Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Κερδοφόρο το τρίμηνο για τον όμιλο

Αύξηση 7% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανακοίνωσε ο όμιλος της Info-Quest για το πρώτο τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν και τα μεγέθη της μητρικής.

Info-Quest: Κερδοφόρο το τρίμηνο για τον όμιλο
Με κέρδη έναντι ζημιών πέρυσι και με αύξηση του κύκλου εργασιών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2005 για τον όμιλο της Info-Quest με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Ανοδικά κινήθηκαν και τα μεγέθη της μητρικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 7%, διαμορφούμενες στα 118,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 110,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Τα EBITDA ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 229 χιλ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με ζημίες 4,7 εκατ. ευρώ το πρώτο περυσινό τρίμηνο.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ο όμιλος της Info-Quest εμφανίζει κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου οφείλεται στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις της Q-Telecom, επιχειρηματικής μονάδας της μητρικής Info-Quest στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην ανάκαμψη της ACS courier.

Σε ό,τι αφορά τη μητρική, αναφέρεται πως οι πωλήσεις ανήλθαν στα 95 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 90 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 55% και διαμορφώθηκαν στα 7,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ πέρυσι και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 210 χιλ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Κατά κλάδο δραστηριότητας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2005 της μητρικής εταιρίας αναλύονται ως εξής:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Οι πωλήσεις της πληροφορικής ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ έναντι 68,5 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο, μειωμένες κατά 11% και το EBITDA ανήλθε σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αποδίδεται τόσο στην πτώση της ζήτησης στην αγορά πληροφορικής όσο και στη στόχευση της εταιρίας σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, παρά στο μερίδιο αγοράς.

Η Info-Quest ακολουθεί με συνέπεια το στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των πωλήσεων σε περιοχές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, καλύπτοντας απευθείας μεγάλους πελάτες (Δημόσιο, τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί κ.ά.), γεγονός που έχει καταγραφεί στα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας (αύξηση πωλήσεων άνω του 25% ετησίως στον τομέα Λύσεων και Επιχειρηματικών Εφαρμογών).

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει πως η εταιρία στοχεύει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της στην αγορά των υπηρεσιών και των ολοκληρωμένων λύσεων, στην ενίσχυση του μοντέλου πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην περαιτέρω καθετοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία, όπως επιχειρηματικές λύσεις, χρηματιστηριακή αγορά, βιβλιοθήκες κ.ά.



Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων πληροφορικής ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι προσδοκίες της εταιρίας από την εξέλιξη των διαγωνισμών του Δημοσίου στους οποίους συμμετέχει και αφορούν σε έργα προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στη διανομή προϊόντων πληροφορικής η Info-Quest διατηρεί τον παραδοσιακά κυρίαρχο ρόλο της, συνεχίζοντας να είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης των κυριοτέρων διεθνών κατασκευαστών, με σαφή όμως προσανατολισμό στη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Q-TELECOM

Τα συνολικά έσοδα της Q-Telecom σημείωσαν αύξηση 58% και ανήλθαν σε 33,9 εκατ. ευρώ έναντι 21,5 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 4,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 1,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πελατειακή βάση της 31/12/2004

Η πελατειακή βάση της Q-Telecom στις 31 Μαρτίου 2005 ανήλθε συνολικά σε 793.506 συνδέσεις κινητής και 69.082 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Η Q-Telecom συνεχίζει να εστιάζει την εμπορική της πολιτική στην κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα στην καρτοκινητή. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 οι καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 72.800, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε σε πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία κατά την περίοδο 1/1/2005 έως 31/3/2005 ήταν 13,3 ευρώ, ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση (AMOU) 45 λεπτά και ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων (ANSMS) 58 μηνύματα.

Η Q-Telecom, έχοντας δομήσει έναν οργανισμό ευέλικτο, που στηρίζεται σε χαμηλές λειτουργικές και προωθητικές δαπάνες, πλεονεκτεί σε κόστος λειτουργίας έναντι του ανταγωνισμού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το 2004 η δραστηριότητα αυτή πέρασε στην κερδοφορία δημιουργώντας θετικές ταμειακές ροές και κέρδη προ φόρων, συνεισφέροντας σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα της Info-Quest.

Η Q-Telecom στοχεύει πλέον στις 1.000.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος του 2005 και ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην παροχή σύνθετων τηλεπικοινωνιακών λύσεων σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας σε εταιρικούς πελάτες.

Η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει κατά την προσεχή τριετία περί τα 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ραδιοδικτύου και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Οι επενδύσεις αυτές θα υποστηριχθούν τόσο από ίδιους πόρους της Info-Quest με τα κέρδη και τις θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει η Q-Telecom όσο και από την πιθανή εισροή κεφαλαίων από επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και με τους οποίους η Info-Quest βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές κατά το τελευταίο εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v