Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Αποκτά το 70% της CosmoRom (upd 2)

Επετεύχθη σήμερα το πρωί στο Βουκουρέστι η πολυαναμενόμενη συμφωνία για την επαναδραστηριοποίηση της CosmoRom για την οποία θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας η Cosmote θα αποκτήσει το 70% καταβάλλοντας 120 εκατ. ευρώ.

Cosmote: Αποκτά το 70% της CosmoRom (upd 2)
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για την επαναδραστηριοποίηση της CosmoRom φαίνεται πως επετεύχθη σήμερα το πρωί στο Βουκουρέστι κατά τη διάρκεια διοικητικού συμβουλίου της RomTelecom.

Η Cosmote, όπως ανακοίνωσε, θα συμμετάσχει με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmorom, κατά τρόπον ώστε μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Cosmote να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmorom με ποσοστό 70%, ενώ η Romtelecom θα διατηρήσει το 30%.

Επίσης, σύμφωνα με την Cosmote, κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής όλες οι υποχρεώσεις της Cosmorom θα κεφαλαιοποιηθούν ή θα διαγραφούν, εκτός από υποχρεώσεις προς την OTE International μέχρι του ποσού των 16 εκ. ευρώ, και υποχρεώσεις προς τρίτα μέρη μέχρι του ποσού των 2 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Cosmote και η Romtelecom συνήψαν συμφωνία μετόχων που προβλέπει ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας για την Romtelecom.

Ο εκπρόσωπος της RomTelecom, Dan Pazara δήλωσε ότι η Cosmote θα χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της Cosmorom, εκτιμώντας πως το ποσό που χρειάζεται κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο υπουργός Επικοινωνιών της Ρουμανίας Zsolt Nagy είπε ότι η εμπορική επαναδραστηριοποίηση της Cosmorom θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

”Η εμπορική επαναδραστηριοποίηση της Cosmorom θα λάβει χώρα εντός του 2005”, είπε ο Nagy σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, επίσης ότι μέρος των υποχρεώσεων της Cosmorom, η οποία οφείλει σε προμηθευτές συνολικό ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν ή θα διαγραφούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Cosmote.

----Οι υποχρεώσεις προς Intracom

Η Intracom, από την πλευρά της, με σημερινή ανακοίνωση κάνει λόγο για κατ΄ αρχήν συμφωνία συμβιβασμού με τις CosmoRom, RomTelecom, OTE και OTE International Investments για τις οφειλές των εταιριών αυτών προς την ίδια, τη θυγατρική της Intrarom και την Ericsson.

Σύμφωνα με την Intracom, η συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Μαΐου προβλέπει ότι οι Intracom και Intrarom θα λάβουν 78,2 εκατ. σε τρεις δόσεις (27,6 εκατομμύρια ευρώ, 27,6 εκατομμύρια ευρώ και 23 εκατομμύρια ευρώ).



Οπως αναφέρει επίσημη πηγή του ΟΤΕ, η RomTelecom θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της Cosmorom προς προμηθευτές και πιστωτές μεταξύ των οποίων και το χρέος 78,2 εκατ. ευρώ προς την Intracom.

Η RomTelecom, που ανήκει κατά πλειοψηφία στον ΟΤΕ, σαν αντάλλαγμα για την ανάληψη των χρεών της θυγατρικής της Cosmorom θα διατηρήσει ποσοστό 30% στην εταιρία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει μονομερώς η Cosmote, με εισφορά μετρητών ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η Cosmote καθίσταται βασικός μέτοχος της εταιρίας χωρίς να έχει υποχρέωση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες είναι μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σύμβουλος του εγχειρήματος είναι ο ξένος οίκος Morgan Stanley.

H συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Cosmote που θα πραγματοποιηθεί στις 27/6/2005 και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 16/8/2005.

Σε ό,τι αφορά την CosmoRom, σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο πάροχο κινητής τηλεφωνίας GSM στη Ρουμανία, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η CosmoRom διαθέτει άδεια κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, η οποία αναμένεται ότι θα τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης συχνοτήτων τόσο στο φάσμα EGSM 900 όσο και στο φάσμα GSM 1800. Αντίστοιχα, η διάρκεια της άδειας της CosmoRom αναμένεται να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Cosmote, με την εμπειρία που διαθέτει από την επιτυχημένη δραστηριοποίησή της τόσο στην Ελλάδα και στην Αλβανία όσο και στη Βουλγαρία και την πΓΔΜ, θα προχωρήσει στην επαναδραστηριοποίηση της CosmoRom.

O κ. Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και πρόεδρος της Cosmote δήλωσε: ”Η επαναδραστηριοποίηση της CosmoRom αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, στην οποία η Cosmote, η θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας του oμίλου μας και μια από τις πέντε πιο επιτυχημένες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Η Cosmote, άλλωστε, έχει αποδείξει τη δυναμική της τόσο στην Ελλάδα και την Αλβανία όσο και τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του έργου, η προσεκτική προετοιμασία και ο ακριβής σχεδιασμός που έχουμε πραγματοποιήσει, όμως, ενισχύουν τη βεβαιότητά μας για την επιτυχία του”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος δήλωσε σχετικά:

”Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Cosmote, μέσω της CosmoRom και σε συνεργασία με την RomTelecom, θα ξεκινήσει σύντομα τη δραστηριοποίησή της στη Ρουμανία, μια αγορά στρατηγικής σημασίας με ελκυστικά χαρακτηριστικά, ταχεία ανάπτυξη και ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις.

Με τη νέα αυτή επιχειρηματική πρόκληση, το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε θα διπλασιαστεί σε 45 εκατ. περίπου, με την παρουσία μας να εκτείνεται σε πέντε χώρες στην περιοχή της Νoτιοανατολικής Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι και η συγκεκριμένη επένδυση, που με τους συμφωνηθέντες όρους καλύπτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει όσον αφορά τις επενδυτικές μας επιλογές, θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Cosmote.

Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τη νέα CosmoRom, προς όφελος των μετόχων μας και των Ρουμάνων καταναλωτών”.

----- Τα πρώτα σχόλια των αναλυτών

Η Proton Securities, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αναφέρεται στην απόκτηση του 70% της CosmoRom από την Cosmote, τονίζοντας ότι αυτή έχει θετικές και αρνητικές πλευρές: Αφενός προσθέτει ρίσκο στην εταιρία, αλλά αφετέρου αποτελεί ευκαιρία εκμετάλλευσης των σημαντικών περιθωρίων διείσδυσης στη Ρουμανία. ”Η υπόθεση θυμίζει τη διείσδυση της Cosmote στην ελληνική αγορά μερικά χρόνια πριν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για την Intracom την επίτευξη συμφωνίας, παρά το ότι, όπως επισημαίνει, το ποσό που συμφώνησε να αυτή λάβει είναι μικρότερο από το αντικειμενικό ύψος των οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v