημιών και των χαμηλών συνεργιών με την Τράπεζα.

* Η Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου μετατρέπεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία θα ενταχθούν υπό τη διαχείριση της ΑΤΤΙΚΗ ΑΕΔΑΚ.

* Σχεδιάζεται η διεύρυνση του leasing σε νέες δραστηριότητες, όπως το auto leasing και το operating leasing καθώς και η ίδρυση νέων θυγατρικών στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

* H Attica Ventures, διευρύνει τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές της, συμμετέχοντας ήδη στην e-Global, στη Doppler και στη Mediterra (καταστήματα Mastiha Shop).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v