Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Κυβερνητικές παρεμβάσεις για εκτόνωση κρίσης

”Όλοι ελπίζουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Τίμος Χριστοδούλου μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με το αν θα βρεθεί λύση μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ: Κυβερνητικές παρεμβάσεις για εκτόνωση κρίσης
των Ελενα Λάσκαρη και Χρύσα Λιάγγου

”Όλοι ελπίζουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Τίμος Χριστοδούλου μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με το αν θα βρεθεί λύση μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από χθες, κατόπιν αιτήματος του κ. Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας για τη γενικότερη πολιτική της επιχείρησης.

Σαφές είναι πάντως πως το υπουργείο Οικονομίας προτιμά να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση της Διοίκησης απέναντι στην απεργία των εργαζομένων, ακόμη και αυτό της προσφυγής στα δικαστήρια, για το οποίο ο κ. Χριστοδούλου φαίνεται να απέσπασε την πολιτική κάλυψη του κ. Αλογοσκούφη.

Το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, δήλωσε ”πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζόμενων της εταιρίας δε θα περάσουν”, παρεμβαίνοντας στο θέμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέσω του διαλόγου οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μία σύμβαση, και εφόσον το θέμα συζητείται από μηδενική βάση.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η απόφαση των εργαζομένων για τη δεκαήμερη απεργία είναι μία κίνηση υποκινούμενη πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να καλύψει την εσωκομματική διχογνωμία που είχε εκφραστεί στο θέμα του ΟΤΕ.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η διοίκηση των ΕΛΠΕ, διευκρινίζει τα εξής:

”Ύστερα από εκτεταμένες αναφορές στα ΜΜΕ σχετικά με το προτεινόμενο από την εταιρεία, εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για τους νεοπροσλαμβανομένους, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα για αποκατάσταση της πραγματικότητας και για την αποφυγή περαιτέρω λαθεμένων και ενδεχομένως εσκεμμένων εντυπώσεων:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δίνει σε όλους τους εργαζόμενους που υπάγονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας 17,7 μισθούς ετησίως, σε αντίθεση με τις άλλες Ελληνικές επιχειρήσεις.

Συνεπώς το αναφερθέν μισθολογικό κλιμάκιο των 610,00 ευρώ το μήνα αναγόμενο στην ίδια βάση με την ΓΣΕΕ (14 ετήσιους μισθούς) αντιστοιχεί σε 771 ευρώ και είναι κατά 20% υψηλότερο.

Επισημαίνεται ότι στο παραπάνω μηνιαίο μισθό δεν περιλαμβάνεται το ανθυγιεινό επίδομα των 170 ευρώ (πολλαπλασιαζόμενο και αυτό με 17,7).

Επίσης δε οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα απολαμβάνουν και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα όπως διατακτικές Χριστουγέννων και Πάσχα, εκδρομές προσωπικού, σίτιση και επί πλέον ασφαλιστικές καλύψεις και ημέρες αδείας.

Σημειούται δε ότι οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει είναι αυτές που προκηρύχθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ του 2003”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v