Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 67% στα κέρδη προ φόρων τριμήνου

Αύξηση 67% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων (με βάση τα ΔΛΠ), ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 28%. Τα αποτελέσματα είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 67% στα κέρδη προ φόρων τριμήνου
Αυξημένα κατά 67% ήταν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων (με βάση τα ΔΛΠ) και διαμορφώθηκαν στα 82 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών ανέμεναν τα κέρδη προ φόρων των ΕΛΠΕ να διαμορφωθούν στο 27,6-30% έως τα 62,8-63,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 28% και διαμορφώθηκε στο 1,46 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 59% και έφτασαν τα 129 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ για το α΄ τρίμηνο σημείωσαν ετήσια άνοδο 92% έως τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ταµειακές ροές ανήλθαν στα 77 εκατοµµύρια ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 252%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, τα κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της αγοράς που επηρέασαν τα αποτελέσµατα ήταν η διατήρηση του θετικού για τη διύλιση περιβάλλοντος που παρατηρήθηκε και κατά το µεγαλύτερο µέρος του 2004 µε:

* Συνεχιζόµενες υψηλές τιµές αργού πετρελαίου.

* Υψηλά, αλλά µε έντονη διακύµανση, περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο (Med Cracking refining margins).

* Μείωση ρυθµού αύξησης της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου.

* Διακύµανση της ισοτιµίας ευρώ/δολαρίου σε επίπεδα 5% υψηλότερα από το αντίστοιχο πρώτο τρίµηνο 2004, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσµατα, καθώς τα περιθώρια διύλισης καθορίζονται σε δολάρια.

Σηµαντική προσπάθεια γίνεται για τον έλεγχο και την καλύτερη διαχείριση του λειτουργικού κόστους και των επενδύσεων του Οµίλου, µέσω οργανωτικών αλλαγών, καλύτερου προγραµµατισµού και παρακολούθησης και αλλαγών στις διαδικασίες προµηθειών.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό για την περίοδο ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την πρόοδο της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας 390 MW στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με χαμηλό επίπεδο δανεισμού και δείκτη δανειακής επιβάρυνσης 17% (Καθαρός Δανεισμός / Kαθαρός Δανεισμός + Ίδια Κεφάλαια), γεγονός που επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς στην ενεργειακή αγορά όπως η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων και η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κατά την τακτική Γ.Σ., η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο, η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα προτείνει για τη χρήση του 2004 τη διανομή τακτικού μερίσματος 0,21 ευρώ και τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,05 ευρώ. Το μέρισμα το οποίο συνολικά θα ανέλθει σε 0,26 ευρώ ανά μετοχή θα είναι αυξημένο κατά 30% έναντι αυτού της χρήσης του 2003.

Στη Γ.Σ. αναμένεται να υπάρξει κλίμα έντασης, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v