Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Τα σχέδια για Βαλκάνια - ηλεκτροπαραγωγή

Τη διανομή τακτικού μερίσματος 0,21 ευρώ και έκτακτου μερίσματος 0,05 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2004 ενέκρινε η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων. Τα σχέδια της διοίκησης για Βουλγαρία - Σερβία, την ηλεκτροπαραγωγή.

ΕΛΠΕ: Τα σχέδια για Βαλκάνια - ηλεκτροπαραγωγή
της Χρύσας Λιάγγου

Τη διανομή τακτικού μερίσματος 0,21 ευρώ και έκτακτου μερίσματος 0,05 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2004 ενέκρινε η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η αποκοπή του συνολικού μερίσματος (0,26 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαίου 2005, ενώ η ημερομηνία καταβολής θα αποφασισθεί στο άμεσο μέλλον.

Το συνολικό μέρισμα 2004 είναι κατά 30% υψηλότερο του μερίσματος της χρήσης του 2003.

Βασικός στόχος του Ομίλου, σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου, Τίμου Χριστοδούλου προς τους μετόχους στην ετήσια γενική συνέλευση, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των θυγατρικών εταιριών και της αποδοτικότητας των επενδυμένων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό ακολουθείται μία στρατηγική περιορισμού του λειτουργικού κόστους και επανεκτίμησης των επενδύσεων στα Βαλκάνια.

Στην αγορά της Βουλγαρίας και της Σερβίας ο Όμιλος θα επεκταθεί περαιτέρω, ενώ για τις αγορές του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Γεωργίας τέθηκαν και από το βήμα της συνέλευσης από πλευράς της Διοίκησης σημαντικά ερωτήματα τόσο για την πορεία τους όσο και κυρίως για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη Διοίκηση.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Διοίκηση για τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής στην οποία ο Όμιλος εισέρχεται από το τέλος του χρόνου με τη λειτουργία μίας μονάδας 400 MW στη Θεσσαλονίκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καβουλάκος προέβλεψε απόδοση 8% - 10% τον πρώτο χρόνο και αναφέρθηκε στην προοπτική του Ομίλου για την κατασκευή και λειτουργία 1.000 συνολικά MW πιθανόν με κάποιο εταίρο.

Σε ό,τι αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2005, θέμα το οποίο έχει φέρει σε σύγκρουση Διοίκηση και εργαζόμενους και απασχόλησε και τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος κ. Τίμος Χριστοδούλου εμφανίστηκε συναινετικός στο πλαίσιο μίας λύσης που λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη του Ομίλου για μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κατά τη γενική συνέλευση εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα που εμφάνισε ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005, με βάση τα ΔΛΠ, και αναλύονται σε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ύψους 82 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67% και κύκλο εργασιών στο 1,46 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 28%.

Παράλληλα, τα EBITDA σημείωσαν άνοδο 59% στα 129 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ εμφάνισαν ετήσια άνοδο 92% και διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλή κερδοφορία του Ομίλου οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες όπως τα υψηλά περιθώρια διύλισης στη διεθνή αγορά, αφού οι βασικές δραστηριότητες του Ομίλου παρουσιάζουν το α’ τρίμηνο σημαντική συρρίκνωση.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στον τομέα της διύλισης μειώθηκαν σε ποσοστό 3%, στον τομέα της εμπορίας σε ποσοστό 7% και στον τομέα των πετροχημικών σε ποσοστό 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v