Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Τι καλύπτει το Δημόσιο για τον ΟΤΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης στον ΟΤΕ ο Γ. Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι το δημόσιο θα καλύψει μόλις το 20% του κόστους της εθελουσίας εξόδου, παραχωρώντας στο ταμείο ασφαλισμένων του οργανισμού έσοδα, που αντιστοιχούν στο 4% των μετοχών του ΟΤΕ.

Αλογοσκούφης: Τι καλύπτει το Δημόσιο για τον ΟΤΕ
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης στον ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι το δημόσιο θα καλύψει μόλις το 20% του κόστους της εθελουσίας εξόδου παραχωρώντας στο ταμείο ασφαλισμένων του οργανισμού έσοδα, που αντιστοιχούν στο 4% των μετοχών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη ”ο κρατικός προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν”.

Η συνεισφορά του δημοσίου θα είναι 4% των μετοχών του ΟΤΕ στο ταμείο ασφαλισμένων του Οργανισμού, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του κόστους της εθελουσίας εξόδου.

Το υπόλοιπο 80% θα καλυφθεί από τον ΟΤΕ κυρίως μέσω των εξοικονομήσεων που θα επέλθουν εξαιτίας της εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου για 6.000 εργαζομένους του ΟΤΕ ανέρχεται 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο θα καλύψει εξ αυτού ποσό 290 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή ”αξίζουν” το 4% των μετοχών του ΟΤΕ με βάση τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή.

Σήμερα το δημόσιο κατέχει ποσοστό 37,7% των μετοχών του οργανισμού ποσοστό που θα διευρυνθεί κατά περίπου 10% το καλοκαίρι, όποτε λήγει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που αντιστοιχεί στο 10% των μετοχών του ΟΤΕ και το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να ”αγοράσει”.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο εφόσον το επιθυμεί να διαθέσει στην αγορά ένα ”καλό πακέτο μετοχών” εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

”Δημιουργούνται οι συνθήκες για περαιτέρω μετοχοποίηση του Οργανισμού εν ευθέτω χρόνω” πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας που εξήρε για μία ακόμη φορά την ωριμότητα και υπευθυνότητα της διοίκησης και των εργαζομένων.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς για το συνολικό κόστος της εθελουσίας εξόδου που ”στόχο έχουν την παραπλάνηση του κόσμου”, ενώ ανάφερε συγκριτικά ότι η επιβάρυνση του δημοσίου αντιστοιχεί στο ένα δέκατο του κόστους των προγραμμάτων εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας τα τελευταία χρόνια ”που απέτυχαν”.

Τέλος σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή με την Ε.Ε ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς, όπως πρόσθεσε, ”αντίστοιχα προγράμματα εξυγίανσης έχουν γίνει σε όλους τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ε.Ε”.

Ελ. Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v