Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δεκαήμερη απεργία από 10-20 Ιουνίου

Αναταραχή επιφέρει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων η εκδηλωθείσα δημόσια διαφωνία της διοίκησης και των εργαζομένων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ η διοίκηση των εργαζομένων εξήγγειλε 10ήμερη απεργία.

ΕΛΠΕ: Δεκαήμερη απεργία από 10-20 Ιουνίου
της Χρύσας Λιάγγου

Αναταραχή στον όμιλο των ΕΛΠΕ επιφέρει η εκδηλωθείσα δημόσια διαφωνία της διοίκησης και των εργαζομένων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2005.

Πριν από λίγο, στη Συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων προανήγγειλε απόφαση για 10ήμερη απεργία στο διάστημα 10-20 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενη για τη στάση της ηγεσίας των ΕΛΠΕ τόσο στη Συλλογική Σύμβαση όσο και σε γενικότερα εργασιακά θέματα.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος με αφορμή το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα Συνδικάτα μετά και τη λύση που δόθηκε για την εθελουσία στον ΟΤΕ, τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: ”Αν νομίζουν ότι θα σοκάρουν την ελληνική κοινωνία διαλύοντας τα Σωματεία, είναι γελασμένοι”.

Η μεγάλη αντίδραση των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ αφορά την πρόταση της διοίκησης για διαμόρφωση του κατώτατου ημερομισθίου για τους ”νεοεισερχόμενους” στα 610 ευρώ και μείωση των χρονο-επιδομάτων από 2,5% επί του μισθού στο 1,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί δύο 48ωρες απεργίες, με μεγάλο κόστος για την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία, και η αναμενόμενη 10ήμερη απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τα οικονομικά του ομίλου, ενώ παράλληλα δημιουργεί έδαφος για μη ομαλή τροφοδότηση της αγοράς.

Προηγήθηκε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρίας παρέδωσε τις προτάσεις της στο Σωματείο των εργαζομένων, τις οποίες ωστόσο οι συνδικαλιστές απέρριψαν προκηρύσσοντας 10ήμερη απεργία.

----- Η ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΠΕ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η εταιρία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο διερευνητικές συζητήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων (Π.Σ.Ε.Ε.Π) με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2005.

Από πλευράς του σωματείου έχει υποβληθεί στην εταιρεία σύνολο διεκδικητικού πλαισίου το οποίο, μαζί με τις ενσωματωμένες αυξήσεις για το 2005, αντιπροσωπεύει το 25% του κόστους μισθοδοσίας σε σχέση με το 2004.

Απέναντι σε αυτή τη μαξιμαλιστική πρόταση, η εταιρεία αντιπρότεινε χθες σειρά προτάσεων αναλόγου διαπραγματευτικού χαρακτήρος, η οποία παραδόθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων για περαιτέρω ανάλυση και σχολιασμό.

Αντί απαντήσεως, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το σωματείο αποφάσισε να κηρύξει 10ήμερη απεργία, τη στιγμή που ευρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αδόκιμο και αντιδεοντολογικό.

Προ αυτής της εξελίξεως, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για τη διασφάλιση αφενός της ομαλής λειτουργίας της και αφετέρου της κάλυψης των αναγκών του καταναλωτικού κοινού σε καύσιμα.

Επιπλέον, η εταιρεία αποσύρει τις προτάσεις της και παράλληλα απορρίπτει το πακέτο προτάσεων του σωματείου.

ΚΑΛΕΙ δε άμεσα τον Π.Σ.Ε.Ε.Π για έναρξη διαπραγματεύσεων με διαμόρφωση νέων προτάσεων από την αρχή, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v