Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αύξηση 35,2% στα κέρδη τριμήνου (ΔΛΠ)

Αύξηση 35,2%, διαμορφούμενα στα 108,5 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕFG Eurobank στο α’ τρίμηνο με βάση τα ΔΛΠ, ενώ τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν 24,5%, στα 428 εκατ. ευρώ. Οι στόχοι της τράπεζας για τη διετία 2005 – 2006. Τα μεγέθη είναι υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Eurobank: Αύξηση 35,2% στα κέρδη τριμήνου (ΔΛΠ)
Αύξηση 35,2% (108,5 εκατ. ευρώ) σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α’ τρίμηνο με βάση τα ΔΛΠ.

Τα μεγέθη υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του euro2day.gr σε 8 οίκους, προέβλεπαν αύξηση 30% (104 εκατ. ευρώ) στα κέρδη μετά φόρων με βάση τα IFRS.

Η δυναµική ανάπτυξη των εργασιών κατά το Α΄ Τρίµηνο του 2005 είχε ως αποτέλεσµα την σηµαντική ενίσχυση των Συνολικών Εσόδων κατά 24,5%, τα οποία διαµορφώθηκαν σε 428 εκ. ευρώ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην εξέλιξη αυτή συνετέλεσαν καθοριστικά τα Οργανικά Έσοδα (Έσοδα από Τόκους και Συνολικές Προµήθειες), τα οποία σηµείωσαν άνοδο κατά 26,4% σε 408,4 εκ. ευρώ, συνεισφέροντας κατά 95,4% στα συνολικά έσοδα.

Το γεγονός ότι η κερδοφορία της Eurobank στηρίζεται σε µεγάλο βαθµό σε οργανικές πηγές εσόδων υποδηλώνει την υψηλή ποιότητα και διατηρησιµότητα των κερδών της, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους παρουσίασαν αξιοσηµείωτη αύξηση κατά 25,4% σε 308,4 εκ. ευρώ ως αποτέλεσµα κυρίως της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης.

Οι Χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 28,8% το Α΄ Τρίµηνο του 2005, µε τα δάνεια προς νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά) να ενισχύονται κατά 42,5% σε 10,6 δισ. ευρώ.

Eξάλλου, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις παρουσίασαν άνοδο κατά 19% και διαµορφώθηκαν σε 12,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank παραµένει ισχυρή. Με βάση τις επιλογές που εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (η τελική οδηγία αναµένεται), ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας το Α΄ Τρίµηνο του 2005 κυµαίνεται µεταξύ 10,38% και 11,19%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα εποπτικά κεφάλαια πρώτης διαβάθµισης Tier Ι κυµαίνεται από 8,74% έως 9,55%.

Δυναµική, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ήταν και η ανάπτυξη των εργασιών εκτός Ελλάδος, µε τα αποτελέσµατα των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης να συνεισφέρουν το 5,5% του συνόλου της κερδοφορίας του Οµίλου (έναντι 2,6% το Α’ Τρίµηνο 2004).

Οι θυγατρικές αυτές εµφάνισαν ταχύτερους ρυθµούς ανάπτυξης από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, µε το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους να αποτελεί το 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Οµίλου.

Οι επιδόσεις αυτές αντανακλούν την επιτυχηµένη µεταφορά και εφαρµογή του επιχειρηµατικού µοντέλου της Eurobank στη ΝΑ Ευρώπη.

Συγκεκριµένα, κατά το πρώτο τρίµηνο του 2005 ολοκληρώθηκε στη Ρουµανία η µετάβαση του συνόλου των καταστηµάτων σε ενιαία τεχνολογική πλατφόρµα, ενώ στη Βουλγαρία οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην επιτυχή διάθεση νέων προϊόντων.

Στη Σερβία, δηµιουργήθηκαν 4 νέα καταστήµατα µε το δίκτυο να αριθµεί πλέον 15 καταστήµατα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για επέκταση της Eurobank σε νέες αγορές που παρουσιάζουν προοπτικές δυναµικής ανάπτυξης αποφασίστηκε και η εξαγορά του επενδυτικού οίκου HC Istanbul στην Τουρκία το Μάρτιο του 2005.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την τράπεζα, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Eurobank και αντανακλούν τη διεύρυνση των μεριδίων της εντός και εκτός Ελλάδος, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία υλοποιείται από το υψηλής ποιότητας και κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της.

Με βάση τις επιδόσεις αυτές, οι στόχοι της Eurobank για τη διετία 2005 και 2006 παραμένουν αναλλοίωτοι και έχουν ως εξής:

* Καθαρά κέρδη τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ το 2005

* Ετήσια αύξηση εσόδων που θα υπερβαίνει το 15%

* Διατήρηση του Δείκτη Κόστους / Εσόδων κάτω από 48% σε επίπεδο Ομίλου και κάτω από 46% για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα

* Διατήρηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%

* Ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή που θα υπερβαίνει το 23% το 2006

* Ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή που θα υπερβαίνει το 15%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v