Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς ΑΕΕΑΠ: Αρχές Ιουνίου οι εγγραφές

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά για την εισαγωγή της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς που αφορά αποκλειστικά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται να ανέλθουν σε 26 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία σε ποσοστό 80% θα τοποθετηθούν σε ακίνητη περιουσία.

Πειραιώς ΑΕΕΑΠ: Αρχές Ιουνίου οι εγγραφές
Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά για την εισαγωγή της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Πειραιώς Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας –Πειραιώς ΑΕΕΑΠ- είναι η πρώτη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που θα εισαχθεί στο Χ.Α. με Δημόσια Προσφορά.

Η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ αποτελεί θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και μετά τη Δημόσια Προσφορά ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς που αφορά αποκλειστικά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναμένεται να ανέλθουν σε 26 εκατ. ευρώ περίπου και η εταιρία σκοπεύει να τοποθετήσει τα αντληθέντα κεφάλαια σε ποσοστό τουλάχιστον 80% σε ακίνητη περιουσία, επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της.

Κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το εγκεκριμένο, σύμφωνα με το Π.Δ.348/85, ενημερωτικό δελτίο από τα καταστήματα των κυρίων αναδόχων (Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, καθώς και από τα καταστήματα των λοιπών τραπεζών και ΕΠΕΥ που συμμετέχουν στο σχήμα των αναδόχων για τη Δημόσια Προσφορά).

Η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ εστιάζει στην εξαγορά επαγγελματικών ακινήτων σε προνομιούχα σημεία ανά την ελληνική επικράτεια που αποφέρουν σταθερή και ελκυστική ετήσια μισθωτική απόδοση, έχουν αξιόπιστους μισθωτές και παρουσιάζουν προοπτική μελλοντικής υπεραξίας.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ στις 31/12/2004 περιλάμβανε 26 ακίνητα με αξία αποτίμησης 61.257 χιλ. ευρώ. Η νομοθεσία υποχρεώνει την Πειραιώς ΑΕΕΑΠ να δημοσιεύει ανά εξάμηνο αναλυτική κατάσταση επενδύσεων που αποτυπώνει την αξία του κάθε ακινήτου, όπως αυτή προκύπτει από την αποτίμηση που διενεργεί το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, ο ανεξάρτητος φορέας του Δημοσίου που ειδικεύεται στην εκτίμηση ακίνητων.

Σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τη διενέργεια αποσβέσεων και χαμηλά λειτουργικά κόστη, η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ το 2004 είχε κέρδη μετά φόρων ύψους 7.076 χιλ. ευρώ και το διοικητικό συμβούλιο έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 6.736 χιλ. ευρώ. Οι νέοι μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ που θα προκύψουν από τη Δημόσια Προσφορά θα δικαιούνται μέρισμα της χρήσης 2004, ήτοι 0,135 ευρώ ανά μετοχή.

Τα έσοδα της εταιρίας το 2004 προέρχονται από τη μίσθωση ακινήτων, ύψους 5.653 χιλ. ευρώ, και από κέρδη πώλησης ακινήτων ύψους 1.987 χιλ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μισθωτής των ακινήτων της εταιρίας, αποφέροντας το 70% των εσόδων, με την BP Hellas να αποτελεί τον 20 μεγαλύτερο μισθωτή.

Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ είναι σχετικά πρόσφατος στην ελληνική αγορά δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα κατηγορία επενδυτικού προϊόντος.

Στοχεύει σε επενδυτές που αποβλέπουν σε αποδόσεις οι οποίες θα προέρχονται από την εκμετάλλευση, δηλαδή τη μίσθωση και πώληση επαγγελματικών ακινήτων εισοδήματος.

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την περαιτέρω διαφοροποίηση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου πέρα από τα ομόλογα, τις μετοχές και τη διαχείριση διαθεσίμων που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελληνική αγορά. Στο εξωτερικό ο αντίστοιχος θεσμός, που ονομάζεται REIT, είναι ανεπτυγμένος και μέσω αυτού διαπραγματεύεται σημαντικός αριθμός αντίστοιχων εταιριών.

Οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα διέπονται από ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, τις απαλλάσσει από την καταβολή φόρων, χαρτοσήμων και τελών κατά την αγορά ακινήτων και εξαντλεί τη φορολογική τους υποχρέωση για φόρο εισοδήματος στο τρία τοις χιλίοις επί της αξίας του χαρτοφυλακίου τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v