Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βγαίνουν τα μαχαίρια” στον ΟΤΕ

”Βγαίνουν τα μαχαίρια” στον ΟΤΕ, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης, για το θέμα των εργασιακών σχέσεων όσων υπαλλήλων θα προσλαμβάνονται στο μέλλον.

”Βγαίνουν τα μαχαίρια” στον ΟΤΕ
του Σταμάτη Ζαχαρού

”Βγαίνουν τα μαχαίρια” στον ΟΤΕ, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης, για το θέμα των εργασιακών σχέσεων όσων υπαλλήλων θα προσλαμβάνονται στο μέλλον.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επιρρίπτει ευθύνες στη συνδικαλιστική οργάνωση ΟΜΕ-ΟΤΕ, λέγοντας ότι υπαναχώρησε σε ήδη συμφωνηθέντα όρο που αφορούσε στις εργασιακές σχέσεις σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των νεοπροσλαμβανόμενων στην εργατική νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι θα αφορά την καταγγελία των συμβάσεών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η αποδοχή του συγκεκριμένου όρου αποτελεί προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά και στην εθελούσια έξοδο.

Το νομοσχέδιο αφορά, όπως είναι γνωστό, την αναγνώριση πλασματικής υπηρεσίας και οικονομικής ενίσχυσης του ΤΑΠ-ΟΤΕ από το κράτος και ως εκ τούτου κατόπιν την υπαναχώρησης διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις.

Στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές είχαν πράγματι συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο που αφορούσε σε όλα αυτά τα θέματα, πλην όμως οι συνδικαλιστές ανέμεναν να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες μέσω μίας διαδικασίας που προέβλεπε τη σύσταση διμερούς επιτροπής, όπου θεωρητικά εκεί θα συζητούνταν τέτοια θέματα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, πάντως, επικαλείται δηλώσεις του κ. Λιάπη που μετέφερε το euro2day.gr, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα έως το τέλος του μήνα μεταξύ διοίκησης και ΟΜΕ-ΟΤΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία θα πραγματοποιηθεί εθελούσια έξοδος και εξυγίανση του ΟΤΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και ουσιαστικά των συνδικαλιστών.

Οι συνδικαλιστές, από την πλευρά τους, δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε μέσο, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπόλοιπων εταιριών που σχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο με το Δημόσιο, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη στον ΟΤΕ θεωρείται πιλότος για την εφαρμογή του μέτρου και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ δηλώνει πως ”δεν υπαναχώρησε, αντίθετα αποδέχτηκε το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους νεοπροσλαμβανόμενους με τη διασφάλιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και όσα οι νόμοι ορίζουν”.

Προσθέτει επίσης, πως ”αν το μετάνιωσαν για την εθελουσία ας μη χρησιμοποιούν την ΟΜΕ-ΟΤΕ για δικές τους – ενδεχόμενες – υπαναχωρήσεις”, τονίζοντας ότι ”αν πάλι, επιχειρήσουν κάποιοι βίαιες ανατροπές, τους προειδοποιούμε ότι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων”.

---- Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

Σχετικά με δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν σε μερίδα του Τύπου ως προς την ενημέρωση, εκτός ημερησίας διατάξεως, που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που αφορούσε στην πορεία των διαπραγματεύσεων του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, διευκρινίζονται τα εξής:

Κατά την τελευταία συνάντηση στις 13/5 μεταξύ Διοίκησης και ΟΜΕ- ΟΤΕ η τελευταία υπαναχώρησε σε ήδη συμφωνημένο όρο σχετικά με το θέμα της υπαγωγής των νεοπροσλαμβανόμενων στην εργατική νομοθεσία και ειδικά σε ό,τι θα αφορά την καταγγελία των συμβάσεών τους.

Όπως είναι γνωστό, η αποδοχή του όρου αυτού αποτελεί προϋπόθεση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την εθελούσια έξοδο. Το νομοσχέδιο αφορά αναγνώριση πλασματικής υπηρεσίας και οικονομική ενίσχυση του ΤΑΠ-ΟΤΕ από το κράτος.

Κατόπιν αυτής της υπαναχώρησης διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις.

Στις 17/5, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, δήλωσε ότι αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να πραγματοποιηθεί η εθελούσια έξοδος και η εξυγίανση του ΟΤΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ διευκρίνισε στο διοικητικό συμβούλιο ότι, εξ όσων γνωρίζει, η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον επιλεγεί αυτή η οδός, θα αφορά στο καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ, ο οποίος είναι ιδιωτική επιχείρηση, όχι ΔΕΚΟ, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λειτουργεί σε καθεστώς ελεύθερου και σκληρού ανταγωνισμού και μειονεκτεί λόγω του δημοσιοϋπαλληλικού εργασιακού καθεστώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v