Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 88,6% στο τρίμηνο

Στα 90,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2005, αυξημένα κατά 88,6% (με βάση τα US GAAP), σημαντικά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 53,5 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ θα δημοσιεύσει τα μεγέθη α’ τριμήνου μνε βάση τα ΔΛΠ εντός του Ιουνίου.

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 88,6% στο τρίμηνο
Στα 90,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2005, αυξημένα κατά 88,6% (με βάση τα US GAAP), σε σχέση με τα 48,10 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2004.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι με βάση τα US GAAP, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Οργανισμού θα διαμορφωθούν στα 53,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9%. Για τα έσοδα οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Οργανισμού στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,1%. Εξάλλου, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,5% έως τα 180,9 εκατ. ευρώ.

Κάμψη της τάξης του 1,2% εμφάνισαν τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας και διαμορφώθηκαν στα 664,9 έναντι 673,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 8,35 έως τα 26,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση 356,4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της RomTelecom και διαμορφώθηκαν στα 46,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,2% έως τα 225,7 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της ρουμανικής θυγατρικής μειώθηκε κατά 19,8% στα 84,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της θυγατρικής του ΟΤΕ στην Αρμενία, ArmenTel, διαμορφώθηκαν στα 5,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 116,7%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το καθαρό χρέος της ArmenTel μειώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της CosmoBulgaria ανήλθαν στα 2,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004.

Τα κέρδη από ισοτιμιακές διαφορές (FX gains) του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 27,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2005, έναντι ζημιών ύψους 500.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, για το υπόλοιπο του έτους 2005 τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας αναμένεται να ωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές μισθωμένων γραμμών, μηνιαίων παγίων και τη διείσδυση του ADSL, αντισταθμίζοντας μερικώς τη συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες φωνής.

Η υλοποίηση του πρώτου κύματος εθελουσίας εξόδου για το 2005, σε ανάλογα επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να έχει επίπτωση αργότερα μέσα στο έτος. Ωστόσο, επισημαίνει η ανακοίνωση, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ακριβείς επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του 2005 της πολύ μεγαλύτερης σε έκταση εθελουσίας εξόδου, που συμφωνήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2005, μέχρι αυτή να υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, ο Οργανισμός εκτιμά πως οι επιδόσεις του ομίλου τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό αναμένεται να συνεχιστούν με την ίδια δυναμική που παρουσίασαν κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ η RomTelecom αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τα αποτελέσματά της μέσω μεγαλύτερης αύξησης των εσόδων και μείωσης των λειτουργικών δαπανών.

”Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοινώνουμε σήμερα, εντοπίζονται εμφανή σημάδια βελτίωσης, αλλά απόμενει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο ΟΤΕ γύρισε σελίδα”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2005.

”Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, όπως είχαμε προβλέψει, οι πιο δίκαιες χρεώσεις στις μισθωμένες γραμμές οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση του πτωτικού ρυθμού των εσόδων σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ πλέον μπορούμε να δούμε και τα πρώτα σημάδια υποχώρησης των αυξητικών τάσεων των λειτουργικών εξόδων. Πέραν όμως από αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια μόνιμη αναστροφή της πτωτικής πορείας αν δεν επιλύσουμε τα εργασιακά μας θέματα και δεν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την εξασφάλιση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”, είπε ο κ. Βουρλούμης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: ”H Romtelecom συνεχίζει να προχωρά δυναμικά μπροστά, έχοντας επιτύχει αξιοσημείωτα περιθώρια κέρδους αυτό το τρίμηνο. Οι αποδόσεις των εταιρειών μας κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και την Αλβανία ξεπέρασαν για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες στα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ , που μεταβιβάζονται αυτήν την περίοδο στην Cosmote, αποδεικνύουν τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης των αντίστοιχων αγορών τους”.

”Αν και ο ρυθμός της προόδου σε θεσμικά θέματα είναι αργός και έντονα εξαρτημένος από παράγοντες πέραν του ελέγχου του ΟΤΕ, είμαστε αποφασιμένοι να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας”, κατέληξε ο κ. Βουρλούμης.

-----Σημαντική Σημείωση:

Μέχρι πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωνε ταυτόχρονα τα οικονομικά αποτελέσματα α) σύμφωνα με το Ν. 2190/1920 (στα ελληνικά) και β) σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα (στα αγγλικά).

Εφεξής, λόγω της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων (IFRS), καταργείται η ανακοίνωση με βάση το Ν.2190/1920 και αντικαθίσταται από την ανακοίνωση των διεθνών λογιστικών προτύπων (IFRS). Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δόθηκε, ειδικά για το πρώτο τρίμηνο, παράταση ενός μηνός για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ο ΟΤΕ όμως, για λόγους συνέπειας προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, στην ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η κατά νόμο δημοσίευση των αποτελεσμάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το πρώτο τρίμηνο 2005 θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v