Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Απορρόφηση της Πρόοδος

Τη συγχώνευση των Eurobank και Πρόοδος με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των εταιριών. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 1 μετοχή της Eurobank για 7,9 μετοχές της Πρόοδος, ενώ με βάση το κλείσιμο της Eurobank στις 9/6/2005, η µετοχή της Προόδος αποτιμάται σε 3,97 ευρώ (premium 15%). Της συγχώνευσης θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου της Πρόοδος (130 εκατ. ευρώ).

Eurobank: Απορρόφηση της Πρόοδος
Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συγχώνευση ανακοίνωσαν οι διοικήσεις της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias (Eurobank) και της Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Πρόοδος – Ελληνικές Επενδύσεις. Η συγχώνευση θα περιλαμβάνει την απορρόφηση της Πρόοδος από την Eurobank και θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις.

Κατ’ αρχάς, η Πρόοδος θα προβεί σε αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό 130 εκατοµµυρίων ευρώ, µε δικαίωµα προτίµησης των παλαιών µετόχων για απόκτηση τριών (3) νέων µετοχών για κάθε δύο (2) παλαιές, µε τιµή διάθεσης 2,69 ευρώ για κάθε νέα µετοχή. Η τιµή διάθεσης αντιστοιχεί σε έκπτωση (”discount”) 22% σε σχέση µε την χθεσινή χρηµατιστηριακή τιµή της µετοχής.

Το διοικητικό συµβούλιο της Πρόοδος, σε χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προτείνει την αύξηση αυτή στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στις 4 Ιουλίου 2005.

Η Eurobank έχει δεσµευθεί να καλύψει τυχόν αδιάθετες µετοχές που θα προκύψουν από την ανωτέρω αύξηση.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της ανωτέρω αύξησης, η Eurobank θα απορροφήσει την Πρόοδο µε σχέση ανταλλαγής 7,9 µετοχές της Πρόοδος προς 1 µετοχή της Eurobank.

Η Πρόοδος είναι Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, εισηγµένη στην Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.). Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται κατά κύριο λόγο από µετοχές εταιριών εισηγµένων στο Χ.Α. και δευτερευόντως από οµολογίες, µερίδια Αµοιβαίων Κεφαλαίων και µη εισηγµένες µετοχές.

Τον τελευταίο καιρό σχεδόν το σύνολό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου διαπραγµατεύεται σε σηµαντικό discount σε σχέση µε την εσωτερική τους αξία.

Ειδικά για την Πρόοδος, που έχει discount περίπου 20%, αυτό συµβαίνει παρά την ιδιαιτέρως καλή απόδοση των επενδύσεών της (που την έφερε µάλιστα πρώτη στην κατάταξη αποδόσεων εσωτερικής αξίας το 2004 µεταξύ των περίπου 20 Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου) και παρά τη στήριξη της Eurobank, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τη συµµετοχή της στην Πρόοδος µέσα στο 2005 (σήµερα κατέχει το 48,4% του µετοχικού της κεφαλαίου).

Ως αποτέλεσµα της συγχώνευσης, οι µέτοχοι της Πρόοδος θα ανταλλάξουν τις µετοχές τους µε µετοχές της Eurobank, που είναι µία από τις µεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες του Χ.Α., µε σηµαντικό βάρος στους σχετικούς χρηµατιστηριακούς δείκτες, υψηλή εµπορευσιµότητα και

προοπτικές.

Με τη συγχώνευση αυτή το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και η επιτυχής, µέχρι σήµερα, επενδυτική στρατηγική που ακολουθήθηκε από τη διοίκηση της Πρόοδος ενσωµατώνονται στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και στο σύστηµα διαχείρισης κινδύνων της Eurobank, επιτυγχάνοντας οικονοµίες κλίµακας.

Ειδικότερα, η Eurobank θα συνεχίσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου µετοχών της Πρόοδος, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο µετοχών που διαχειρίζεται για ίδιο λογαριασµό.

Τέλος, αποτέλεσµα της συγχώνευσης είναι και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Με βάση τη µέση τιµή κλεισίµατος του τελευταίου µηνός της µετοχής της Eurobank (24,77 ευρώ), η προτεινόµενη σχέση ανταλλαγής αποτιµά τη σηµερινή (προ αυξήσεως µετοχικού κεφαλαίου) µετοχή της Πρόοδος σε 3,80 ευρώ, δηλαδή σε premium 13% επί της µέσης χρηµατιστηριακής τιµής της µετοχής της Πρόοδος κατά τον τελευταίο µήνα και σε discount 9% επί της µέσης εσωτερικής αξίας της κατά την ίδια περίοδο.

Χρησιµοποιώντας δε τη χθεσινή (9/6.2005) τιµή κλεισίµατος της µετοχής της Eurobank (25,28 ευρώ), η προτεινόµενη σχέση ανταλλαγής αποτιµά τη µετοχή της Πρόοδος σε 3,97 ευρώ, δηλαδή premium 15% επί της χθεσινής χρηµατιστηριακής της τιµής και discount 6% επί της εσωτερικής της αξίας.

Σηµειώνεται, επίσης, ότι οι µέτοχοι της Πρόοδος, ως µέτοχοι πλέον της Eurobank, θα έχουν δικαίωµα στο µέρισµα της χρήσης 2005.

Η πραγµατοποίηση της ανωτέρω συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόµο απαιτούµενων εγκρίσεων των διοικητικών συµβουλίων, καθώς και των γενικών συνελεύσεων των εταιριών, που θα κληθούν να αποφασίσουν ύστερα από την εκτίµηση των ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων για το δίκαιο και εύλογο της σχέσης ανταλλαγής, καθώς και της έκδοσης όλων των αναγκαίων αδειών των αρµοδίων αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v